Pääkirjoitus: Laki velvoittaa euroja enemmän

Laki konsultoi euroa enemmän, kun suunnitellaan toimintaa ja tilaratkaisuja. Siksi kirkkorakennuksiin tulisi tehdä lapsivaikutuksen arviointi, toteaa Petri Satomaa.

Euro konsultoi monia päätöksiä. Säästövimmassa saattaa jokin tärkeä asia jäädä huomaamatta ja seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Jotta lapsi ei menisi pesuveden mukana, eduskunta ja EU ovat kaikessa viisaudessaan säätäneet lakeja ja direktiivejä, jotka pakottavat ottamaan huomioon tärkeitä asioita. Kysymys on lapsista, nuorista, vanhuksista ja vammaisista.

Tänään laki velvoittaa tekemään lapsivaikutusten arvioinnin, jossa arvioidaan päätöksen, toimenpiteen tai toiminnan vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen.

Nuorisovaikutuksen arvioinnissa tulee kysyä, millaisia hyötyjä tai haittoja nuoriin kohdistuvilla päätöksillä ja toiminnalla aiheutetaan syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

Vanhuksien oikeusturvaa ollaan varmistamassa riittävällä hoitajamitoituksella. Saavutettavuusdirektiivi varmistaa sen, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuutta osallistua ja olla osallisina riippumatta henkilön ominaisuuksista.

Laki konsultoi nyt euroa enemmän, kun suunnitellaan toimintaa ja tilaratkaisuja. Samanlaiset arvioinnit on hyvä tehdä myös nykyisille toiminnoille ja rakennuksille: miten toiminnassa ja tilaratkaisuissa on otettu huomioon lapset, nuoret ja saavutettavuus.

Jokaisessa seurakunnassa on vähintään yksi kirkkorakennus. Sen tulee olla sellainen paikka, johon kaikki voivat tulla esteettömästi, kokea pyhyyttä, lepoa, yhteenkuuluvuutta ja jossa lapsillekin on tilaa.

Kirkkorakennuksiin tulisi tehdä lapsivaikutusten arviointi. Se ei tarkoita sitä, että kaiken näkyvän pitäisi olla ymmärrettävää. Kaikki, mikä aiheuttaa pelkoa ja turvattomuutta, täytyy ratkaista niin, että jokainen voi kokea olonsa levolliseksi, kirkkoon tullessa, kirkossa ollessa ja sieltä lähtiessä.

Kirjoittaja on Oulunsalon kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää