Rauhan Tervehdystä voi nyt myös kuunnella

Rauhan Tervehdys on ensimmäinen suomalainen seurakuntalehti, jonka verkkosivuilla olevat jutut ovat kuunneltavissa.

||||

Rauhan Tervehdys on ottanut ensimmäisenä suomalaisista seurakuntalehdistä käyttöön ääniominaisuuden, eli mahdollisuuden kuunnella verkkolehdessä julkaistut jutut.

Vastikään käyttöön otetun palvelun myötä jokaisen verkkolehden jutun alussa on Kuuntele-painike. Lehden sisältöjä lukee naiselta kuulostava koneääni.

Juttuja 14 vuoden ajalta

Verkossa lehden juttusisältö on jaoteltu neljään pääosioon: Ihmiset ja elämä, Kirkko ja usko, Näkökulmia sekä Seurakunnat.

Jokaisella lehden tilaajaseurakunnalla on myös oma alasivunsa Seurakunnat-osiossa.

Aluksi Rauhan Tervehdyksen verkkolehdestä voi kuunnella yhden jutun kerrallaan.

– Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kunkin osion juttuja voisi kuunnella peräkkäin niin kauan kuin haluaa, visioi Rauhan Tervehdyksen vastaava toimittaja Elsi Salovaara.

Materiaalia tähän riittää, sillä verkkolehden juttuarkistot ulottuvat syksyyn 2006 saakka.

Kirkko lähelle kuuntelemalla

Äänikirjat ja kuunneltavat podcast-ohjelmat ovat tulleet viime vuosina osaksi ihmisten arkea. Ääntä hyödynnetään yhä enemmän myös sanoma- ja aikakauslehdissä. Tässä kehityksessä on mukana myös maan vanhin yhä ilmestyvä seurakuntalehti Rauhan Tervehdys.

– Haluamme tarjota mahdollisuuden juttujen kuuntelemiseen missä vain. Tavoitteenamme on tuoda kirkko lähelle, osaksi ihmisten arkea, kertoo Salovaara.

Äänipalvelun tekniikasta vastaa reilu vuosi sitten perustettu oululaisyritys, Voice Intuitive Oy.

Vaikka tekninen ääni on jo varsin luonnollinen ja kehittyy koko ajan, toimitusjohtaja Jaakko Räisäsen mukaan Voice Intuitive Oy:n palvelu täydentyy vielä nauhoitusominaisuudella.

– Näin verkkosisältöä voi kuunnella myös luonnollisella ihmisäänellä. Toimitus voi halutessaan julkaista artikkelit itse luettuina, Räisänen toteaa.

Palaute on tervetullutta

Kannustinta äänipalvelun käyttöönottoon antoi saavutettavuusdirektiivi, joka koskee julkishallinnon verkko- ja mobiilipalveluita. Direktiivi koskee myös evankelisluterilaisen kirkon piirissä julkaistavien seurakuntalehtien verkkosivuja.

Näkövammaiset Rauhan Tervehdys on saavuttanut aiemminkin. Oulun seurakuntien näkövammaistyön vapaaehtoiset lukevat lehden ääneen viikoittain.

Rauhan Tervehdystä on voinut lukea myös monen näkörajoitteisen käyttämällä ruudunlukuohjelmalla. Uusi ääniominaisuus onkin suunnattu ennen kaikkea suurelle yleisölle.

– Haluamme palvella heitä, jotka ovat ottaneet tai haluavat ottaa äänimedian osaksi arkeaan, Elsi Salovaara luonnehtii.

Käyttäjiltä toivotaan palautetta kuunteluominaisuuden toimivuudesta, sillä palaute on tärkeää niin äänipalvelun kuin sisältöjen kehittämisessä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää