Yksin tai porukalla – kuka tahansa voi esittää kirkkomusiikkia sen teemapäivänä

Perjantai 11. syyskuuta on valtakunnallinen kirkkomusiikin päivä. Teemapäivä haastaa musiikin ammattilaisia ja harrastajia viemään kirkkomusiikkia arjen keskelle.

– Ajatus on tuoda kirkkomusiikia kuuluville yhteisiin tiloihin, joissa ihmiset jo muutoinkin ovat sekä kutsua uusia ihmisiä mukaan alkavan kauden kirkkomusiikkitoimintaan, tiivistää toiminnanjohtaja Jonna Aakkula teemapäivää koordinoivasta Suomen Kirkkomusiikkiliitosta.

Musiikin ammattilaisia ja harrastajia haastetaan viemään kirkkomusiikkia arjen keskelle: kauppakeskuksiin, kaduille, toreille, ulkoilureiteille ja niin edelleen.

Eri puolilla Suomea teemapäivään on kehitelty erilaisia toteutuksia: esimerkiksi musiikkihetkiä ja kuorolaulutervehdyksiä YouTubessa sekä konsertteja seurakunnan verkkosivuilla. Monilla paikkakunnilla myös lauletaan yhdessä esimerkiksi virsiä, riparilauluja tai muita hengellisiä lauluja. Myös konsertteja on tarjolla.

– Aiempina kahtena syksynä erityisesti seurakuntien yhteydessä toimivat harrastajaryhmät ovat olleet innokkaina tekemässä kirkkomusiikin päivää. Nyt kun ryhmien harjoitukset keväällä koronatilanteen vuoksi keskeytyivät, näitä kiertäviä musiikkiryhmiä on liikkeellä tavallista vähemmän, Aakkula sanoo.

Kirkkomusiikin päivässä voi olla mukana myös hyvinkin pienimuotoisella toteutuksella.

– Spektaakkelit ovat hienoja, mutta pienetkin tilaisuudet voivat olla koskettavia ja vaikuttavia.

– Hyvää palautetta sai esimeriksi eräs kuoro, joka lauloi paikallisen ruokakaupan aulassa. Kauppias oli heti tullut pyytämään esiintymistä myös joulun alle ja kuoroon oli liittynyt uusia laulajia.

Aakkula muistaa myös muun muassa, kuinka eräällä paikkakunnalla kirkkomusiikin päivänä haluttiin huomioida kaikki ikäluokat: aamulla musisoitiin pikkulapsiperheiden kanssa, päivällä pidettiin koululaiskonsertteja, iltapäivällä esiinnyttiin ikäihmisille ja illalla järjestettiin vielä virsikaraoke.

Kirkkomusiikin esillä pitäminen niin että koronatilanteen vaatimat turvavälit toteutuvat olisi mahdollista, jos suunnattaisiin katse myös muihin kuin seurakuntien omiin tiloihin.

– Osalla seurakunnista on iso kirkkosali tai seurakuntasali. Ellei ole, voisiko tapahtuman järjestää urheilukentän katsomossa, ratsastusmaneesissa, kesäteatterin lavalla tai vastaavassa isossa tilassa?

Aakkula myös hoksauttaa, että ei tarvitse olla kirkon työntekijä tai seurakunnan musiikkiryhmän jäsen voidakseen tuottaa ohjelmaa kirkkomusiikin päivään:

– Kuka tahansa yksittäinen ihminen tai mikä tahansa pienikin kokoonpano on tervetullut esittämään kirkkomusiikkia.

Kirkkomusiikkiliiton verkkosivuille (skml.fi) kootaan kirkkomusiikin päivän tarjonta eri puolilla Suomea. Ainakaan vielä keskiviikkona 9.9. tapahtumalistauksesta ei ollut yhtäkään tilaisuutta Rauhan Tervehdyksen levikkialueen seurakunnista.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää