Eero Österberg esittelee taivaan merkkejä

– Maalauksissani taivaan ilmiöt pelkistyvät merkeiksi. Tuttujen symbolien yhdistyessä samassa teoksessa ne saavat uusia merkityssisältöjä, kertoo Eero Österberg. Oma osansa taiteessa on myös Raamatulla. Taivaan merkit esillä 25.5. saakka Keskustan seurakuntatalolla.

Eero Österberg on saanut juuri ripustettua kuusi työtään Keskustan seurakuntatalon seinälle. Suurin työ Aurinkomme, Ylösnoussut tervehtii rakennuksen pääovesta astuvia.
– Tuo aurinko on tänä aikana pimenemässä ja muuta tulee sen tilalle, taiteilija pohtii teoksen kristillistä symboliikkaa.
Raamattu on Österbergin sanoin ”kirjojen kirja”, josta löytyy kaikki elämään tarvittava viisaus. Sieltä hän ammentaa myös taiteeseen. Inspiraatiota Österberg saa luonnosta.
– Valokuvatessani revontulia, kuutamoa tai tähtitaivasta olen joutunut pohtimaan aikaa, avaruutta ja maailmankaikkeutta sekä taivaankappaleisiin liittyvää symboliikkaa. Maalauksissani taivaan ilmiöt pelkistyvät merkeiksi. Tuttujen symbolien yhdistyessä samassa teoksessa ne saavat uusia merkityssisältöjä, Ranualla asuva kuvataiteilija kertoo.
Taiteilijan mukaan jokainen tekee teoksista omia tulkintojaan.
– Ei ole noloa, vaikka ei keksi, mitä minä ajattelin teosta maalatessani. Voi vain katsoa maalausta, nauttia väreistä ja se, mitä mieleen tulee, on jokaisen oma asia.
Österberg esittelee Lupauksen merkki -teosta, jossa näkyy sateenkaari. Sateenkaaressa on seitsemän raitaa, toisin kuin useimmiten esillä olevissa sateenkaarissa.
Peruste on luonnonilmiön tieteellisesti selittäneen Isaac Newtonin näkemyksessä.
– Seitsemän on täydellisyyden luku. Siksi Newton otti väripalettiinsa kaksi sinistä, Österberg tietää.
Sateenkaaren alla on jotain valkoista, jonka voi tulkita vaikkapa sulavaksi jäätiköksi.
– Ihmisen pitäisi muistaa enemmän myös varjelutyötä eikä vain viljelyä. Olen ollut sitä mieltä ala-asteen luontokerhosta saakka.
Isänä hän toteaa, ettei lapsia pidä kuitenkaan pelotella kun puhutaan ilmaston lämpenemisestä.
– Kaikki on loppujen lopuksi isommassa kädessä.
  • Taivaan merkit -näyttely 25.5. saakka Keskustan seurakuntatalon ala-aulassa, Isokatu 17, Oulu

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää