Näissä puvuissa on vannottu ikuista rakkautta eri vuosikymmeninä

4.5.20

Kiimingin seurakuntakeskuksessa on vaatturi Eija Keräsen kokoama vanhojen morsiuspukujen näyttely. Mukana on myös yhä käyttökelpoinen miesten puku 1930-luvulta.


Teksti: Teksti ja kuvat: Marita Ahlgren .

– Kun katson vanhoja hääpukuja, ajattelen avioliiton merkitystä. Sitä, kuinka paljon parit ovat toisilleen vihille astellessaan luvanneet.

Kiiminkiläinen Eija Keränen on viehättynyt hääpukujen symboliikasta. Ne kiinnostavat historiaa ja laatua arvostavaa vaatturia siinä määrin, että hän kokosi vanhoista hääpuvuista näyttelyn Kiimingin seurakuntakeskukseen.

Seurakuntakeskuksen ikkunan läpi voi ihailla useita eri vuosikymmeniltä peräisin olevia morsiuspukuja. Mukana on myös yksi miesten puku.

Asuista osa on Keräsen omia, osan hän on saanut lainaksi ystäviltään ja asiakkailtaan. Puvun vieressä on kuva sitä käyttäneestä morsiamesta ja hänen puolisostaan sekä puvun valmistusvuosi.

Vanhin näyttelyn asuista on 1930-luvulta oleva miesten puku. Keränen arvostaa sen laatua, sillä puku on valmistettu villasta ja sen sisävuori on puuvillasatiinia. Se on yhä käyttökelpoinen.

 

1930-luvulla ommeltu, villakankaasta valmistettu miestenpuku.

– Ystäväni lainasi sitä äskettäin 60-vuotisjuhlilleen. Näin vanha ja hyväkuntoinen miesten puku on harvinaisuus, sillä niitä ei tahdo löytyä oikein mistään, puvun lahjaksi saanut Keränen kertoo.

Morsiuspuvuista vanhin malli on vuodelta 1952. Se on kopio asusta, jossa Keräsen äiti aikoinaan asteli vihille.

– Tein kopion viitisentoista vuotta sitten, kun nyt jo edesmenneet vanhempani viettivät 50-vuotishääpäiväänsä.

Näyttelyssä on esillä myös Keräsen tyttärien, Merjan ja Maijan, hääpuvut, jotka heidän äitinsä valmisti silkistä.

Hääjuhlassa katseet kohdistuvat morsiameen.

 

Eija Keränen on seurannut aitiopaikalta morsiamien valmistautumista tärkeään päiväänsä. Hääpukua tehdessä sovituksia on paljon, joten puvun kantaja tulee tutuksi.

Hääpäivää suunnitellessaan morsian lataa usein erityisen paljon odotuksia omaan asuunsa.

– Vaikka hääpari on juhlansa keskipiste, katseet kohdistuvat morsiameen. Siksi puvulta odotetaan niin paljon, ensi kesänä 45-vuotishääpäiväänsä viettävä vaatturi tietää.

Kiimingin kirkossa järjestetään vihkihetki 6. kesäkuuta. Kello 14–16 vietettävässä hetkessä vihitään pareja, jotka voivat tulla paikanpäälle ilman ennakkoilmoittautumista. Mukaan tarvitaan vain esteettömyystodistus.

Hääpukunäyttelystä voi halutessaan lainata puvun omaan vihkihetkeensä.

Hääpukunäyttely on esillä 31.7. saakka.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta