Ystävänä olo on antoisaa

Aika, jonka annan vapaaehtoistyöhön on pieni, mutta sen tuottama ilo suuri, toteaa Tuula Kylli, yksi KotiKummit-hankkeen vapaaehtoisystävistä.

|

Oulun Diakonissalaitoksen säätiön ja Diakonia-ammattikorkeakoulun KotiKummit-hankkeen tarkoitus on löytää vapaaehtoisia ystäviksi yli 65-vuotiaille oululaisille kotihoidon asiakkaille.

– Teemme yhteistyötä kotihoidon kanssa. Haastattelen kaikki ystävää toivovat ja vapaaehtoiseksi haluavat. Sitten mietimme, kuka olisi sopiva kenenkin ystäväksi, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Salla Lauhava.

KotiKummit-hanke aloitettiin elokuussa 2021 ja se on jatkoa ODL:n ystävätoiminnalle. Tällä hetkellä ystäväpareja on kymmenen, mutta ystävää kaipaavia on paljon, että lisää vapaaehtoisia toivotaan mukaan toimintaan.

– Tavoitteena meillä on saada 120 vapaaehtoista mukaan vuoteen 2024 mennessä.

“Olemme ystäviä, emme hoitajia”

Yksi vapaaehtoisena ystävänä toimivista on Tuula Kylli. Hän on ollut mukana ODL:n ystävätoiminnassa seitsemän vuotta. Ensimmäiset neljä vuotta Kylli toimi ystävänä samalle henkilölle.

– Hän ihmetteli aluksi, miksi halusin tulla ja miten nuori ihminen antaa vapaaehtoisesti aikaansa tuntemattomalle vanhukselle.

Ystävyytemme antoi myös minulle paljon: jutustelua, yhdessäoloa, elämänhistorian kuuntelua, Kylli kertoo.

– Haluan painottaa vapaaehtoisystävänä olemisessa sitä, että emme ole hoitajia, tai kotitöiden tekijöitä, vaan ystäviä. Tämä meidän neljän vuoden yhteinen taival päättyi vanhuksen kuolemaan.

Ystävän poismenon jälkeen Kylli ei ottanut heti uutta ystävää. Taukoa on aiheuttanut myös korona-aika.

– Nyt minulla on uusi ystävä, jonka kanssa olemme tavanneet kolme kertaa.

“Soitellaan, jutellaan, käydään kävelyllä”

Marja Remes on toiminut vapaaehtoisena ystävänä reilut kaksi vuotta.

– Myös minun ensimmäinen ystäväni kuoli. Saimme kulkea hetken matkaa ystävinä. Tällä hetkellä minulla on uusi ystävä. Soitan hänelle, kyselen kuulumisia ja vointia. Välillä käymme kävelemässä ja juttelemme monenlaisista asioista.

Remes kertoo pitäneensä aina ikäihmisistä ja harkinneensa hoiva-alan opiskelua.

– Asuin lapsena jonkin aikaa yhdessä isovanhempieni kanssa. Jo silloin päätin, että jollain tavalla tulen tekemään työtä vanhusten parissa.

Remeksen mukaan vapaaehtoistyö antaa paljon.

– Hymy, kiitos, iloinen ilme, se tarttuu. Mukaan on tarttunut myös elämänviisauksia.

Vapaaehtoiselle on tarjolla tukea

Marja Remes haluaa esimerkillään myös opettaa lapsensa arvostamaan ikäihmisiä.

– Olen sosiaalinen ihminen, ja ajatus yksin olemisesta tuntuu kauhealta. Nyt, kun olemme tulleet ystäväni kanssa tutummiksi, soittelen hänelle useammin. Alussa ollut rutiini on muuttunut ystävyydeksi, kertoo Remes.

Hän kannustaa ihmisiä tulemaan rohkeasti mukaan.

– Jos mietit, onko sinusta tähän, se selviää, kun sinut haastatellaan. Et ole koskaan yksin asioiden kanssa, apua saa varmasti.

Kotikummit-hanke on turvallinen taho niin ikäihmisille kuin vapaaehtoisille: molemmat haastatellaan ja toiveita kuunnellaan. Vapaaehtoisille on myös tarjolla tukea.

Ulkoiluapu on kysyttyä

Tällä hetkellä vapaaehtoisystävän kanssa toimivien vanhusten ikähaarukka on laaja: 65–100 vuotta.

Vapaaehtoiseksi ryhtyvälle ei ole kriteerejä, mutta täysi-ikäisyyttä toivotaan. Myös miehiä rohkaistaan lähtemään mukaan.

– Toiminta on monipuolista: kahvitellaan, katsotaan telkkaria, jutellaan. Ulkoiluapua pyydetään paljon. Käymme kaikkien kanssa lävitse tavat, miten toimitaan, sanoo Salla Lauhava.

Tuula Kylli kiittelee muistisairaan kohtaamisesta järjestettyä työpajaa. Salla Lauhavan mukaan suunnitteilla on lisää koulutuksia.

– Diakonia-ammattikorkeakoululla Diakilla on suunnitteilla koulutuksia vapaaehtoisille, niille on kysyntää. Ja aina uusia vapaaehtoisia haastatellessa kysymme, mitä toiveita heillä on toimintaa kohtaan. Minä olen aina tukena ja tavoitettavissa, kun tarve vaatii.

– Ja aina uusia vapaaehtoisia haastatellessa kysymme, mitä toiveita heillä on. Minä olen tukena ja tavoitettavissa aina kun tarve vaatii.

”Suosittelen ystävätoimintaa ihan kaikille”

Ystävät on otettu kiitollisina vastaan. Osalla ikäihmisistä sosiaalinen piiri on pienentynyt sairauden, leskeyden tai esimerkiksi paikkakunnan vaihdon takia, ja ennen hyvin aktiivinen ihminen on saattanut jäädä yksin. Myös korona on tuonut haasteita kontakteihin.

– Jos sinulla olisi aikaa vaikkapa 1–2 tuntia viikossa, tämä tapa tehdä vapaaehtoistyötä on todella palkitsevaa. Toiminta-alueemme on koko Oulu, eli ystävä löytyy varmasti läheltä, jos niin haluaa, Lauhava kertoo.

– Olen ajatellut, että jatkan toimintaa elämäntilanteeni mukaan. Olen kysynyt mukaan jo pari tuttavaanikin. Suosittelen ystävätoimintaa ihan kaikille, sanoo Tuula Kylli.

Samoilla ajatuksilla on myös Marja Remes.

– Jatkan niin pitkään kun isäni on hyväkuntoinen. Sitten kun hän tarvitsee enemmän apua ja tukea, annan aikani hänelle.

 

Ystäviä yksinäisille ikääntyneille

  • KotiKummit-hankkeessa etsitään yksinäisille ikääntyneille vapaaehtoisia ystäviä, kotikummeja.
  • Kotikummilla on aikaa tehdä juuri niitä asioita, joita ikääntynyt toivoo: kahvitella, jutella, katsella yhdessä valokuvia, lukea tai ulkoilla.
  • Vapaaehtoinen saa merkityksellisyyttä ja iloa omaan elämäänsä kohtaamisesta vanhempien ihmisten kanssa. Kotikummit haluaa tuoda iloa ja positiivisuutta sekä ikääntyneen että vapaaehtoisen elämään.
  • Toiminta on maksutonta ikääntyneelle.
  • Kotikummiksi ryhtyville ei makseta korvausta, vaan he toimivat omasta halustaan vapaaehtoisuuden periaatteella.
  • Kolmivuotinen hanke on STEA-rahoitteinen.

Lähde: www.odl.fi/fi/tutustu_hankkeisiimme/kotikummit/


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää