"Tämä on sellaista eläkeläisukkojen hyötyliikuntaa"

Äijäpajalaiset raivasivat taajaman metsikköä Limingassa. Samalla saatiin polttopuuta kaikkien liminkalaisten käytössä olevalle laavulle.

Matti Nikkilä seisoo metsikössä kypärä päässä ja kohottaa suojavisiiriä.|Olavi Säkkinen ja Risto Viippola karsivat rankoja metsikössä.|Timo Pietilä raivaa suojavarusteissa risukkoa.|Kannon päällä on kolme vesuria eri vuosikymmeniltä.

Raivaussaha soi ja vesuri heiluu kun Limingan seurakunnan Äijäpaja tekee töitä Niittomiehentien varressa. Seurakunnan omistama 0,4 hehtaarin metsikkö on hakattu maaliskuussa ja sen jäljiltä on jäänyt runsaasti rankoja.

Äijäpajalaisten tarkoituksena on siistiä maisemaa ja saada samalla polttopuita seurakuntakeskuksen pihassa olevalle laavulle.

Harvennus yhtä aikaa kunnan kanssa

Metsätyöt ovat äijäpajalaisille tervetullut mahdollisuus tavata toisiaan koko talven kestäneen koronatauon jälkeen.

– Tämä on tällaista eläkeläisukkojen hyötyliikuntaa, naurahtaa Timo Pietilä.

Hyötyliikuntaan avautui mahdollisuus, kun Limingan kunta päätti harventaa taajamametsiään. Kun se oli tehnyt harvennushakkuun seurakunnan metsikköön rajoittuvalla alueella, päätti seurakunta tehdä vastaavan työn omalla puolellaan.

Metsäkoneen ohjaimissa oli työntekijä Siikalakeuden metsänhoitoyhdistyksestä. Yhdistys vastaa seurakunnan metsien hoidosta.

– Myyntipuuta alueelta irtosi 42 kiintokuutiota, mikä tarkoittaa yhtä rekkalastillista, kertoo metsäasiantuntija Petri Onkamo.

Olavi Säkkinen ja Risto Viippola karsivat rankoja metsikössä.

Olavi Säkkinen ja Risto Viippola karsivat rankoja.

Asukkaat toivovat usein valoisampaa maisemaa

Kun talousmetsissä harvennushakkuita tehdään puun kasvun ja siten tuoton varmistamiseksi, taajamametsissä hoitokriteerit ovat lähinnä maisemallisia.

Metsänhoitoyhdistys Siikalakeus vastaa tällä hetkellä myös Limingan kunnan metsien hoidosta. Onkamo kertoo asukkailta tulevan aika ajoin toiveita kiinteistöjen välisten metsikköjen harvennuksista.

– Esimerkiksi joissakin paikoin puut ovat varjostaneet piha-alueita niin paljon, ettei nurmikko ole päässyt kuivumaan.

– Tässä kohteessa läheisen taloyhtiön asukkaat kiittelivät maiseman kaunistumisesta harvennuksen jälkeen. Puusto olikin jo tosi tiheää, sillä sitä ei ollut harvennettu kertaakaan.

Kunta teki äskettäin kyselyn taajamametsien harvennustarpeesta Ojanperänkankaan ja Okkosenrannan asukkaille.

– Ojanperässä harvennus on tehty kymmenisen vuotta sitten eikä sille nähty tarvetta, Okkosenrannassa harvennetaan asukkaiden toiveiden mukaan ensi talvena.

Timo Pietilä raivaa suojavarusteissa risukkoa.

Timo Pietilä oli vastuussa Äijäpajan tämänkertaisesta projektista.

Polttopuut ovat kaikkien yhteiseen käyttöön

Äijäpajalaisille metsäprojekti tiesi työtä kahdeksi torstaiaamupäiväksi. Ryhmän kokoontumisten vetäjä vaihtelee sen mukaan, kenellä on aiheesta eniten osaamista. Tällä kerralla ohjakset olivat työuransa metsänhoitoyhdistyksessä tehneen Timo Pietilän käsissä.

Matti Nikkilä totesi raivaustyön olleen varttuneella sukupolvella sujuvaa.

– Tämänikäisille miehille kun antaa moottorisahan käteen, jokainen tietää, mitä sillä tehdään.

Äijistä Matti Tervo ajoi rangat traktorinsa kärryssä seurakunnan laavulle. Polttopuuta kertyi 4–5 pinokuutiota. Kunhan puut kuivuvat, niitä voivat käyttää kaikki laavulla aikaansa viettävät.

Kannon päällä on kolme vesuria eri vuosikymmeniltä.

Työmaalla oli käytössä monenlaista vesuria. Tässä työkaluja kolmelta eri vuosikymmeneltä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää