Kiinni paremmasta elämästä

Yhdistämössä nuori aikuinen saa apua elämäntilanteensa selvittelyyn. Lokakuussa avatussa Kohtaamispaikassa juodaan kahvia, jutellaan, luetaan lehtiä – ollaan rennosti yhdessä kahvilan asiakkaiden toivomuksen mukaisesti.

Haluatko sinä kuulla kaiken vai jätänkö yksityiskohtia pois?

Oululaisella Markuksella on raju tarina kerrottavanaan, vaikka hän selvittää toimittajalle lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiaan vain päällisin puolin.

– Olen ollut oikeastaan koko ikäni masentunut, jo alle kymmenvuotiaasta.

– Lapsuuteeni ei ollut hääppöstä. Koulussa minua kiusattiin, mutta koin välillä, että koulu oli minulle paikka, jossa pääsin hieman levähtämään kotoa, Markus aloittaa.

Kuva: Markus

Työelämään osallistuminen ei tunnu nyt realistiselta

Markus on aloittanut peruskoulun jälkeen opintoja, mutta ne ovat jääneet kesken. Hän käy koulua valmistuakseen laborantiksi, mutta yksityiselämän ikävän vastoinkäymisen seurauksena opinnot ovat  juuri nyt tauolla.

Markus ei tällä hetkellä usko kuntoutuvansa työkykyiseksi siten, että kestäisi työelämän kovia vaatimuksia stressaantumatta niistä liiaksi.

– Mutta voiko sellaista minulta odottaa, kun taustani on mikä on? hän pohtii.

– Uskon joutuvani syömään lääkkeitä lopun ikääni.

– Menen pienin askelin eteenpäin. Omaa vointiani viiden vuoden päähän en osaa ennustaa.

– Periaatteessa kaikki elämässä on mahdollista ja uskon, että ihminen muuttuu jonkin verran joka päivä. Negatiivisistakin asioista voi saada jotakin positiivista elämäänsä. Se on itsestä kiinni.

Kuva: Markus

Kahvilassa tapaa muita samassa elämäntilanteessa olevia

Markus käyttää Oulun Diakonissalaitoksen (ODL) Yhdistämö-hankkeen palveluja.

Ennen koronatilanteen pahentumista hän kävi ODL:n Kohtaamispaikka-kahvilassa tapaamassa enemmän tai vähemmän samassa elämäntilanteessa olevia nuoria aikuisia ja Yhdistämön ohjaajia.

Markus kertoo saaneensa vuosien varrella apua esimerkiksi koulupsykologilta ja lääkäreiltä, mutta viime aikoina hän on etupäässä miettinyt asioitaan yksin, ja nyt Yhdistämön palveluissa.

Palvelujen merkitys voi olla hukassa

Projektipäällikkö Pirita Pietilä-Litendahlin mukaan Yhdistämö pyrkii tavoittamaan työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria aikuisia, jotka tarvitsevat tukea arkeensa.

– Ja tulevaisuutensa järjestämiseen, hän lisää.

– Usein nämä nuoret saattavat olla palvelujen piirissä, mutta tarvitsevat tukea palveluihin sitoutumiseen.

– Yhdistämö vahvistaa nuoren kiinnittymistä siihen apuun, jota hän saa esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmiinsa tai vaikkapa neuropsykiatrisiin oireihinsa.

– Sana Yhdistämö tulee palvelujen yhdistämisestä. Nuori voi kokea seikkailevansa eräänlaisessa palveluviidakossa, mutta ei saa kiinni kokonaisuudesta: miksi mitäkin palvelua on hänelle tarjolla ja miksi niihin pitäisi sitoutua, Pietilä-Litendahl kertoo nuorten kokemuksia.

Yhdistämön työssä on tärkeää nuoren omien toiveiden kuunteleminen: millainen tuki vastaisi hänen tarpeitaan kohti parempaa elämää.

Pietilä-Litendahl toivoo, että Kohtaamispaikka houkuttelee liikkeelle niitä nuoria aikuisia, jotka ovat jääneet eri syistä kotiin ja jatkuva yksin olo tuntuu heistä pahalta.

– Yhdistämössä on nähty tarpeelliseksi myös niin kutsuttu jalkautuva työ. Nuoren kanssa opetellaan taitoja, joita hän tarvitsee.

– Kotoa lähtemistäkin voidaan harjoitella yhdessä, jos se yksin tuntuu vaikealta.

 

Nuoret aikuiset kohtaavat kahvilassa

– Yhdistämön toiminta on suunnattu 18–35-vuotiaille.

– Se on Oulun Diakonissalaitoksen säätiön ja Diakonia-ammattikorkeakoulun sosiaalisen kuntoutuksen hanke.

– Yhdistämössä nuorelle on tarjolla yksilöohjausta, ryhmätoimintaa, työpajoja ja koulutusta.

– Nuoria kohdataan ODL:n lokakuussa avatussa Kohtaamispaikka-kahvilassa, Isokatu 47.

– Paikka on avoinna maanantaisin klo 13-17 (koronatilanne vaikuttaa paikan aukioloon). Kohtaamispaikan toimintaa kehitetään yhdessä nuorten ja Yhdistämön kumppaneiden kanssa.

– Yhdistämön rahoituksessa on mukana ODL:n ja Diakin lisäksi muun muassa Oulun kaupunki. Nuoret haluavat kahvilasta rennon tilan, jossa voi halutessaan solmia kontakteja.

– Lisää nuorten aikuisten ajatuksia Kohtaamispaikasta ja lisätietoa Yhdistämöstä odl.fi-sivuilta.

 

Kuva: Kohtaamispaikan nuori


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää