Mielipide: ”Hamas haluaa ikuistaa sodan ja estää rauhan”

Ilkka Kurjenmäki vastaa Satu Haapasen kolumniin näkemyksellä, että YK ja Israel ovat moneen otteeseen tarjonneet ns. kahden valtion mallia.

Satu Haapanen seuraa kolumnissaan (RT34) populaaria narratiivia. Palautan mieleen kuitenkin muutaman realiteetin.
Ensinnäkin, jos lähdetään ratkaisemaan koko Israel-Palestiina -kriisiä nyt,  Hamasin 7.10. tekemän terrori-iskun konfliktin yhä jatkuessa, syntyy järkyttäviä väärinkäsityksiä.
Tämän seurauksena ei haluta enää erottaa Hamasin terrorismia Israelin toimista omien kansalaistensa suojelemiseksi. Tämä näkyy jopa Pyhän maan luterilaisen piispan Ibrahim Azarin haastattelussa (HS, 6.11.23): ”Ei ole mahdollista sanoa, että Hamas tekee väärin ja Israel oikein”.
Eikö todella?
Toiseksi, Haapanen selittää pakolaiskriisin syntyä ja kehittymistä länsimaiden harjoittamalla kolonialismilla ja siirtomaapolitiikalla. Tämän varjoon jää kokonaan ympäröivien arabivaltoiden harjoittama sotapolitiikka vuodesta 1948 lähtien ja palestinaalaisryhmien terroristinen aktivismi.
Valitettavasti Hamasin edustamalla ”From the River to the Sea” -politiikalla on kannatusta myös tavallisen palastiinalaisväestön keskuudessa sekä Länsirannalla että Gazassa.
Lopuksi, Haapasen juurisyden korjaamiseksi YK ja Israel ovat moneen otteeseen tarjoneet ns. kahden valtion mallia. Palestiinalaishallinto on torjunut kaikki ehdotukset.
Slavoj Zizekin mukaan  Hamasin hyökkäyksen todellinen tarkoitusperä olikin ”ikuistaa sota ja estää rauhan mahdollisuus tulevilta vuosikymmeniltä”. Niin kauan kuin Hamasin antisemitismillä ja terrorismilla on sijaa, rauhantahto pysyy poissa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää