Asukastupa auki kesälläkin

Lintulammen asukasyhdistys on ihmisläheinen paikka. Asukastuvalle ja yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki ihmiset eri puolilta Oulua. Asukastupa on auki kesälläkin.

Höyhtyän Välke eli Lintulammen asukastupa täytti viime marraskuussa 25 vuotta. Välke on yksi Oulun 11 asukastuvasta. Kaupunki maksaa tilakustannukset ja yhdistys tekee sisällön. Pääkohderyhminä ovat lapsiperheet, työttömät ja ikäihmiset. Yhdistys tarjoaa maksuttomia harrastuksia koululaisille, perheille ja ikäihmisille. Toimintaa kehitetään asiakaspalautteen pohjalta. 

– Seuraamme koko ajan, mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja miten ihmiset voivat. Tämän pohjalta pyrimme kehittämään uusia toimintoja, yhdistyksen puheenjohtaja Tuija Pohjola sanoo.

Pohjola on ollut toiminnassa mukana vuodesta 1986 lähtien. Hän tekee kuukausittain tarpeen mukaan vapaaehtoistyötä. Pohjolan tehtävä on pitää koko toiminnan lankoja käsissään ja raportoida aluetoimikunnalle.

– Tärkein tehtäväni on perehdyttää esihenkilöt, tukea henkilökuntaa sekä etsiä rahoitusta ja vapaaehtoisia. Tämän lisäksi teen verkostoyhteistyötä järjestöjen ja oppilaitosten kanssa sekä edunvalvontaa asukasinfojen esityksistä päätöksentekoon.

Pohjola myös johtaa Ikävoimainen Höyhtyä ja Perhekeskeinen Höyhtyä kehittämistyöryhmiä. Kaikkein tärkeimpänä asiana hän pitää asukkaiden kohtaamista.

 

Seuraamme koko ajan, mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja miten ihmiset voivat. Tämän pohjalta pyrimme kehittämään uusia toimintoja.

 

Tapahtumat ovat lisääntyneet vuosi vuodelta

Asukasyhdistyksen toimintaa järjestetään vanhusten palvelutaloilla, Mäntylän päiväkodissa ja Lintulammen koululla sekä alueen leikkipuistoissa ja urheilukentillä. Pohjola laskeskelee, että viime vuonna erilaisia kohtaamisia oli 44 215. Tapahtumien lukumäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Asukastupa on avoinna ympäri vuoden ja jokainen sisään astuva asiakas on tärkeä.

– Yksi mieleenpainuvin kohtaaminen oli, kun vein jouluruokakassin ja joululahjat lapsiperheelle. Perheen talous oli romahtanut molempien vanhempien työttömyyden vuoksi. Isä tuli pihalta paketit hakemaan, halasi minua ja sanoi, että kiitos nyt joulu tulee meidänkin perheelle. En säästynyt kyyneliltä, Pohjola muistelee.

Kesäkuussa järjestetään myös neljä viikkoa kestävä lasten päiväkerho. Mukana olleille Anni Myllyselle, 8, Mirella Toivoselle, 8, Daniel Keräselle, 9, Elli Hälikälle, 8, ja Anni Hälikälle, 6 Välkkeen tarjoamat kerhot ja leirit ovat tuttuja. Anni ja Daniel ovat olleet mukana aikaisempina kesinä. Sisarukset Anni ja Elli ovat puolestaan olleet perhe- ja liikuntakerhoissa ja Mirella iltapäiväkerhossa.

Tavoitteena työllistymispolun jatkuminen

Yhdistys työllistää pitkäaikaistyöttömiä, nuoria ja osatyökykyisiä. Iso osa heistä palaa tekemään vapaaehtoistyötä. Tämän lisäksi järjestetään oppisopimuskoulutusta, jossa on mukana myös maahanmuuttajia.

– Tavoitteena on, että jokaisen työllistymispolku jatkuu oppisopimuskoulutuksen jälkeen, ja avoimelta sektorilta löytyy pysyvämpi työpaikka, Pohjola sanoo.

Yhdistys on saanut myös valtakunnallista arvostusta. Vuonna 2000 Välkkeellä vieraili silloinen presidentti Tarja Halonen. Myös monet ministerit ja eduskunnan valiokunnat ovat käyneet vierailulla.

Perhekeskeisyyteen panostetaan

Yhdistyksellä on paljon yhteistyökumppaneita: muistiyhdistys, Hyvän Mielen talo ja vammaisyhdistykset. Karjasillan seurakunta on ollut myös aktiivisesti mukana. Toiminnan yhtenä painopisteenä on Ikävoimainen Höyhtyä. Tavoitteena on löytää yhteistyöverkoston kautta osallisuuslähetteellä koronapandemian myötä kotiin jääneet yksinäiset ikäihmiset mukaan eri toimintoihin. Tähän toimintaan yhdistys on saanut Lähitapiolalta 10 000 euron avustuksen.

– Lapsiperheet ovat toinen ryhmä, johon pyrimme satsaamaan. Viikoittain meillä on ikäihmisille erilaisia virikeryhmiä 40 ja lapsiperheille 12.

Tavoitteena on se, että alueella asuu jatkossakin sekä ikäihmisiä että lapsiperheitä. Perhekeskeisyyteen satsataan ja sitä tuetaan erilaisilla retkillä, esimerkiksi Koitelinkoskelle ja Jukuparkkiin.

Tulevia tapahtumia:

  • 7.7. klo 14 Teatteriretki Hupisaarille. Usko , Toivo ja Ryöstö -näytökseen 
  • 5.8. Retki Jukuparkkiin 
  • 10.8. klo 17.00 Tour de Kids -pyöräkisa Lintulan urheilukeskuksessa 
  • 16.8. klo 12.00 Elotori Höyhtyän ostarilla 
  • 23.8. klo 18.00 Lintulampikisat Lintulan kentällä
  • Alle 16- vuotiaille kesälounas 10 ruokalippua 32 euroa

*Ilmoittautumiset ja lisätietoja puh 044 2425834


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää