Hautajaisiin voi osallistua vaihtoehtoisilla tavoilla. Oulujoen seurakunnissa syntyi kuvasarja niille, jotka eivät pääse hautajaisiin mukaan.

Piispat tarkensivat rajanvetoa saattoväen koosta

26.3.20

Lähiomaiset voivat osallistua hautaan siunaamiseen, vaikka se tarkoittaisi yli 10 henkilön kokoontumista.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Kuvat Iida Glumoff .

Kirkollisiin toimituksiin, kuten hautajaisiin tai kastejuhliin, osallistuvien määrä ei tämänhetkisten määräysten mukaan  saa ylittää kymmentä henkilöä.

Poikkeusoloihin liittyvä rajaus on herättänyt runsaasti kysymyksiä papeille ja ennen kaikkea surua ja ahdistusta niiden omaisten parissa, jotka järjestävät läheistensä hautajaisia.

Määräys saattoväen rajaamisesta otetaan seurakunnissa todesta. Sitä aiotaan toteuttaa, mutta asiaa on puitu niin pappien kuin piispojen parissa. Papit tietävät, että monissa perheissä ja suvuissa enemmäismäärä kymmenestä saattajasta merkitsisi kipeää rajanvetoa, keitä paikan päälle voi tulla.

Piispat ovat käsitelleet asiaa myös ministeriöiden kanssa. Keskustelujen jälkeen piispat totesivat, että kirkolla on mahdollisuus tehdä hautajaisiin liittyvän rajauksen suhteen niin sanottua tarkoituksenmukaisuusharkintaa.

Tuore lausuma tarkoittaa, että papit voivat  harkita sen sallimista, että kaikkein lähimmät omaiset voivat olla hautajaissa läsnä, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan.

Pääsääntönä pysyy rajaus pieneen saattojoukkoon

Piispat korostavat kuitenkin, että edelleen hautajaiset  on pidettävä pienen joukon kesken.  Yleisenä linjana säilyy rajoitus kymmeneen osanottajaan.

Kirkossa otetaan todesta tartuntariski, ja siksi piispat toivovat, että siunauskappelissa tai haudalla huolehditaan siitä, että jokainen osallistuja ottaa riittävästi etäisyyttä muihin.

Jos saattoväkeen kuuluvalla on vähänkään hengitysoireita, silloin hautajaisiin ei pidä osallistua.

Tuiran kirkkoherran Niilo Pesosen mukaan Oulun seurakunnissa etsitään rajauksen tuomaan ongelmaan ratkaisua muun muassa tekniikasta.

– Hautajaisten striimaus, suoratoisto, on yksi hyvä keino ottaa toimitukseen mukaan ne henkilöt, jotka eivät  pääse osallistumaan tilaisuuteen. Toivomme, että voimme tarjota tätä palvelua mahdollisimman pian sureville omaisille.

Iida Glumoffin kuva muistuttaa: Sureva tarvitse lohdutusta myös hautajaispäivän jälkeen.

Pappi teki kauniin kuvasarjan sureville

Vainajien omaisten tuskaa saattoväen rajaamisesta on kuunnellut viime päivinä muun muassa Oulujoen seurakunnan pastori Iida Glumoff. Hän tietää, että määräys herättää kipeitä ja vaikeita valintoja.

Rajanveto saattaa pahimmillaan tulla loukkaantumisen kokemukseksi sukulaisten välille pitkiksi ajoiksi.

Glumoff haluaa jakaa soittajien ahdistuksen. Hän on tehnyt  sosiaaliseen mediaan Jos et pääse hautajaisiin -kuvasarjan ohjeistukseksi ja lohduksi niille, jotka eivät ole saattoväessä mukana.

– Kuvilla ja teksteillä voi liittyä muiden joukkoon, Glumoff neuvoo.

Kuvien teksteissä muistutetaan, että kenenkään suru ei pääty hautajaispäivään. Läheisensä menettänyt kaipaa kuuntelijaa myöhemminkin.

Glumoffin kuvissa on rukous, jossa muistetaan vainajaa. Vainajaa ja surevia voi ajatella myös sytyttämällä kynttilän  ja viemällä sen hautajaisten jälkeen haudalle muiden valojen joukkoon. Muistojen jakaminen perheen tai ystävien kesken on myös arvokasta.

– Suruaan voi jakaa eri tavoilla, vaikka hautajaisiin osallistuminen ei onnistuisikaan, Oulujoen pastori lohduttaa.

=> Kysy, kommentoi ja anna palautetta

Lue muita aiheeseen liittyviä juttuja:

Piispat: Lähiomaiset voivat osallistua hautaan siunaamiseen

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Oulujoen seurakunta