Yli tuhat vanhaa kuvaa herättäjäjuhlilta katsottavissa verkossa

Herättäjäjuhlat ovat olleet suurtapahtuma 1890-luvulta alkaen. Juhlilta on tallennettu kohtuullisen aikaisin valokuvia. Nyt Herättäjä-Yhdistys on julkaissut verkossa yli 1400 vanhaa kuvaa 90 vuoden ajalta. Jos rahoitus järjestyy, kuvia saadaan julki lisääkin.

Herättäjä-Yhdistys on julkaissut verkossa 1400 herättäjäjuhlavalokuvaa. Kuvista vanhin on Nilsiästä vuodelta 1906, toistaiseksi viimeisimmät Joensuusta 1995.

Herättäjäjuhlat ovat olleet suurtapahtuma 1890-luvulta alkaen. Juhlilta onkin tallennettu monenlaista tietoa — ja kohtuullisen aikaisin myös valokuvia. 

 – 2010-luvun herättäjäjuhlien kuvia on julkaistu reaaliajassa juhlien verkkosivuilla, mutta vanhemmalta ajalta valokuva-arkistomme oli käytännössä järjestämätön eikä kokonaan sähköisesti saavutettavissa, kertoo herättäjäjuhlia järjestävän Herättäjä-Yhdistyksen viestintäsuunnittelija Kaisa Viitala.

Yhdistys sai Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastolta apurahan herännäisyyden kuva-arkiston perustamiseen.

Vuonna 2020 FM, rakennuskonservaattori Elina Syväoja työskenteli projektissa neljän kuukauden ajan. Työn määrästä kertoo paljon se, että hän ehti skannata, järjestää ja luetteloida herättäjäjuhlien kuvat vasta  90 vuoden ajalta.  

– Tavoitteenamme on saada rahoitusta työn jatkamiselle, Tässä vaiheessa haluamme kuitenkin jo ilahduttaa herättäjäjuhlien ystäviä julkaisemalla kuvat, Kaisa Viitala toteaa. 

 Aivan kaikilta 1900-luvun alkuvuosilta ei kuvia ole ollenkaan, 1990-luvulta jo kymmenittäin. Luonnollisesti kuvien määrä kasvaa, mitä lähemmäs nykyaikaa tullaan.

Erikoisuutena Viitala kehottaa tutustumaan vuoden 1931 Viipurin herättäjäjuhlien muutamiin kuviin sekä selaamaan koko kuvasivustoa aikajärjestyksessä, jolloin huomaa maailman muutoksen. 

– Vanhastaan herättäjäjuhlilla oli körttipukuista ”tummaa kansaa”, mutta vuosikymmenten saatossa puvustus kevenee, puhujakorokkeelle nousee myös naisia ja seurojen lisäksi tarjolla on monenlaista oheisohjelmaa. Yksi kuitenkin pysyy vuosikymmenestä toiseen. Nuoria on ollut ja on edelleen juhlilla paljon. Se näkyy valokuvissakin.

Herättäjä-Yhdistys ottaa mielellään vastaan lisätietoa kuvien henkilöistä, paikoista ja tapahtumista.

Sivulla on myös ohjeet, jos haluaa lahjoittaa herättäjäjuhlakuvia Yhdistykselle. Yhdistys ottaa vastaan ainoastaan alkuperäisiä paperikuvia, dioja sekä negatiiveja, joita ei palauteta lahjoittajille.

Tämän jutun kuva on vuonna 1950 pidetyiltä Nurmeksen herättäjäjuhlilta. Lisää vanhoja kuvia näkee verkko-osoitteessa https://herattajajuhlat.fi/valokuvat

 


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää