"Riittääkö yksi annos? ", kysyy Laura Stewart ruoka-apua hakevilta

Vähävaraisuus ei ole ainoa syy turvautumiselle seurakunnan ruoka-apuun. – Elämän erilaiset kriisit, kuten sairastumiset tai läheisen menetys, saattavat viedä voimia niin, että valmis ruoka on iso apu arjessa, kertoo diakoniatyöntekijä.

Laura Stewart Riitta Hirvonen

Maikkulan kappelin pihamaalle alkaa kerääntyä väkeä hyvissä ajoin ennen ruoka-avun alkamista. Kun diakoniatyöntekijä Laura Stewart aukaisee oven tulijoille, jonossa on parisenkymmentä ihmistä.

Stewart harmittelee ääneen kylmää säätä. Edellisviikoilla valmiiksi pakattuja lounaita saattoi sään puolesta jakaa ulkosalla, mikä mahdollisti turvallisemmat kohtaamiset korona-aikana.

Maikkulassa Stewart jakaa ruoka-annoksia kappelin eteisessä. Koronarajoituksista johtuen sisään tulee yksi ihminen kerrallaan. Tulijoilta Stewart tiedustelee, kuinka monta henkilöä samassa taloudessa syö: riittääkö yksi ruoka-annos?

Kiinnostunut kysymys ja kahdenkeskinen kohtaaminen saa monet puhumaan enemmänkin oman perheen tilanteesta. Raskasta elämänvaihetta elävä rouva kertoo, että kodissa mennään puolison kanssa eteenpäin päivä kerrallaan. ”Hyvin on jaksettu, nyt tulin ensimmäistä kertaa hakemaan ruoka-apua”, tulija selvittää.

Laura Stewart pitää ruoka-apua tärkeänä diakoniatyön tukena ihmisille. Siinä työntekijä pääsee kohtaamaan ihmisiä kasvotusten.

Stewartin mukaan ruoka-avun tarpeen taustalla ei ole pelkästään vähävaraisuutta. Elämän erilaiset kriisit, kuten sairastumiset, raskaat syöpähoidot tai läheisen menetys saattavat viedä voimia niin, että valmis ruoka on iso apu arjessa.

Stewart on koulutukseltaan sairaanhoitaja-diakonissa. Hän on työskennellyt sairaalassa viitisen vuotta, mutta tällä hetkellä seurakunta on Stewartille hyvä työpaikka.

– Diakoniatyötä saa tehdä oman persoonan kautta. Olen kohdannut paljon aitoa välittämistä eikä lähimmäisenrakkaus ole diakoniassa vain kaunis sana.

27. toukokuuta Karjasillan seurakunnan ruoka-apua on tarjolla Pyhän Andreaan kirkolla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää