Adventin ajan musiikki vie joulun sanomaan

– Kuorolaulamisessa parasta on se, että saan olla osa isompaa kokonaisuutta ja osa johtajan instrumenttia: johtaja tulkitsee musiikkia, ja kuorolaiset toteuttavat tulkintaa, pohtii Elena Rontti.

– Barokki-ihmisenä joulumusiikista suosikkini on Johann Sebastian Bachin jouluoratorio. Myös Camille Saint-Säensin jouluoratorio on upea. Tutustuin siihen viime jouluna, kun olin kuuntelemassa Cantio Laudiksen joulukonserttia, kertoo 20-vuotias Elena Rontti.

Hän valmistuu pian kaksoistutkinnolla ylioppilaaksi ja kirkkomuusikoksi pääinstrumenttinaan urut, sivuaineinaan piano ja laulu.

Elena laulaa Oulun tuomiokirkon kamarikuorossa sopraanoa.

– Kuorolaulamisessa parasta on se, että saan olla osa isompaa kokonaisuutta ja osa johtajan instrumenttia: johtaja tulkitsee musiikkia, ja kuorolaiset toteuttavat tulkintaa. Paras lopputulos syntyy, kun kuorolaiset osaavat nuotit ulkoa, Elena analysoi.

 

Paras lopputulos syntyy, kun kuorolaiset osaavat nuotit ulkoa.

 

Kamarikuoro pitää tuomiokirkossa adventtikonsertin 12. joulukuuta ja ohjelmistoon kuuluvat Bachin Kantaatti numero 61, Nun komm der Heiden Heiland, päätöskoraali Bachin kantaatista 167, Ihr Menschen, rühmet Gottes Liebe sekä Lauri-Kalle Kallungin adventtikantaatti Tule, Herra Jeesus. Kallunki on säveltänyt teoksen vuonna 2000 Niilo Rauhalan tekstiin.

Teokset liittyvät Jeesuksen syntymän odotukseen ja valmistautumiseen.

Jeesus asettuu sydämeen asumaan

Tutuin Elenalle konsertin ohjelmistosta on kantaatti 61, josta hän myös tulkitsee sopraanoaariaa konsertissa. Aarian keskeisenä sisältönä Jeesus tekee sydämen asuinsijakseen: Avaudu, sydämeni, / Jeesus tulee asumaan. / — Hän arvostaa minua niin / Että ottaa minut asuinsijakseen. / Tulen autuaaksi.

– On ihana laulaa sitä, kun sanoma tukee omia ajatuksiani. Koen, että aaria on yksi osa teoskokonaisuutta, ja musiikki vain kulkee minun lävitseni. Saan tuoda musiikkia ja sen sanomaa muille, kuvailee Elena.

 

On ihana laulaa sitä, kun sanoma tukee omia ajatuksiani.

 

Aiempaa kokemusta yksinlaulusta Elenalla on konservatorion oppilaskonserteista sekä kansanopistosta, kun hän lauloi sooloa Ranuan opiston CD-levyllä vuonna 2018.

– Kyllähän esiintyminen jännittää, mutta kokemus tulee varmasti olemaan tosi kiva.

Hänen suosikkiosansa kantaatista on bassoresitatiivi Katso, minä seison ovella ja kolkutan –.

– Siinä erityisen hienoa on orkesteri, joka näppäilee pizzicatoa, oveen kolkutusta kuvaillen, kertoo Elena.

Bassosolistina konsertissa on Jaakko Tyni ja tenorisolistina Péter Marosvári. Orkesterina on Oulunsalo Ensemble konserttimestarinaan Sinikka Ala-Leppilampi. Niina Ylikulju ja Jaakko Tyni toimivat urkureina, ja musiikinjohdosta vastaa Lauri-Kalle Kallunki.

Lapsuuden automatkoilla soi kuorojen joululevy

Elenalle joulun ajan musiikki muistuttaa tärkeimmästä sanomasta, Jeesuksen syntymäjuhlasta. Myös se, missä tilanteessa ja tunnetilassa joulumusiikkia soitetaan, on hänelle merkitystä: tiettyyn fiilikseen sopivat vain tietyt joululaulut.

– Jotkut kuuntelevat joululauluja tosi aikaisin, mutta minä aloitan “kunnolla” vasta joulukuun puolivälissä, kun muuallekin tulee joulu.

Elenan lapsuuden joulumuistoihin liittyy kiinteästi Kuorojen joulu -levy.

– Se soi aina meillä autossa jouluviikolla!

  • Oulun tuomiokirkon kamarikuoron adventtikonsertti maanantaina 12.12. klo 19 Oulun tuomiokirkossa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää