Kun asioihin voi vaikuttaa, sen myös haluaa tehdä

Kirkolliskokouksen mukaan jokaisella seurakunnalla on pian oltava nuorten vaikuttajaryhmä. Oulujoen Lutikat on sanonut painavan sanansa nuorten toiminnasta jo neljän vuoden ajan.

Kun Jenni-Kaisa Jurmu sai puolitoista vuotta sitten kutsun tulla mukaan nuorten vaikuttajaryhmään Oulujoen seurakuntaan, mielen valtasi ilo.

– Se oli tosi siistiä, hän hymyilee.

Samassa ryhmässä syksystä saakka toiminut Emilia Smal nyökyttelee vieressä.

– Tuntui, että kutsu on merkki siitä, että on tehnyt jotain oikein.

Nelisen vuotta toiminut, Lutikoiksi itsensä nimennyt ryhmä on nuorten vaikuttamisen edelläkävijä. Se on suunnitellut aktiivisesti seurakunnan nuortentoimintaa ja vaikuttanut seurakuntavaaleissa.

Pian samankaltaisia ryhmiä on ympäri Suomea. Kirkolliskokouksen marraskuisen päätöksen mukaan nuorten vaikuttajaryhmä on perustettava jokaiseen seurakuntaan.

Tavoitteena aito osallisuuden tunne

Nuorten vaikuttajaryhmien perustamisesta tehty päätös on kirjattu kirkkojärjestykseen. Se tulee voimaan samaan aikaan eduskunnassa nyt käsiteltävänä olevan kirkkolain kanssa.

Vaikuttajaryhmillä on kaksi roolia: niitä kuunnellaan seurakunnan päätöksenteossa ja ne vaikuttavat seurakunnan toiminnan suunnitteluun. Tavoitteena on, että nuoret voivat kokea aitoa osallisuutta, toteaa nuorisosihteeri Tarja Liljendahl Nuori kirkko ry:stä.

– Nuorilla on tällä hetkellä vähän mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon. Päättäjistäkin harva on alle 30-vuotias, Liljendahl muistuttaa.

 

Aikaisemmin me työntekijät mietimme, mistä nuoret saattaisivat pitää ja mikä heitä kiinnostaisi.

 

Enää ei tarvitse arvailla, mitä nuoret haluavat

Oulujoen seurakunnan Lutikat on ideoinut sisältöä tuttuihin tapahtumiin, mutta luonut nuorille myös aivan uudenlaista toimintaa.
Suunnittelun lisäksi ryhmän jäsenet ovat aktiivisesti mukana toiminnan järjestelyissä.

Ryhmä on myös kehittänyt rippikoulutoimintaa ja kannustanut nuoria osallistumaan päätöksentekoon.

– Toissasyksyisissä seurakuntavaaleissa saimme houkuteltua nuoria sekä ehdokkaiksi että äänestämään, Jenni-Kaisa Jurmu kertoo.

Lutikat on sitä luotsaavalle Sari Meriläiselle ja hänen työkavereilleen korvaamaton neuvonantaja.

– Aikaisemmin me työntekijät mietimme, mistä nuoret saattaisivat pitää ja mikä heitä kiinnostaisi.

– Lutikoitten avulla saamme nuorten todellisen äänen kuuluviin. He ovat nuorten elämän asiantuntijoita, nuorisotyöntekijänä toimiva Meriläinen kiittelee.

Ryhmä voi olla monen seurakunnan yhteinen

Seurakunnilla on nuorten vaikuttajaryhmien perustamisen suhteen vapaat kädet. Lain mukaan ne voivat olla seurakunnan omia, seurakuntien yhteisiä tai vaikkapa rovastikunnallisia ryhmiä.

Sen sijaan nuorten ääntä on kuunneltava jo suunnitteluvaiheessa. Seurakunnan on myös tehtävä ryhmästä hallinnollinen päätös.

– Päätöksenteon yhteydessä hyväksytään toimintaohjeet, joissa määritellään esimerkiksi se, kuinka ja mistä joukosta jäsenet valitaan ja onko ryhmällä käytettävissään omia määrärahoja, listaa Tarja Liljendahl.

– Näin myös päättäjät tulevat tietoiseksi ryhmän olemassaolosta.

Vaikuttamisen mahdollisuus saa toimimaan

Tällä hetkellä yksitoistajäseninen Lutikat on koottu eri toimintoihin osallistuvista nuorista kutsuperiaatteella. Seurakuntaneuvosto hyväksyy jäsenvalinnat.

Emilia Smal ja Jenni-Kaisa Jurmu toivovat käytännön jatkuvan. He epäilevät, että vaalit tekisivät toiminnasta liian virallisenoloista. Myös oman suosion mittauttaminen ehdokkaaksi asettumalla voisi olla monelle liian kova pala.

– Ehkä ujommat karsiutuisivat silloin pois. Mukaan tulisi etupäässä ulospäinsuuntautuvia nuoria, vaikka muillakin voi olla tähän toimintaan paljon annettavaa.

Lutikoissa vietetty aika on opettanut Smalille ja Jurmulle ryhmätyöskentelytaitoja. Samalla he ovat oppineet katsomaan nuorten toimintaa kokonaisuutena.

– Halu vaikuttaa myös kasvaa, kun tietää, että se on mahdollista, Smal sanoo.

Tarja Liljendahl toteaa, että seurakunnissa on nyt ennen lain voimaanastumista hyvä aika tehdä valmisteluja vaikuttajaryhmien perustamiseksi.

– Meillä on kirkossa lopulta aika vähän asioita, jotka eivät lainkaan koskisi lapsia ja nuoria.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää