Päivän työ: Nuorten rinnalla ja tukena Tyrnävällä

Tyrnävän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Johanna Aho-Vinkka kuvaa itseään ihmisuteliaaksi luonteeksi, joka nauttii rakentaessaan kohtaamistaan nuorista mielessään palapeliä.

Tervehdys Tyrnävältä! Tyrnävän pienessä maalaisseurakunnassa vilskettä riittää alkukesästä, kuin toukotyöt olisivat rantautuneet myös seurakunnan työntekijän kalenteriin. Kevät on kiihkeintä aikaa: valmistaudutaan tulevaan leirikesään, kokoonnutaan ripariryhmien kanssa viikolla ja viikonloppuisin, ja katsellaan, onko tarvetta miettiä vielä korvaavia kokoontumiskertoja kalenteriin. Lisäksi laitetaan kesätauolle kokoontuvia ryhmiä ja viikkotoimintoja.

Jokainen rippikouluikäluokka on omanlaisensa. Palasin elokuussa töihin kahden vuoden perhevapaalta ja voin kertoa, että kaksi kesää ilman rippikoulua oli todella outoa aikaa!

 

Kaksi kesää ilman rippikoulua oli todella outoa aikaa!

 

Rippikouluryhmiä on mahtunut yli kymmeneen vuoteen jo monen monituista, mutta yksi mikä minua erityisesti rippikoulussa kiehtoo, on se, kuinka pääsen kattavasti tutustumaan yhteen ikäluokkaan. Meidän seurakunnassa rippikoulutyö on ollut vastuullani nyt muutaman vuoden ajan ja pääsen tutustumaan nuoriin – niin muualla rippikoulunsa käyviin kuin Tyrnävällä koko jakson läpikäyviin – syksyn ilmoittautumisesta alkaen. Se, jos mikä on jännittävää!

Olen ihmisutelias luonne ja nautin siitä, kuinka nimet saavat kasvot ja pääsen mielessäni rakentamaan jokaisesta kohtaamastani ihmisestä kuin palapeliä. Palapeliä, joka ei kuitenkaan koskaan tule valmiiksi. Siinä sen suola. Jonkun nuoren rinnalla kuljen lyhyemmän puolen vuoden jakson, mutta on myös niitä, joiden kanssa vaihdan kuulumisia edelleen kymmenen vuotta rippikoulun jälkeen.

Rippikoulu luo turvallisen ympäristön pysähtyä pohtimaan elämän tarkoitusta, Jumalaa, luomakuntaa ja tulevaisuutta yhdessä toisten nuorten ja turvallisten aikuisten kanssa.

 

Ihmisellä on selvästi kaipuu kohdata toinen, vaikkakin vieras ihminen.

 

Tänä keväänä on ollut erityinen ilo päästä riparilaisten kanssa ulkoiluttamaan palvelulaitosten asukkaita. Tilanteesta ovat nauttineet sekä ulkoilutettavat että nuoret. Tunne on ollut käsin kosketeltava! Ihmisellä on selvästi kaipuu kohdata toinen, vaikkakin vieras ihminen. Ulkoilutusten yhteydessä on syntynyt hyviä keskusteluja, kun kaksi eri ikäluokkaa kohtaa.

 

Tyrnäväläisnuoret ulkoilemassa yhdessä palvelulaitosten asukkaiden kanssa. 

Ilokseni pääsen kahvittelemaan tiistaisin lukiolaisten kanssa ja keskiviikkoisin Kuulammen yläkoululle. Koulukahvit järjestetään yhdelle ikäluokalle kerrallaan ja yläasteen kahvit järjestämme yhdessä kunnan nuorisotoimen kanssa.

Pienellä paikkakunnalla yhteistyön merkitys korostuu, enkä näe, että on olemassa meidän ja toisten nuoria, vaan yhteisiä nuoria, joiden hyvinvointia haluamme kaikki olla tukemassa. Vastaavaa työtä tein jo ennen kahden vuoden perhevapaata, ja voin sanoa, että nuorten kohtaaminen on muuttunut huomattavasti.

Koronan ja eristäytyneisyyden vaikutukset näkyvät nuorten kohtaamisessa selkeästi. Nuorilla on selvä tarve tulla nähdyksi. Puheet nuorten pahoinvoinnista eivät ole ainoastaan tilastotiedettä vaan näkyvää elämää.

 

Koulumaailmassa yksikään aikuinen ei ole liikaa vaan päinvastoin; meitä aikuisia tarvittaisiin lisää.

 

Koen, että koulumaailmassa yksikään aikuinen ei ole liikaa vaan päinvastoin; meitä aikuisia tarvittaisiin lisää. Aikuisia, joilla on aikaa pysähtyä ja kuunnella vaikka kuulumisia pelimaailmasta, läksyistä tai lemmikeistä. Samalla voi jopa vahingossa päästä pintaa syvemmälle.

Olen enemmän kuin kiitollinen hyvästä yhteishengestä, jolla koulu ja seurakunta tekevät työtä nuorten hyväksi. Toki yhteiset pelisäännöt ovat selvät. Mutta nuoret ovat yhteisiä ja haluamme kaikki olla heitä tukemassa elämän haasteissa, kulkemassa rinnalla ja tarvittaessa päästämässä irti. Tärkein tehtäväni onkin tehdä itseni tarpeettomaksi mutta olla tarvittaessa myös tavoitettavissa.

Rohkaisenkin jokaista ottamaan osaa tämän vuoden Yhteisvastuukeräykseen! Tänä vuonna Tyrnävän seurakunnan yhteisvastuutiimi koostuu taitavasta vapaaehtoisesta ja seurakunnan kasvatuksen työntekijöistä. Tyrnävälle jäävällä 20 % keräystuoton osuudella tuetaan nuoren mielen hyvinvointia matalan kynnyksen palveluilla sekä yksilöille että ryhmille.

Tässä pieni pilkahdus yhdestä keskiviikostani. Ymmärrettävästi tila ei edes riitä kertomaan kaikkia oivalluksia nuorisotyöstä eikä edes kertomaan pientä palasta siitä mistä seurakunnan nuorisotyönohjaajan työpäivä täyttyy. Jos sinulla heräsi kysymyksiä, voit olla yhteydessä!

 

Johanna Aho-Vinkka
044 737 2632
johanna.aho-vinkka@evl.fi
nuorisotyönohjaaja, Tyrnävän seurakunta

Päivän työ -sarjassa seurakuntien työntekijät kertovat omasta työstään ja sen synnyttämistä ajatuksista. Kenen seurakunnan työntekijän arjesta sinä haluaisit kuulla Päivän työ -sarjassa?


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää