Oulunsalon pappilan alla olevasta säiliöstä vuoti öljyä maaperään – seurauksena kauppojen purku

11.6.21

Öljysäiliön löytyminen oli yllätys uudelle omistajalle ja Oulun seurakuntayhtymälle.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Juho Alatalo / Studio Ilpo Okkonen .

Oulunsalon pappilan alta löytynyt öljysäiliö on aiheuttanut kiinteistöstä tehtyjen kauppojen purkamisen.

Noin 1,5 hehtaarin kiinteistö myytiin nelisen vuotta sitten yksityishenkilölle, joka löysi myöhemmin korjaustöiden yhteydessä pappilan kellarikerroksen alta vanhan öljysäiliön. Säiliöstä oli vuotanut öljyä maaperään.

Oulun seurakuntayhtymä kartoitti syntyneitä vahinkoja, jolloin selvisi öljyn levinneen myös pohjaveteen kiinteistön alueella. Yhtymä on sen jälkeen puhdistanut aluetta, mutta pitoisuudet ylittävät yhä ohjetason.

Kiinteistön omistaja ja seurakuntayhtymä ovat sopineet kaupan purkamisesta ja omistajalle aiheutuneiden kustannuksien korvaamisesta. Suunnitelmissa on hakea lupa pappilan purkamiseksi.

Pumppaus jatkuu ja maaperä vaatii vielä puhdistamista

Vuotaneen säiliön aiheuttamia vahinkoja puhdistettiin viime kesänä ELY-keskuksen antaman kunnostuspäätöksen mukaisesti. Seurakuntayhtymä puhdisti pappilaa ympäröivää maaperää ja aloitti pohjaveden suojapumppauksen. Lisäksi päärakennuksen perustuksia tuettiin ja kellarin öljyiset rakenteet purettiin.

Toimenpiteiden jälkeen tehdyissä mittauksissa öljyn jäännöspitoisuudet ylittivät yhä ohjetason ja yhtymä teetti alueesta riskiarvion. ELY-keskuksen arviosta antaman lausunnon mukaan suojapumppausta on yhä jatkettava.

Lisäksi lausunnossa todetaan, että pappilan päärakennukseen on tehtävä useita rakenteellisia toimenpiteitä sisäilman puhtauden varmistamiseksi.

Rakennuksen alle päästään purkamisen jälkeen

Oulun seurakuntayhtymä on sopinut, että se palauttaa kiinteistön kauppahinnan 58 000 euroa määräalan omistajalle. Lisäksi se korvaa kunnostustyöt, joita omistaja on tehnyt noin 227 000 eurolla.

Suojapumppausta jatketaan siihen saakka, että rakennus on purettu ja maaperä päästään puhdistamaan myös sen alta.

Lopullinen hintalappu on vielä arvoitus

Tapahtumasarjan kaikkia kustannuksia on tässä vaiheessa vaikea arvioida, sanoo yhtymän kiinteistöjohtaja Jaana Valjus. Jonkin verran niitä voi olla mahdollista kattaa alueelle jäävää omaisuutta myymällä.

–Pappilassa on hyvä hirsikehikko, jonka voisi kenties myydä, samoin kuin maa-alan jos sille haettaisiin kaavamuutosta.

Seurakuntayhtymän mukaan sillä ei ollut tietoa päärakennuksen betonisen alapohjan alla sijainneen öljysäiliön olemassaolosta. Öljysäiliö oli poistettu käytöstä ennen kuin Oulunsalon seurakunta liittyi Oulun seurakuntayhtymään eikä säiliöstä ole merkintää pappilaa koskevissa asiakirjoissa.

Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulunsalon seurakunta