Hävikkiruoka halutaan ohjata keskitettyyn ruoka-apuun

16.1.20

Oulun Prikka -hanke pyrkii tuomaan ruokajonojen rinnalle osallistavampaa ruoka-apua ja yhteisiä ruokailuja. Oulun seurakunnat on yksi hankkeen yhteistyökumppaneista.


Syksyllä 2019 käynnistyneessä, Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Oulun Prikka -esiselvityshankkeessa kartoitetaan kaikki elintarviketeollisuuden edustajat, kuten vähittäiskaupat ja tukut. Lisäksi selvityksessä ovat mukana esimerkiksi koulut, sairaalat ja muut ruokaa käsittelevät toimijat. Selvitys on vielä kesken kauppojen, ravintoloiden ja ateriapalvelutuottajien osalta.

– Kauppojen hävikki näyttää tässä vaiheessa olevan oletettua vähäisempää. Silti viikkotasolla Oulussa kertyy kaupoista kymmeniä ostoskärryllisisiä syömäkelpoista ruokaa, joka nyt päätyy biojätteeksi eikä vielä ohjaudu ruoka-apuun, kertoo projektipäällikkö Nina Niemelä Diakista.

Lisäksi kaupungin tilapalveluiden alaisista kouluista ja vanhainkodeista jää ruokaa vuositasolla tonneittain yli. Lämpimän ruuan hyödyntämiseen liittyy kuitenkin pakattua ruokaa huomattavasti enemmän huomioitavaa.

– Ajatus yhteisestä logistiikkakeskuksesta ei välttämättä sovellu lämpimän ruuan säilytykseen ja jakeluun, vaan vaatii muita ratkaisuja, Niemelä kertoo.

Ilmastotietoiset ja sosiaaliset tavoitteet

Tehostettu hävikin hyödyntäminen tukee myös yhteisöllisyyttä ja osallistavia ruoka-avun malleja. Keskitetty malli kokoaa ruoka-avun antajat yhteen ja tuo heille synergiaedun.

– Keskitetty malli tukee sosiaalityötä ja vahvistaa yhteisötyön mahdollisuuksia. Pienikin logistiikkakeskus luo myös sosiaalisen työllistämisen polkuja, Nina Niemelä sanoo.

Sosiaalisen näkökulman lisäksi hankkeella on ilmastopoliittisia tavoitteita. Keskitetty hävikin hyödyntämismalli tukee myös Oulun kaupungin ilmastostrategiaa ja on selkeää kestävän kehityksen toimintaa.

Oulun mallissa yhteistyökumppanina on Vantaan yhteinen pöytä -hanke, jonka pohjalta myös Helsingin kaupunki on käynnistänyt oman hankkeen. Suomessa on useilla paikkakunnilla meneillään Prikan kaltaisia esikartoitushankkeita tai jo pidemmälle vietyä hävikkiruuan hyödyntämistä.

Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta, ja kansallisena rahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hanke on alkanut syyskuun 2019 alussa ja päättyy elokuun 2020 lopussa. Hankkeen ensimmäinen työpaja järjestetään 20.1. kello 13–16 Aleksinkulmassa. Työpajan alussa esitellään hankkeen toimintaa ja tavoitteita.

Oulun Prikka -esiselvityshanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana on Oulun diakonissalaitos. Yhteistyötahoja ovat Oulun kaupunki ja Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä.

Kommentoi ja anna palautetta toimitukselle

Sinua voisivat kiinnostaa myös nämä

Vuoden saldona yli 15 000 ateriaa

Kiitos ylijäämäruoasta

Seurakuntien kautta kulkee iso määrä ruokaa apua tarvitseville

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat