Mielipide: Kova jytinä messuissa voi vaurioittaa kuuloa
”Miksi valita messun musiikiksi tyylilaji, joka vaarantaa ihmisten terveyden?” kysyy Juha Soranta.

Karjasillan kirkon uruista saa halutessaan suuret äänet. Kun niillä soitetaan aivan täysillä, äänenvoimakkuus on 84 desibeliä kirkkosalissa kuulijoiden kohdalta mitattuna.
Näin suurta soinnin voimakkuutta ei käytännössä messuissa koskaan tarvitse, eikä sitä jatkuvasti kuunneltuna edes jaksaisi. Kuuloliiton erityisasiantuntija Jukka Rasan mukaan 85 dB on raja, jonka jälkeen ”aletaan olla heikoilla vesillä”.
Hevimusiikkiin liittyy erottamattomasti turvarajat ylittävät äänenvoimakkuudet. Tyypilliset hevikonserteissa mitatut äänentasot alkavat 100 desibelistä. Kun 85 dB pauhinassa kuulovaurio on todennäköinen kahdeksassa tunnissa, 100 dB metelissä siihen ei tarvita kuin 15 minuuttia.
Hevimessu tuli hiljattain toteutetuksi Oulussa. Messun ennakkotiedotteeseen sisältyi aiheellinen muistutus kuulon suojaamisen tarpeellisuudesta. Kysymykseksi silti jäi, miksi valita messun musiikiksi tyylilaji, joka vaarantaa ihmisten terveyden?
Kirkkomuusikkona kaipaisin syvällisempää keskustelua arvoista erilaisten musiikkien taustalla. Riittääkö hevimusiikin kohdalla sen jumalanpalveluskelpoiseksi tekemiseen vain sanojen ja symboliikan vaihto?
Kirjoittaja on Karjasillan seurakunnan kanttori
Jaa sivu eteenpäin
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.