Musiikki saa kertomaan tarinoita ja antaa hyvät unet

28.2.20

Veli Vaismaalle musiikki on keino saada ihminen näkyväksi.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: www.velivaismaa.fi .

Yhteisötaiteilijana työskentelevä Veli Vaismaa on huomannut kuinka musiikki, yhdessä laulaminen ja liikkuminen herättävät ihmiset eloon. Samalla syntyy hienoja kohtaamisia.

– Näissä tilanteissa kuulen usein tarinoita ja kokemuksia. Nautin siitä, että voimme jutella kiireettömästi. Ihmisestä tulee silloin näkyvä, oululaismuusikko toteaa.

Samanlaisesta näkyväksi tekemisestä oli kyse myös yhteisötaideprojektissa, jossa Vaismaa oli mukana säveltämässä ja sovittamassa lauluiksi ikäihmisiltä kerättyjä elämäntarinoita. Laulut esitettiin heille itselleen, heidän läheisilleen ja hoitajille.

– Sillä tavalla ihmisten tarinat heräävät eloon aivan uudella tavalla, musiikki antaa niille uuden merkityksen.

Veli Vaismaa musisoi työkseen Hiirosen palvelukodissa. Siellä hän käyttää välineenään erityisesti vanhaa suomalaista musiikkia. Menneisyydestä tutut laulut voivat auttaa muistamaan tai vahvistaa kuulijan identiteettiä. Musiikki voi hoitaa.

– Eräs hauska palaute oli, kun pitämäni musiikkihetken jälkeen yhdeksänkymppinen asukas oli laulanut yöllä unissaan kovaäänisesti. Aamulla hän totesi nukkuneensa pitkään ja makeasti edellispäivän musiikin ansiosta.

Vaismaa myös opettaa lauluntekemistä ja kirjoittaa omia biisejä. Hän, laulaja-muusikko Saara Kalliopuska ja säveltäjä-muusikko Lauri Marjakangas muodostavat yhdessä Veli-yhtyeen. Omissa lauluissaan Vaismaa haluaa tavoittaa jotain kaikille ihmisille yhteistä.

– Tuon esille pinnan alla olevaa todellisuutta, esimerkiksi luopumista ja etsintää lauluissaan käsittelevä Vaismaa toteaa.

Veli-yhtye esiintyy Pyhän Luukkaan kappelissa lauantaina 7. maaliskuuta
kello 19. Maksuton konsertti on osa KappeLive-sarjaa.

Anna palautetta jutusta

Musiikki hoitaa surevaa

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta