Piirroskuva, jossa tyttö ja koira istuvat laiturilla katsellen vastapäisellä rannalla palavaa kokkoa.

Juhannuksella on kristilliset juuret

21.6.21

On keskikesän juhlan aika! Jutussa kerrotaan, kuka oli Johannes Kastaja, miten hän liittyy Jeesukseen ja miksi hänen nimikkojuhlaansa vietetään keskikesällä.


Teksti: Teemu Kangas . Kuvat: Saga Sutela .

Suunnilleen kaksi vuosituhatta sitten tapahtui kohtaaminen, joka oli vaikuttava niin kristillisestä kuin historiallisestakin näkökulmasta. Jordanjoen virtaavassa vedessä mies nimeltä Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen. Tämän tapahtuman myötä Jeesus astui julkisuuteen.

Historiallisessa mielessä ei voida olla varmoja, toimivatko Johannes ja Jeesus hetken aikaa yhdessä hengellisten ajatusten levittämiseksi mutta loppujen lopuksi heidän tiensä erkanivat ja Johanneksen rooli oli jäädä kristillisessä historiankirjoituksessa Jeesuksen varjoon.

Kirkon näkemyksen mukaan Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Kristusta. Tämän vuoksi pyhäpäivä Johanneksen muistamiseksi ajoitettiin hänen syntymäajankohtansa mukaan keskikesän juhlaan; juhannukseen.

Johannes oli karismaattinen hahmo

Millaista kristinuskon merkkihenkilöä juhannuksena oikein muistetaan?

Johannes oli papin poika ja kaikesta päätellen karismaattinen hahmo, sillä hänellä oli useita seuraajia. Evankeliumit korostavat Johanneksen asemaa Jeesuksen edelläkävijänä, mutta kertovat hänen kuitenkin odottaneen itseään merkittävämpää Messiasta saapuvaksi.

Vaihtoehtoisen näkemyksen Johanneksesta itsenäisempänä ja omanarvontuntevampana esittää juutalainen historioitsija Josephus.

On esitetty väittämiä, joiden mukaan Johannes olisi kuulunut erämaassa askeettiseen juutalaislahko Qumraniin, jonka asuinalueelta on tehty arkeologisia löydöksiä, niin sanottuja Kuolleenmeren kääröjä.

Juhannusta vietetään eri tavoin eri maissa

Juhannuksen perinteet itsessään ovat vanhemmat kuin kristinusko Suomessa, mutta kirkko istutti siihen kristillisen perustan.

Naapurimaa Ruotsissakin keskikesää on perinteisesti tapana juhlistaa luonnon helmassa tanssahtelemalla kauniiksi koristellun juhannussalon ympärillä.

Keski-Euroopan maissa juhannuksella ei ole yhtä suuren juhlan mainetta kuin täällä Pohjolassa ja esimerkiksi Ranskassa suuremman huomion keskikesän juhlana on saanut ympäri maata järjestettävät Fête de la musique -musiikkitapahtumat.

Sen sijaan katolisen kirkon vaikutuspiirissä olevissa maissa Johannesta muistetaan elokuun lopussa, kun vietetään Johanneksen kuoleman muistopäivää.

Suomessa hengellisen juhlan asettaminen juhannuksen ajankohtaan lienee luontevaa siksikin, että se on monelle suomalaiselle keskikesän pyhä hetki, jolloin pysähdytään kukkeimmillaan hehkuvan luonnon ääreen.

Ehkäpä pulahdus vilvoittavaan mökkijärveen suven yöttömässä yössä symboloi tavallaan myös Johannes Kastajan kristinuskolle jättämää perintöä, kastetta.

=> Kommentoi ja anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko