”Älkää jääkö kotiin”

Kun voimat ovat vähissä, matka kotoa muiden pariin on pitkä. Joskus se onnistuu vain suomalaisella sisulla, todettiin Haukiputaalla mielenterveysviikon aamupalalla.

Valtakunnallinen mielenterveysviikko marraskuun puolivälissä herätteli Haukiputaalla pohtimaan, miten itse kukin pitää yllä mielensä hyvinvointia.

Teemaviikon aamisbuffettiin osallistui seurakuntatalolla nelisenkymmentä ruokailijaa ja pienissä pöytäryhmissä omasta mielenterveydestä rohkaistuttiin puhumaan suoraan.

– En halunnut enää ”iskeä päätä seinään” kotona, vaan lähdin liikkeelle muiden pariin. Aikaa se otti ja sisuakin vaati, mutta nyt olen tässä, haukiputaalainen Kaarina kertoo.

– Kävin pohjalla, mutta nyt olen mukana vapaaehtoistyössä, josta on muille hyötyä, hän jatkaa.

Myös Kaarinan tuttavalle, Johannalle, mielekäs vapaaehtoistyö on on ollut hyvä kokemus.

– Kun aloittaa tekemisen jostakin, huomaa kohta kyselevänsä, mitä muuta voisin touhuta. Olen esimerkiksi kutonut sukkia asunnottomille. En ole siinä taitava, mutta uskon, että sukkani kelpaavat lämmittämään jalkoja.

Hyvässä porukassa kaikki samalla viivalla

Naiset tietävät kokemuksesta, että kiinnostava vapaaehtoistyö tarvitsee ympärilleen hyvän porukan – sellaisen, jossa syntyy tunne ihmisten tasavertaisuudesta.

Kaarinan ensi askel kodista muiden mukaan oli bingoilta Haukiputaan yhteisötilassa. Siellä hän aikansa katseli ja kuunteli muita, kunnes totesi, ettei siinä paikassa kukaan ollut ”muita kummempi”. Hänkin mahtuisi joukkoon.

Johanna ja Kaarina lähettävät muille kotiinsa jääneille kannustusterveiset: älkää jääkö neljän seinän sisälle, tulkaa muiden mukaan. Vapaaehtoistyöhön tarttuminen tuo rytmiä arkeen.

Kaarina on oivaltanut, ettei hänen tarvitse peitellä elämänsä käänteitä.

– Vaikka en jollekulle kelpaisi sellaisena kuin olen, olen silti mitä olen ja sinut sen kanssa.

Leikkaukset vievät vauvaperheessä yöunet

Tapaamiseen osallistuneet vauvaperheen vanhemmat kertovat, että heidän kodissaan yöunia vievät sosiaaliturvaan kohdistuneet leikkaukset.

Eivätkö hallituksen säästöt voisi koskea välillä muitakin kuin lapsiperheitä tai vähävaraisia ja sairaita, perheessä on ihmetelty.

Kun voimat ovat vähissä, jaksamista tuo se, kun pääsee kertomaan luotetulle ihmiselle tilanteensa.

– Yleensä tämä hyväksytään, mutta joidenkin on vaikea ymmärtää, mitä väsähtäminen tarkoittaa. Siitä selviäminen eteenpäin ei ole yksinkertaista, isä toteaa pieni vauva sylissään.

– Kun hallitus lakkautti aikuiskoulutustuen, omista toiveistani katosi mahdollisuus kouluttautua työhön, johon pystyisin. Uusi ammatti on nyt rikkaiden mahdollisuus, ei meidän, joilla on vielä opintolainaa maksettavana.

Eivätkö hallituksen säästöt voisi koskea välillä muitakin kuin lapsiperheitä tai vähävaraisia ja sairaita?

Vallalla on epätoivon tunnelmia

Aamiaisbuffetin Haukiputaalla järjesti joukko Oulun seurakuntayhtymän, Diakonia-ammattikorkeakoulun sekä Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön AVOT-hankkeen työntekijöitä.

Projektityöntekijä Hanna-Leena Hannula Haukiputaan seurakunnasta kohtaa ihmisiä hankkeen yhteisötiloissa.

Hän sanoo kuulevansa nykyisin aiempaa enemmän puhetta kurjuuden lisääntymisestä Suomessa.

– Toteamukseen liittyy usein ennustus, etteivät ajat ole ainakaan helpottumassa.

Hannula ei sano näitä kokemuksia vääriksi, mutta haluaa miettiä, miten tällaisten keskustelujen sekaan saadaan myös toivon näkymiä.

– Hyvinvointia tuovat usein pienet asiat: monille se on kaunis ympäristö ja toiset ihmiset. Niistäkin on hyvä synnyttää puhetta.

– Usein hätkähdän huomatessani, miten paljon vapaaehtoistyö voi antaa mielekkyyttä elämään. Kun on mukana vaikkapa ruoanjaossa, tietää olevansa hyödyksi isolle joukolle ihmisiä.

Hannula tietää, ettei innostuminen ole asia, jonka saisi tartutettua kaikkiin. Jokaisella on oma menneisyytensä ja taakkansa. Niiden kanssa pitää jaksaa elää.

Kun omat voimat eivät riitä, silloin saa pyytää apua, sanoo Hannula usein kohtaamilleen ihmisille.

– Niin apua pyytävät kuin sitä antavat voivat elämässään paremmin, hän uskoo.

Usein hätkähdän huomatessani, miten paljon vapaaehtoistyö voi antaa mielekkyyttä elämään. Kun on mukana vaikkapa ruoanjaossa, tietää olevansa hyödyksi isolle joukolle ihmisiä.

 

ESR+ rahoitteisen AVOT-hankkeen tavoitteena on heikoimmassa asemassa olevien hyvinvoinnin vahvistaminen Oulussa. Hankkeessa halutaan mahdollistaa pääsyä sellaisten palvelujen ja toimintojen piiriin, jotka kohentavat ihmisten elämäntilanteita.

Kuvateksti: Kuulumisia mielenterveysviikon aamiaispuffetin jälkeen jäivät vaihtamaan Tauno Sumen, Päivi Vuokila-Oikkonen Diakonia-ammattikorkeakoulusta ja Marja Pinolehto AVOT-hankkeesta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää