Limingan moottoripajalta saa jeesiä projekteihin ja elämään

Moottoripaja on turvallinen harraste- ja hengailupaikka nuorille. Ovet ovat auki kaikille toiminnasta kiinnostuneille. Koko maasta vastaavia moottoripajoja löytyy kolmisenkymmentä.

|||

Ketunmaantien 66 A:n pihamaalla näkyy iso halli, muutama ulkorakennus ja reilu kymmenkunta enemmän tai vähemmän kasassa olevaa autoa.

– Olemme olleet tässä vuokralla pian vuoden, kertoo Limingan moottoripaja ry:n sihteeri Kati Lehtonen.

Yhdistys on järjestänyt nuorille suunnattua moottoripajatoimintaa vuodesta 2017.

Pajatoiminnalla annetaan sosiaalista tukea nuorille. Yhdistys vastaa toiminnasta ja tarjoaa maksuttoman harraste- ja ajanviettopaikan moottoriajoneuvojen parissa. Paja on auki maanantaista torstaihin ilta-aikaan.

Moottorinhuoltoa ja omien jälkien siivoamista

Joka ilta moottoripajalla paikalla on vähintään yksi ohjaaja ja vähintään yksi vapaaehtoinen. Torstai on ”tyttöjen ilta”, sillä Lehtosen lisäksi vuorossa on silloin Niina ”Nipsu” Hauru.

Halliin on tuotu iso grilli, jossa makkaroiden lisäksi valmistuu pyttipannua.

– Tavallisesti tarjolla on lähinnä kahvia ja korppuja, mutta nyt juhlistetaan vappua. Ja kyllä näille kasvaville nuorille ruoka maistuukin, naiset toteavat.

Niina Hauru grillauspuuhissa.

Limingan moottoripajassa kirjoilla on 25 nuorta, joista nuorin on 11-vuotias ja vanhin 20.

Osalla nuorista on keskittymis- ja oppimisvaikeuksia. Pajoilla opetellaankin paitsi moottoriajoneuvojen huoltoa ja korjausta, myös arjen hallintaa, aina omien jälkien siivoamisesta lähtien.

Tukea annetaan esimerkiksi oman opiskelualan ja suunnan löytämiseen. Neuvojakin jaetaan.

– Niin pientä asiaa ei ole, mitä ei voitaisi käydä nuorten kanssa läpi, Lehtonen kertoo.

Vapaaehtoiset ja lahjoitukset apuna

Kati Lehtonen kertoo, että moottoripajatoiminnassa kiinnitetään erityisesti huomiota turvallisuusasioihin. Opastamassa on käynyt esimerkiksi palolaitoksen väkeä ja ensihoitajia.

Periaatteena on, että jokaisella junnulla voi olla hallissa yksi oma projekti.

– Täällä ovi on avoin, saa tulla ja mennä vapaasti. Ukoilla on ammattitaitoa, he kyllä jeesivät.

Yhteensä mukana on kuusi vapaaehtoista, joista osa on paikalla joka viikko.

Pertti Tuomiranta on yksi moottoripajan vapaaehtoisista ohjaajista.

Lehtonen kiittää vapaaehtoisten ohjaajien panosta. Toinen toimintaa tukeva asia ovat lahjoitukset. Esimerkiksi työkaluista iso osa on saatu ilmaiseksi.

– Pienet yritykset tukevat tosi hyvin toimintaamme, hän kiittelee.

Paja saa lahjoituksena myös romutuskuntoisia autoja. Paikallinen romuttamo puolestaan tukee toimintaa maksamalla rautaromusta hieman normaalia parempaa kilohintaa.

Hankintalistalla ovat turvakengät ja suojahaalarit.

Yhteisenä projektina kisa-auto

Pajalla tehdään myös yhteisiä projekteja. Sellainen on esimerkiksi kisa-auton laittaminen kaikkien maan moottoripajojen yhteisiin kevätajoihin, syysrälläkkään ja jääajoihin.

Näissä ajoharjoittelutapahtumissa ratin taakse pääsevät myös pajalaiset täysi-ikäisten toimiessa vänkärinä.

Hallin perällä on kyljellään vaaleansininen Corolla. Siitä suunnitellaan seuraavaa kisa-autoa. Ulkona, nykyisen kisakaaran päällä auringossa sulattelevat ruoka-annosta Veeti ja Jimi.

Jimillä on pajalla projektina minicrossimopo. Sillä hän huristelee paitsi moottoripajan pihamaalla, myös läheisellä radalla, jossa voi harjoitella erilaisia ajotekniikoita.

Punavalkomusta mopo on peritty isoveljeltä. Kotona on kolme muuta, mutta vain yksi niistä toimii. Projekteja siis riittää.

Limingan moottoripaja ry:n toiminnasta saa lisätietoja yhdistyksen Facebook- ja Instagram-sivuilta.

=> Mitä mieltä olit jutusta? Kerro se täällä.

 

FAKTA: Pajat aloittivat 1970-luvulla

  • Moottoripajatoiminta on valtakunnallista, toimivia pajoja on tällä hetkellä hieman yli 30.
  • Ensimmäiset moottoripajat syntyivät 1970-luvulla kirkon erityisnuorisotyön piirissä. Toiminta oli alkuun pienimuotoista, mutta 1990-luvulla pajojen suosio kasvoi.Noista vuosista pajaharrastus on laajentunut ja yhä enemmän mukana on myös tyttöjä.
  • Toiminta on avointa kaikille. Nuorimmat pajalaiset ovat 10–12-vuotiaita ja vanhimmat nuoria aikuisia. Osalle moottoripajat ovat olleet kimmoke opiskelulle autoalalla.
  • Olennainen osa pajojen toimintaa ovat yhteiset vuosittaiset ajotapahtumat.
  • Poikkeuksellisena vuonna 2020 pajoilla eri puolilla Suomea oli yli 4600 nuorten käyntikertaa, vaikka koronarajoitukset pitivät ajoittain kokoontumispaikat kiinni.
  • Moottoripajatoiminta tarjoaa tukea nuorille, jotka ovat vaarassa jäädä työ- ja koulutuspalvelujen ulkopuolelle. Pajoja tukee Lasten ja nuorten keskus Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stean rahoituksella.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää