Pellolla metallinetsimen kanssa seisova mies esittelee maan alta löytämäänsä metalliesinettä.

Metallinetsijä toivoo löytävänsä maanalaisen aarteen

19.9.20

Ylikiiminkiläinen Mikko Alavesa on harrastanut metallinetsintää reilut kaksi vuotta. Laite on piipittänyt useaan kertaan, mutta historiallisesti kallisarvoinen aarre on vielä löytämättä.


Teksti: Teksti ja kuvat: Elisa Rasmusson .

Mikko Alavesa seisoo pitkävartisissa kumisaappaissa pellolla kotiseudullaan Ylikiimingissä. Hän nostaa olalleen pitkällä varrella varustetun metallinetsimen. Vyötäisillä roikkuu lapio. Mukana on myös pieni, sauvamainen vekotin, pinpointer-niminen etsin.

Mikko etsii maan alta metallia laitteella, joka piipittää.

Hän liikuttaa metallinetsintä lähellä maan pintaa. Koneen varressa olevassa näytössä vilkkuu numeroita, ja kone ääntelee mitä ihmeellisimmillä äänillä.

Äänet kertovat maan alla olevan materiaalin laadun.

Alavesa pysähtyy, laittaa metallinpaljastimen maahan, ottaa lapion ja alkaa kaivaa.

Mies kaivaa lapiolla kuoppaa peltoon etsiessään metallia.

Hän kaivaa varoen, ja kokeilee välillä pinpointerilla, antaako se signaalia lähellä olevasta mahdollisesta arvokkaasta aarteesta.

Välillä hän ottaa käteensä maata ja kuljettaa pinpointeria sen päällä. Ei ääntäkään.

Hän kaivaa lisää, ja pian paljastuu piipityksen lähde: puolikas hevosenkenkä.

Mikko Alavesan mukaan pelloilta löytyy juuri tällaista materiaalia: hevosenkenkiä tai työkoneiden pieniä osia.

Mitään arvokasta hän ei ole löytänyt. Omalta tontilta vanhan hylsyn ja mopon rekisterikilven. Roskaa löytyy paljon, erityisesti foliopakkauksia.

Harrastukseen ei tarvita suuria pääomia

Mikon innostus metallinetsintään juontaa kiinnostuksesta historiaan. Etsimen kanssa Mikko on kulkenut Ylikiimingissä ja Syötteen seuduilla.

Ajatus harrastevälineiden hankinnasta oli mielessä pitkään. Mikko oli ajatellut, että ne maksavat paljon, mutta huomasi yllätyksekseen, että hyvätasoiset välineet saa jo noin 200 eurolla.

Mikon välineistöön kuuluu metallinpaljastin, pinpointer sekä pienempi ja isompi lapio. Ne kaikki kulkevat kätevästi mukana.

Keväällä, kun lumet ovat sulaneet, syttyy palo päästä haravoimaan maastoa. Kesäisin hyttyset häiritsevät enemmän ja silloin kulkeminen ei ole niin mukavaa.

Toiveissa on löytää vanha koru

Maastossa Mikko kulkee mielellään itsekseen. Välillä etsintä vie niin mukanaan, että sitä ei malttaisi lopettaa. Päätös odottaa vielä sen yhden piipityksen verran voi tarkoittaa tunteja maastossa.

Tämä pelto kätkee juuri sellaisia aarteita, joista Mikko jo puhui: ruuveja, muttereita, johdon pätkiä ja yhden metallinapin. Ja sen puolikkaan hevosenkengän.

Kun kuoppa on kaivettu ja esineet nostettu ylös, Alavesa täyttää kuopan ja siistii alueen niin, että mistään ei huomaa paikalla äsken ollutta monttua.

Mieluisinta Alavesalle olisi löytää vanha koru – jokin sellainen, joka olisi ollut piilossa pitkään, jo ennen kuin nykyiset sukupolvet ovat edes syntyneet.

 

Kiinnostaako metallinetsintä?

  • Suomen metallinetsijät ry:n verkkosivuilta saa tietoa metallinetsintään liittyvistä säännöistä, kuten siitä, missä saa kaivaa ja missä se on kiellettyä.
  • Arvokkaista löydöistä tulee ottaa yhteys Museovirastoon.
  • Museovirasto on julkaissut oppaan nimeltä ”Muinaisjäännökset ja metallinetsin: harrastajan opas”.
  • Harrastuksen alkuun pääsee YouTubessa olevilla opastusvideoilla. Tietoa sekä keskustelu- ja myyntipalsta löytyy lisäksi harrastajien sivustolta www.aarremaanalla.com.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta