Diakoniatyöntekijä Erja Haho haki tällä viikolla ruokaa emäntä Tiina Kyröläiseltä.

Ylijäämäruoka leirikeskuksesta menee diakoniatyön käyttöön

21.7.21

Suvelan leirikeskuksessa Kiimingissä hyödynnetään hävikkiruoka tehokkaasti. Kun leiriläisten aterioilta jää ruokaa, emännät laittavat tiedon diakoniatyöntekijöille. Pakastetetut annokset jaetaan eteenpäin ruoka-apuna.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Juuso Koskela .

Kiimingissä Suvelan leirikeskuksessa on luotu toimiva käytäntö hävikkiruoan hyödyntämiseksi. Kun kattilaan tai uunipannuun jää leiriläisiltä ruokaa, pakastavat Oulun seurakuntien emännät sen valmiina annoksina.

Sitten vain Kiimingin diakoniatyöntekijöille tekstiviesti, jossa ilmoitetaan, että ylijäämäruoka on noudettavissa diakoniatyön käyttöön.

– Saamme tiedon kännykkään ja sopivana hetkenä – joinakin viikkoina jopa päivittäin – haemme ruoan leirikeskuksesta. Annoksiin on liitetty tieto, milloin ruoka on valmistettu, kertoo diakoniatyöntekijä Erja Haho.

Diakoniatoimistossa on iloittu yhteistyöstä leiriväen kanssa. Hahon mukaan  ruoka-avulle on kysyntää. Mahdollisuus lahjoittaa valmista ruokaa on auttanut monia diakonian asiakkaita arjen ahdingossa.

Haho muistuttaa, että valmis ateria on tärkeä apu esimerkiksi silloin, kun yksin elävä ihminen on äkillisesti sairastunut eikä ruoanlaitto itseltä onnistu.

Koska hävikkiruoka on näin helposti hyödynnettävissä, nuorille leiriläisille, kuten rippikoululaisille, tähdennetään, että lisää syötävää saa aina hakea, mutta lautaselle jäänyt ruoka menee roskiin. Vain kattilasta ruoka päätyy kiertoon.

Ruokaa saa aina ottaa lisää, mutta toivottavaa olisi, ettei sitä jäisi jätteeksi lautaselle. Tällaisia terveisiä nuoret kuulevat seurakuntien emänniltä.

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta Kirkko ja usko