Kuva kesän 2021 puistojuhlasta.

Oulu Pridessa keskustellaan elämästä sateenkaari-ihmisenä herätysliikkeessä

25.7.22

- Henkilökohtainen usko voi olla myös sateenkaari-ihmiselle elämän tärkein asia, muistuttaa Voimavaraksi-hankkeen hankekoordinattori Riku Karppinen. Oulu Pride -viikolla pidetään myös sateenkaarimessu sekä puistojuhla perheille.


Teksti: Oulun seurakunnat . Kuvat: Arkisto / Tero Takalo .

Oulun tuomiokirkkoseurakunta ja Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hanke järjestävät Oulun Pride -viikolla perjantaina 5. elokuuta keskustelutilaisuuden, jossa käsitellään sateenkaari-ihmisen elämää vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen sisällä.

Tilaisuudessa omista kokemuksistaan kertovat Samuel Jyrinki, Demian Seesjärvi ja Inkeri Kinnunen. Tilaisuuden juontajana toimii Meri-Anna Paloniemi.

Voimavaraksi-hankkeen hankekoordinaattori Riku Karppisen mukaan teemasta on syytä keskustella, sillä hänen kokemuksensa mukaan homoseksuaali voi jäädä lestadiolaisessa yhteisössä yksin.

– Itse tunsin itseni vääränlaiseksi, mutta en uskaltanut kertoa siitä kenellekään. Vuosien prosessoinnin jälkeen lopulta hyväksyin homouteni ja kerroin siitä muille.

Karppisen mukaan sateenkaari-ihmisten hengellisyyttä ei oteta aina riittävän vakavasti.

– Meitä sateenkaari-ihmisiä syntyy kaikkiin hengellisiin yhteisöihin, ja me omaksumme niissä yhteisön hengellisen opetuksen. Henkilökohtainen usko voi olla myös sateenkaari-ihmiselle elämän tärkein asia, Karppinen muistuttaa.

Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hanke pyrkii vaikuttamaan siihen, että hengelliset yhteisöt olisivat turvallisia ympäristöjä myös sateenkaari-ihmisille.

=> Anna palautetta jutusta täällä

Ohjelmaa kaikenikäisille

  • Sateenkaarimessu keskiviikkona 3.8. kello 18–18.45 Oulun tuomiokirkossa (Kirkkokatu 3 a). Mukana Sateenkaaripelimannit. Kirkkokahvit messun jälkeen Cafe Kryptassa ja/tai kirkkotarhassa.
  • Oulu Pride keskustelutilaisuus perjantaina 5.8. kello 18–20 Vanhassa pappilassa (Asemakatu 6, sisäänkäynti sisäpihalta) aiheella ”Millaista on elää sateenkaari-ihmisenä vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen sisällä?” Tule kuulemaan kokemusasiantuntijoiden kertomuksia.
    Voit seurata tilaisuutta myös Sateenkaariyhdistys Malkuksen Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/c/SateenkaariyhdistysMalkus
  • Oulu Pride puistojuhla lauantaina 6.8. kello 14–19 Hollihaan puistossa, jossa Oulun tuomiokirkkoseurakunta on mukana Taika-Petterin ja Jakke Jääkarhun (kuvassa) kanssa.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta Seurakunnat