Minun uskoni: Cleon Alleynen usko on palvelemista
Uskonnonvapauslain 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme henkilöitä eri kirkkokunnista ja uskonnollisista yhteisöistä. Cleon Alleyne toimii nuorisopastorina Oulun vapaaseurakunnassa.
Cleon Alleyne toimii nuorisopastorina Oulun vapaaseurakunnassa. Elämä vei hänet Guyanasta ensin lähetystyöhön Albaniaan ja sieltä Suomeen. Miksi Oulu nyt tuntuu kodilta?
Cleon Alleyne syntyi Etelä-Amerikan Guyanassa presbyteeriseen perheeseen. Lapsuudessaan hän kävi tunnollisesti joka viikko jumalanpalveluksessa ja pyhäkoulussa. Kolmetoistavuotiaana hänellä oli ensimmäinen kosketus toiseen kirkkokuntaan.
– Siellä sain ensimmäistä kertaa kuulla olevani syntinen. Kukaan ei ollut ennen sanonut minulle niin, Cleon muistelee.
– Siitä aloin ymmärtää, kuinka minä itse, henkilökohtaisesti, tarvitsen Jumalaa.
Nuori Cleon jopa otti uuden kasteen heräämisensä myötä. Luonnollisesti tämä aiheutti kitkaa perheen kanssa, mutta ei sentään välirikkoa.
Kotoa maailmalle lähetystyöhön
19-vuotiaana Cleon lähti opiskelemaan koneinsinööriksi yliopistoon Guyanan pääkaupunkiin Georgetowniin. Opiskelijana hän lähti mukaan vapaaehtoistyöhön katulasten hyväksi. Siellä hän tapasi kansainvälisiä lähetystyöntekijöitä ja kuunteli heidän tarinoitaan.
– Jokin muuttui sydämessäni. Tunsin suuremman tarpeen seurata uskoani.
Cleon lähti opiskelemaan lähetystyötä Barbadokselle, Youth With A Mission -liikkeen yliopistoon.
Opintoihin kuului kaksi vuotta lähetystyön tekemistä. Yksi Cleonille tarjotuista kohteista oli Albania.
En ollut koskaan edes kuullut Albaniasta.
– En ollut koskaan edes kuullut Albaniasta. Tunsin nyt kuitenkin ohjauksen lähteä sinne.
Päätös piti tehdä vaikeassa tilanteessa. Cleonin äiti sairasti syöpää, ja perhe yritti taivutella häntä jäämään. Hän kuitenkin koki, että Jumala pitäisi äidistä huolta, jos hän lähtisi lähetystyöhön. Äiti toipuikin syövästä.
Cleon saapui Albaniaan 1998. Entinen kommunistivaltio oli vain vuotta aiemmin kokenut sisällissodan, ja aseita oli kaikkialla.
– Olin nuori, innokas ja kokematon. Ajattelin että kahdessa vuodessa saa aikaan vaikka mitä. Mutta ensimmäisen puolentoista vuoden jälkeen en vielä edes kunnolla osannut kieltä! Kaksi vuotta venyi lopulta 21 vuoteen, ”vielä vähän lisää” -ajatuksella.
Maailmalta Ouluun rakkauden perässä
Siirtyminen Ouluun tapahtui rakkauden kautta. Cleon seurusteli oululaisen naisen kanssa ja he menivät naimisiin. Ouluun muutettuaan hän alkoi etsiä kirkkoa, jonka kokisi omakseen.
Vapaakirkkoon Cleon oli törmännyt jo aiemmalla Oulun-vierailullaan. Katutapahtumassa pastori Risto Wotschke oli kutsunut hänet mukaan rukoustilaisuuteen. Ventovieraan ennakkoluuloton vastaanottaminen teki vaikutuksen ja jäi mieleen.
– Halusin löytää kirkon, jossa voin palvella, enkä vain istua penkissä vastaanottamassa saarnaa.
Halusin löytää kirkon, jossa voin palvella.
Vapaaseurakunnassa Cleon koki löytäneensä oman hengellisen kodin. Hän otti osaa kirkon toimintaan aluksi vapaaehtoisena, ja siirtyi myöhemmin vapautuneeseen nuorisopastorin paikkaan.
Kokemus työstä on ollut mahtava.
– Risto on mainio johtaja. Hän johtaa palvelemalla. Yritän itse olla samanlainen.
Cleon kuvailee haluavansa auttaa nuoria kulkemaan kristityn tietä. Työn tekeminen englannin kielellä on toiminut, joskus tosin kääntäjän avulla.
Kansainvälisten kokemustensa myötä Cleonilla on näkemys suomalaisesta kansanluonteesta.
– Jos sanomani ei kiinnosta, se sanotaan suoraan. Jos ihmiset jäävät kuuntelemaan, tiedän että he ovat aidosti kiinnostuneita. Arvostan sitä.
- Uskonnonvapauslaki tuli voimaan Suomessa 100 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi esittelemme Minun kirkkoni -sarjassa henkilöitä eri kirkkokunnista ja uskonnollisista yhteisöistä.
Vapaakirkko
- Vapaakirkollisuus lähti liikkeelle luterilaisen kirkon sisäisenä uudistusliikkeenä 1870-luvulla ja eriytyi vähitellen omaksi kirkkokunnakseen. Suomen Vapaakirkko perustettiin 1923, pian uskonnonvapauslain jälkeen.
- Oulun vapaaseurakunta aloitti toiminnan uskovien ehtoollisyhteytenä 1884 ja rekisteröityi osaksi Suomen Vapaakirkkoa 1926.
- Suomen Vapaakirkolla on yli 15 000 jäsentä noin sadassa eri seurakunnassa. Suomen Vapaakirkon keskushallinto sijaitsee Tampereella.
- Oulun vapaaseurakunnan jäsenmäärä on 459, ja jäseniä on Torniossa ja Kuusamossa saakka.
- Lue lisää www.svk.fi ja www.oulu.svk.fi. Toimipaikka osoitteessa Kirkkokatu 34.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.