Pariskunnille on tarjolla siunausta ja rukousta

Avioliittonsa siunaamista pyytää ani harva, mutta tulevaisuudessa tätä kirkollista toimitusta voi haluta yhä useampi.

”Avioliittoomme siunaaminen oli heinäkuussa 2015, jolloin vietimme 36-vuotishääpäivää.

Ajatus avioliiton siunaamisesta syntyi edellisenä talvena. Takana oli haastava ajanjakso. Lapsemme sairastui vakavasti ja samaan aikaan saattelin vanhempani hautaan.

Raskaat ajat koettelivat parisuhdettamme.

Avioliiton siunaamiselta toivoimme mielenrauhaa ja jaksamista. Ajattelimme, että meidän on jaksettava eteenpäin ja läheiset tarvitsevat meitä kahta yhdessä.

Pitkänkään liiton jatkuminen ei ole itsestäänselvyys. Tarvitaan Jumalan siunausta ja tahtoa.”

Oululaispariskunnan muistot avioliittonsa siunaamisesta ovat neljän vuoden takaa.

Mikä avioliiton siunaaminen?

Oulun seurakuntayhtymän tilastojen mukaan Oulun seitsemässä seurakunnassa ei ollut vuonna 2019 yhtään avioliiton siunaamisen toimitusta.

Aivan näin vuosi ei mennyt. Esimerkiksi Tuiran seurakunnassa toimituksia oli seitsemän.

Joka tapauksessa avioliiton siunaamisia oli Oulussa vain muutamia päättyneenä vuonna.

Siunaaminen muistuttaa tilaisuutena kirkollista vihkimistä, mutta se ei ole juridinen tapahtuma. Siunaaminen on vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun avioliitto on solmittu maistraatissa tai toisessa kirkkokunnassa.

Avioliiton siunaamista voi pyytää myös erityisessä elämänvaiheessa, jossa puolisot haluavat vahvistaa suhdettaan Jumalan siunauksella.

Siunaaminen voi olla  tärkeä rakkauden osoitus

Tuiran kappalaisen Lauri Kujalan mukaan liiton siunaamiseen voidaan päätyä esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen puolisoista ei kuulu mihinkään kristilliseen kirkkokuntaan eikä kirkollinen vihkiminen siksi ole mahdollinen.

Liiton siunaamista saatetaan pyytää myös silloin, kun jompi kumpi parisuhteen osapuolista kaipaa rukousta elämänsä erityishetkellä.

– Jos siunaus on toiselle tärkeä asia, voin nähdä suostumisen siihen kunnioittavana rakkauden osoituksena, Kujala pohtii.

– Minkäänlainen pakottaminen ei siunaamiseen kuulu.

Puolisoiden näköinen rukoushetki

”Ennen siunaamista saimme käydä papin luona juttelemassa elämästä ja avioliitosta. Saimme toivoa musiikkia, jota halusimme kuulla alttarilla.

Toimituksessa vastasimme yhdessä tärkeään kysymykseen: tahdotko edelleen?

Eniten hetkessä kosketti papin kauniit sanat ja kanttorin esittämä, meidän toivomamme Violetta Parran kappale Elämälle kiitos. Toimituksen jälkeen menimme kaksistaan syömään, päivästä tuli juhlava.”

Kujalan mukaan siunaaminen kirkossa – tai jossakin muussa puolisoiden valitsemassa paikassa – voidaan tehdä pariskunnan näköiseksi hetkeksi.

– Paikalla voi olla pappi ja pariskunta, mutta tilaisuuteen voidaan kutsua myös läheisiä. Kanttori on käytettävissä, jos tilaisuuteen halutaan musiikkia.

Siunaaminen ei ole kakkosvaihtoehto

Kirkkoherra Juhani Lavangon mukaan avioliiton siunaaminen ei ole eri kategorian toimitus vihkimisen kanssa.

– Kummatkin ovat yhtä merkityksellisiä, molemmisssa hiljennytään rukoilemaan Jumalan siunausta parille.

Karjasillan kirkkoherra enteilee, että avioliiton siunaamiset saattavat yleistyä, jos ihmisiä eroaa lisää kirkosta.

Myös yhteiskunnan muuttuminen monikulttuurisemmaksi voi tehdä avioliiton siunaamisen aiempaa ajankohtaisemmaksi toimitukseksi, Lavanko toteaa.

Avioliiton siunaaminen on yleistä kansainvälisissä avioliitoissa silloin, kun toinen puolisoista ei ole minkään kristillisen kirkon jäsen.

Hääsivustot kertovat  harvinaisen kysymyksen

Sosiaalisen median hääsivustoilla törmää kysymykseen, voivatko siunausta pyytää myös parit, joista kumpikaan ei kuulu kirkkoon.

Kysymyksen taustalla on ajatus siitä, että siunaaminen olisi mieluinen tapahtuma siviilivihittyjen puolisoiden vanhemmille sukulaisille.

Lavangon mielestä siunaaminen ”isovanhempien vuoksi” ei kuulosta hyvältä ratkaisulta, mutta kirkkolain mukaan se on mahdollista.

– Siunaamisessa mennään aina kristillinen usko edellä. Jumalaa ei ”siivota” kaavasta pois, Lavanko painottaa.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoa kirkko ei siunaa, mutta pappi tai joku muu kirkon työntekijä rukoilee heidän kanssaan.

Avioliiton siunaamisesta on lisää tietoa kirkon evl.fi-verkkosivuilla.

”Viime kesänä tuttavapariskunta rohkaistui kokemuksemme perusteella sanomaan ”tahdon” 50-vuotishääpäivänään. Hekin kokivat päivän merkittävänä.”

(Oululaispariskunta haluaa esiintyä jutussa nimettömänä.)


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää