Pääkirjoitus: Kirkolliskokous on koolla Turussa

Pauli Niemelä kannustaa lähtemään ehdolle hiippakuntavaltuusto- ja kirkolliskokousvaaleissa.

Valkoisella taustalla mustaan papin asuun pukeutunut vaalea mies.

Kirkolliskokous on parhaillaan koolla nelivuotiskauden viimeisessä kokouksessaan. Uudet edustajat valitaan 13. helmikuuta.

Ehdokkaiden haku on käynnissä. Kannustan hakeutumaan ehdokkaaksi. Kirkolliskokouksessa avautuu kirkon koko kuva ja pääsee tutustumaan hienoihin edustajiin.

Uusia edustaja-aloitteita ei ole marraskuun kokoukseen tehty, koska ne raukeaisivat vaalikauden päättyessä. Valiokunnat ovat puolestaan laatineet mietinnöt viimeisistä aloitteista.

Esimerkkinä tällaisesta on aloite uskonnonvapauden edistämisestä maahanmuuttajien keskuudessa.

Lakivaliokunta on laatinut mietinnön laista kirkon yhteistoiminnaksi. Tämä tulee aiheuttamaan lisää sääntelyä ja velvoittavuutta seurakuntatyönantajille mahdollisten sakkojenkin kera yhteistoiminnan laiminlyönneistä.

Alle 20 työntekijän seurakunnat ovat laista vapaita.

Seurakuntayhtymän vaalitapaa on yritetty muuttaa aloitteella yhden lipun vaaliksi. Mahdolliset uudistukset siirtyvät uuden seurakuntarakenneratkaisun yhteyteen.

Käsikirjavaliokunta tuo esityksensä kirkollisten toimitusten rukouksista, joita on selkokielitetty ja selvennetty arkisempaan muotoon. Kirkolliskokous ne varmasti hyväksyy, ja niistä voi olla iloa monelle, esimerkiksi hautaukseen osallistujalle.

Keskushallinnon seuraavan vuoden talousarvio on aina käsittelyssä näin syksyllä. Pieni yllätys on siinä, että kirkon talous näyttää ennusteiden mukaan lievästi kohentuvan, vaikka jäsenmäärä jatkaa laskuaan reilun prosentin vuosivauhdilla.

Vuodenvaihteessa kirkon jäseniä oli noin 3 621 000, mutta vuonna 2040 jäsenmäärä tipahtaisi arvion mukaan vajaalla miljoonalla ollen 2 838 000.

Synkkien ennusteiden joukosta poimin toivoa antavan uutisen: Kiihtelysvaaran kirkon rakentamiseen varataan puoli miljoonaa myös ensi vuodelle.

Kirjoittaja on Kiimingin kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää