Anni Arffman katsoo kameraan ikkunalasin takaa. Ikkunassa on ihmishahmoja.

Viimeinen tuomio löytyy Hailuodosta

30.6.21

Kuvataiteilija Anni Arffmanin ja säveltäjä Risto Ylihärsilän installaatio on uudenlainen näkemys taiteilijoita ennenkin kiinnostaneesta aiheesta. Viimeinen tuomio on nähtävissä ja kuultavissa Hailuodon kirkossa heinäkuun puolivälistä lähtien.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Alttari-ikkunaan on ripustettu läpikuultavia ihmishahmoja. Ne kulkevat kohti paikkaa, josta ei näytä olevan paluuta.

Hahmojen kulkua tarkkailee joukko eläimiä, jotka ovat kuolleet sukupuuttoon ihmisen toiminnan vuoksi. Kaiken taustalla soi syntetisaattorilla tuotettu sielunmessu.

Tämänkaltaista tunnelmaa on luvassa Hailuodon kirkkoon, kun Anni Arffmanin ja Risto Ylihärsilän Viimeinen tuomio -installaatio tuodaan paikalle heinäkuun puolivälissä.

Maailmanloppu on ekologisen kriisin seuraus

Oululaisen Anni Arffmanin Viimeinen tuomio –taideteos on moderni tulkinta taiteilijoita ennenkin innoittaneesta aiheesta. Kun hän päätti tehdä teoksen maailmanlopusta, ekologisen kriisin kuvaaminen oli itsestäänselvyys.

– Se on aihe, jota ei voi olla tässä yhteydessä ajattelematta. Rajallisista resursseista ei voida ammentaa loputtomiin.

Viimeisen tuomion eläinhahmot on tehty muistuttamaan sukupuuttoon oikeasti kuolleita eläimiä. Mukana on muun muassa tasmaniantiikeri, muuttokyyhky ja dodo.

Teos tuo esille paitsi ihmisen erkaantumisen luonnosta, myös toisista ihmisistä. Maan päällä vaeltavat ihmiset eivät viimeisellä tuomiollakaan havaitse ympäristönsä tapahtumia, sillä kädessä olevat älylaitteet varastavat huomion.

Hailuodon kirkko on juuri sopiva paikka

Hailuodon näyttelyssä yhdistyy kaksi Arffmanin kiinnostuksen kohdetta: mahdollisimman aineettomien, mutta samalla näkyvien hahmojen luominen ja taideteoksen sovittaminen osaksi olemassa olevaa tilaa.

– Jotta paperista valmistetut hahmot tulisivat esille, ne tarvitsevat taustalleen vastavalon. Hailuodon kirkon suurikokoinen ikkuna luo siihen juuri sopivat puitteet.

Hailuodon näyttely on ensimmäinen, jonka Arffman pitää kirkossa. Kirkko on hänen mukaansa kiehtova paikka näyttelylle, sillä se on jo valmiiksi latautunut henkisillä odotuksilla.

Joitakin vuosia sitten Arffmanin oli tarkoitus olla mukana belgialaiseen kirkkoon vietävässä ryhmänäyttelyssä. Kirkon ovet eivät tuolloin ryhmälle avautuneet, mutta nyt taiteilijan haaveesta tulee totta.

– On hienoa, että Hailuodosta löytyi tällaista ennakkoluulottomuutta, hän kiittää.

Anni Arffman seisoo työhuoneellaan ja katsoo kameraan.
Taideteoksen sovittaminen osaksi valmista tilaa kiinnostaa Anni Arffmania.

Taustalla soi sielunmessu universumille

Viimeinen tuomio –teokseen kuuluu tamperelaisen Risto Ylihärsilän sitä varten säveltämä Requiem universumille. Vajaan tunnin mittainen ääni- ja sävelteos alkaa tasatunnein.

Requiem universumille sisältää perinteisen sielunmessun osia ja tekstejä. Niistä osaa on muokattu koskemaan ihmiskunnan lisäksi myös planeettamme muuta eliöstöä.

– Mukana on myös rakeisia välähdyksiä planeettamme elinkaaren päättymisestä aina siihen hetkeen, kun aika ei käytännössä enää kulje, Ylihärsilä kuvailee.

Syntetisaattorilla toteutetussa teoksessa on kuultavissa myös erilaisista ympäristöistä otettuja ääninäytteitä ja keinotekoisesti mallinnettua puhetta eli puhesynteesiä.

Kun kaksi teosta yhdistyy, molempien arvo kohoaa

Risto Ylihärsilä ja Anni Arffman kokevat teostensa täydentävän toisiaan ja tuovan molempiin osiin uusia ulottuvuuksia.

– Annin työ toimi säveltämisessä suurena innoittajana. Varmasti paras kuuntelukokemus syntyy samassa tilassa sen kanssa, Ylihärsilä toteaa.

– Sain idean musiikin yhdistämisestä kuvataiteeseen Haukiputaan kirkossa, Arffman kertoo.

– Katselin kirkon maalauksia, kun urkutaiteilija Kalevi Kviniemi alkoi lämmitellä illan konserttia varten. Sillä hetkellä maalaukset muuttuivat suorastaan hurjiksi ja heräsivät henkiin. Uskon, että Riston musiikilla on samanlainen vaikutus.

Viimeinen tuomio Hailuodon kirkossa 14.–21.7. klo 11–18.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Anna palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Ihmiset ja elämä