Koko eletty elämä läsnä

Puolisot kantavat suhteeseensa aimo annoksen omaa menneisyyttään, sanoo paripsykoterapeutti Teija Pirnes-Hyvönen.

|

Parisuhteen hyvinvoinnista kannattaa pitää kiinni. Tämä viisas vinkki oli otettu todesta Karjasillan seurakunnan parisuhdeillassa Maikkulan kappelissa viime viikolla.

Noin 50 ihmistä halusi kuulla ja keskustella illan aiheesta ”Etten heittäisi sinua kivelläni”.

Joukossa oli pääosin hieman iäkkäämpiä pariskuntia – ja myös yksin eläviä – mutta nuorempiakin pareja oli lähtenyt hiomaan parisuhdetaitojaan paripsykoterapeutti Teija Pirnes-Hyvösen (kuvassa) johdolla.

Tilaisuuden järjestäjänä toiminut Karjasillan kappalainen Olavi Mäkelä iloitsi illan suosiosta.

– Osallistujamäärä kertoo, että ihmisillä on kiinnostusta, uteliaisuutta ja myös tarvetta oman parisuhteen huoltamiseen.

Olavi Mäkelä ja Teija Pirnes-Hyvönen kertovat jatkavansa keväällä yhteistyötä parisuhdeiltojen järjestämisessä.

Parisuhde-eksperttejä on harvassa

Mäkelän mukaan illan aikana syntyi paljon hyvää ja myös syvälle menevää keskustelua. Parisuhteen huoltamisessa moni kokee olevansa vasta ”koulutiellä”. Opiskeltavaa ja oppimista riittää kaikilla.

Illan herättelevä otsikko kiven heittämisestä oli syntynyt Mäkelän ideoimana.

– Omaan parisuhteeseen vaikuttavista asioista kannattaa olla tietoinen: mistä kipukohdet puolisoiden välille todellisuudessa nousevat? Ovatko ahdistavien erimielisyyksien syyt sittenkään aina toisessa ihmisessä?

– Annanko ”kiven” toisen kannettavaksi, vaikka todellisuudessa ahdistus liittyisi omaan menneisyyteeni ja kokemuksiini?

Mäkelä toteaa, ettei kukaan ole ihmissuhteessaan ajopuu. Parisuhteen taustalla oleviin asioihin ja ongelmiin on mahdollista vaikuttaa, hän rohkaisee.

 

Omaan parisuhteeseen vaikuttavista asioista kannattaa olla tietoinen: mistä kipukohdet puolisoiden välille todellisuudessa nousevat? Ovatko ahdistavien erimielisyyksien syyt sittenkään aina toisessa ihmisessä?

 

Suhteeseen voi asettua monia ihmisiä menneisyydestä

Teija Pirnes-Hyvösen mukaan parisuhteessa elää kaksi ihmistä, joista kummallakin on erilaisia parisuhdetaitoja.

– Taidot pohjautuvat malliin, jonka olemme saaneet lapsuuskodistamme tai aiemmista suhteistamme.

Pirnes-Hyvönen korostaa, että puolisot tuovat suhteeseensa tietoisina ja tiedostamattaan omia uskomuksiaan parina olemisesta.

– Tärkeässä ihmissuhteessa ovat läsnä erityisesti parisuhdemallit, joita olemme nähneet ja kokeneet varhaisessa vaiheessa elämäämme meille merkityksellisten ihmisten kanssa.

Pirnes-Hyvönen antaa esimerkin:

– Mitä tapahtuu, jos valitsemme puolison rakastamme ja arvostamamme vanhemman mukaan, ja sitten paljastuu, että oma kumppani ei sovikaan tähän idealisoidun vanhemman rooliin? Seurauksena on vertailua, pettymystä ja jopa vihaa puolisoa kohtaan.

Uusi elämäntilanne näkyy läheisessä ihmissuhteessa

Pirnes-Hyvösen mukaan pysähtyminen ja peruuttaminen ovat arvokkaita taitoja parisuhteessa.

Juuri pysähtyminen ristiriitatilanteessa tarjoaa tilaisuuden pohtia kipeiden tunteiden alkuperää: millaisia muistoja kannan lapsuuteni perheestä?Millaisia vuorovaikutus- ja tunnetaitoja olen nähnyt ja kokenut varhaisessa lapsuudessani? Millaista lohtua ja tukea olen saanut?

Pirnes-Hyvönen kertoo, että sisäistämämme tavat ihmissuhteessa saattavat olla myös ylisukupolvisia eli sukupolvelta toiselle periytyneitä.

Mäkelä ja Pirnes-Hyvönen olivat iloisia siitä, että tilaisuus Maikkulassa houkutteli paikalle eri-ikäisiä ihmisiä.

– Kun elämäntilanne muuttuu, muutos vaikuttaa parisuhteeseen, Pirnes-Hyvönen muistuttaa.

Kaksikon mukaan eivät vain lapset ja työelämä tuo parisuhteeseen uusia kysymyksiä. Myös eläkkeelle jääminen on yksi elämänvaihde, joka nostaa suhteen valokeilaan.

– Vaikka takana olisi pitkä liitto, muutokset ovat mahdollisia elämän loppuun saakka.

– Ihminen muuttuu, ihmiset muuttuvat suhteessaan, Pirnes-Hyvönen sanoo.

 

Vaikka takana olisi pitkä liitto, muutokset ovat mahdollisia elämän loppuun saakka.

 

Kirkon perheneuvonta tarjoaa apua vaikeissa tilanteissa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvojat tarjoavat apua parisuhdetta koskeviin kysymyksiin ja ongelmiin seurakuntien perheneuvonnassa.

Perheneuvontaan voi tulla yksin, parina tai perheenä. Kuuntelu- ja keskusteluapua voi saada myös muilta seurakunnan työntekijöiltä, esimerkiksi diakoniatyöntekijöiltä, papeilta ja perhetyöntekijöiltä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää