Yhteislaulu helpottui kertaheitolla

Karjasillalla valmistui äänite laulamisen tueksi, sitä voivat hyödyntää muun muassa laulupiirit.

Riitta Ojala, Maarit Kujansuu, Juha Soranta ja Erkki Laukkanen olivat mukana, kun Karjasillan kirkossa laulettiin yhteislauluna Laulun aika on tullut -vihkosen kappaleita.

Kotiin tullessa oma olo oli kuin olisi halkometsässä käynyt, selvittää Erkki Laukkanen kokemuksiaan, jotka liittyvät laulamiseen.

Laukkasen ja koko Karjasillan kirkkokuoron hurja urakka on ollut reilun kahden viime vuoden aikana Laulun aika on tullut -äänitteen tekeminen. Äänite pitää sisällään 66 laulua, joista osa on tuttuja virsiä, osa kansanlauluja ja loput iskelmiksikin kutsuttuja ikihittejä, kuten Kultainen nuoruus, Vanhoja poikia viiksekkäitäs sekä Sininen ja valkoinen.

Äänitysurakan taustalla on Laulun aika on tullut -lauluvihko nuotteineen ja sointumerkintöineen. Vihkon ja äänitteen on tarkoitus palvella yhteislauluhaluisia silloin, kun paikalla ei ole innokasta esilaulajaa tai soittotaitoista säestäjää.

Laulun aika on tullut -äänitteet, kolme CD-levyä ja lauluvihkot, on suunniteltu muun muassa seniorilaulupiirien käyttöön, mutta musiikkia pystyvät hyödyntämään esimerkiksi papit hoivakotivierailuillaan.

Palvelevan laulupaketin on ideoinut Suomen kirkkomusiikkiliitto, joka toivoi äänitettä Karjasillan kirkkokuorolta. Liitto antoi karjasiltalaisille tuhannen euron apurahan äänitystyöhön.

Karjasillan kuoro oli kirkkomusiikkiliitolle tuttu entuudestaan, sillä 2021 järjestö valitsi sen vuoden musiikkiryhmäksi.

Laulun aika on tullut -lauluvihko sisältää kappaleita, jotka ovat tuttuja nuoremmille ja vanhemmille laulunharrastajille.

Joskus äänityksen pilasi
ohikulkevan auton ääni

Vertaus halkometsästä kertoo siitä, ettei laulujen hiominen äänityskuntoon ollut Laukkasenkaan tapaiselle kokeneelle kuorolaiselle helppo urakka.

– Yllättävän paljon vei aikaa saada kohdilleen laulujen lähdöt, tauot, sanojen lausuminen, hengitykset, hän luettelee.

– Onnistunut otto vaati jokaisen risahduksen, papereiden kahinan, yskähdysten ja kirkon ulkopuolelta tulevan äänen eliminoimista. Lopullinen versio edellytti yleensä ottoja uudelleen ja uudelleen kunnes äänittäjän, Karjasillan kanttorin Juha Sorannan peukku nousi pystyyn onnistumisen merkiksi.

– Yhden parituntisen äänityssession aikana saimme taltioitua 2–3 kappaletta. Onnistuminen – tasokkaan lopputuloksen saaminen – vaati kovaa keskittymistä.

Halkometsätunnelmaa lisäsi omalla kohdallani varmasti se, etten osannut käyttää ääntäni niin taloudellisesti ja säästeliäästi kuin äänitysurakointi olisi tarvinnut, Laukkanen pohdiskelee.

Äänittämisen tehnyt Soranta myöntää, että lauluja hiottiin ennen taltiointia, mutta laululevyn valmis versio on hänen mukaansa ennen kaikkea elämänmakuinen.

Tuttu laulu voi purkaa
muistisairaan pahaa oloa

Maarit Kujansuu liittyi kuoroon, kun tallentaminen oli jo alkanut. Äänittäminen toi hänelle, hieman kokemattomalle kuorolaulajalle, pientä jännitystä. Kujansuu kuitenkin luotti, ettei Juha Soranta hyväksy lopputulosta, jota hirvittäisi kuunnella kuorolaisena.

Kujansuu iloitsee, että on voinut olla mukana urakassa, josta tulee iloa muun muassa muistisairaille ja heidän parissaan työskenteleville.

– Tutkitusti musiikki kohentaa mielialaa, ja äänitteet tekevät niin yhteislaulun kuin kotona yksin laulamisen helpoksi.

Kuorolaiset antavat suuren tunnustuksen Karjasillan kanttoreille Juha Sorannalle, Riitta Ojalalle ja Riitta Piipolle kärsivällisyydestä äänityksissä.

CD-levyillä laulaa kirkkokuoron lisäksi myös muita Karjasillan seurakunnan kuoroja: lapsi- ja nuorisokuorolaisia johtajiensa Sirpa Ilvesluodon, Else Sassin ja Maria Pirkolan valmentamina sekä naiskuoro Kaarna Riitta Ojalan johtamana.

Usean kuoron mukana oleminen tuo vaihtelua lauluesityksiin, laulajat ja Soranta toteavat.

Lauluvihkoon valittuihin kappaleisiin voi tutustua Suomen kirkkomusiikkiliiton verkkosivuilla.

Laulun aika on tullut -lauluvihkoa voi ostaa Karjasillan kirkkokuorolaisilta tai tilata Suomen kirkkomusiikkiliitosta. Äänitteet ovat tilattavissa vain kirkkomusiikkiliitosta.

Laulun aika on tullut -yhteislauluiltoja Karjasillan kirkossa tullaan järjestämään uudestaan. Lauluvihkosen ja äänitteen julkistamistilaisuudessa yhteislaulu sujui komeasti.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää