Lokki-Lennart vahtii uskollisesti tuomiokapitulin huipulla

1.7.21

Lennart pakotti Oulun tuomiokapitulin työntekijöitä tulemaan töihin pyöräilykypärä päässä.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Harriet Urponen .

Oulun tuomiokapitulin korkeimmalta huipulta kapitulin sisäpihaa on helatorstaista saakka tarkkaillut lokki-Lennart. Nimen lintu on saanut kapitulin työntekijöiltä, jotka seurasivat erityisesti alkukesällä peloissaan Lennartin vauhdikkaita edesottamuksia.

Kesän alussa Lennartilla oli pesä Ojakadulla sijaitsevan kapitulin räystäsrakenteissa. Kun henkilökunta tuli töihinsä, puolusti Lennart kamikaze-tyylillä pesäänsä.

Piispa Jukka Keskitalon erityisavustaja Harriet Urponen kertoo, että työpaikan pihaan tullessa on ollut hyvä pitää pyöräilykypärä päässä syöksyilevän linnun vuoksi.

Myrsytuulet tuhosivat todennäköisesti pesän

Urposen mukaan kesäkuisten myrskypäivien jälkeen Lennart on jättänyt kapitulin väen rauhaan, vaikka lintu yhä päivystää vakiopaikallaan korkeuksissa Rantakadun ja Ojakadun kulmassa. Työntekijät arvelevat, että linnun pesä on huuhtoutunut sadeveden mukana räystäskourusta.

Urponen kertoi alkuviikosta kuulevansa työhuoneeseensa kadulta ihmisten säikähtyneitä ääniä. Sisällä talossa epäillään, että Lennart jatkaa yhä silloin tällöin ohikulkevien ihmisten pelottelua.

Piispantalossa linnulle kelpuutettiin nimi Lennart, vaikka uuden, vihaisenoloisen Luojan luoman sukupuolesta ei ollutkaan tietoa. Linnun asetuttua taloksi henkilöstö päätti, ettei kutsumatonta vierasta puhutella ainakaan Lokki Joonataniksi tai Lenni lokinpojaksi. Näin siitä huolimatta, että juuri nuo nimet ovat satumaailmasta tuttuja lokkien nimiä.

Onko lintu katolla tällä hetkellä Lennart?

Lennart kuvattiin tätä juttua varten 29. kesäkuuta. Harriet Urponen toteaa nauraen, ettei kaputulissa ole luonnollisesti varmuutta siitä, että katolla oleva lintu on edelleen sama kuin helatorstaina nähty lokki. Samalla nimellä hänestä kuitenkin edelleen keskustellaan, nyt jo lempeämmässä sävyssä.

Hyökkäilevät lokit eivät ole outo ilmiö kaupungissa. BirdLife Suomi -järjestöstä kerrotaan, että pesiä tai niissä olevia munia ja poikasia ei saa siirtää ilman viranomaisen lupaa. Hankalissa tapauksissa voi lintujen karkottamiseksi anoa poikkeuslupaa.

Oulun kapituli on ollut yhteydessä viranomaisiin Lennartista.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

 

 

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Yleinen