Elämä synnyttää tarinoita

Kun elämä kolhii, kirjoittaminen on yksi selviytymiskeino. Kirjallisuusterapeutti Heli Hulmi muistuttaa kuitenkin, että kaikista eri tunnetiloista voi kirjoittaa aitoja tekstejä.

Kun asioiden äärelle pysähtyy, ne eivät vain liu’u sormista. Näin kirjailija, kirjallisuusterapiaohjaaja ja kouluttaja Heli Hulmi on todennut eräässä lehtihaastattelussa, jossa pohdittiin kirjoittamisen, esimerkiksi päiväkirjamerkintöjen, tärkeyttä.

– Usein kirjoittaminen auttaa ymmärtämään itseä. Silloin tekstin tuottaminen on matkantekoa kohti syvempää itsetuntemusta, Hulmi lisää.

– Kirjoittaessa oman elämän eri vaiheisiin ja valintoihin rakentuu herkästi uusia näkökulmia. Oivalletut näkökannat helpottavat puhumista, jos kirjoittaja haluaa keskustella siitä, mistä on kirjoittanut.

Heli Hulmi näkee, että kirjoittaminen – kokonainen elämäntarina tai lyhyemmät päiväkirjamaiset merkinnät – on arvon antamista elämälle.

Omiin teksteihin palaaminen vuosien päästä voi herättää myötätuntoa kirjoittajaa kohtaan. Pyrkiihän ihminen yleensä tekemään parhaansa myös vastoinkäymisten hetkinä.
Hulmi puhuu teksteistä arvokkaina helminä. Onhan niiden taustalla usein halu keventää elämän taakkoja kirjoittamisen keinolla.

– Moni haluaa jättää itsestään muistijäljen. Teksti saattaa avata seuraaville sukupolville kenties jotain aivan uutta läheisen elämästä.

Kirjoittajaohjausta tekevä Hulmi listaa aiheita, joista ihmiset kirjoittavat tarinoissaan. Tekstejä syntyy rakkaudesta, menetyksistä, lapsuudesta, toteutumattomista toiveista ja vaikeista taisteluista parempaa kohti. Myös äidit ovat usein kirjoitusten keskeisiä henkilöitä.

Kirjoittaessa oman elämän eri vaiheisiin ja valintoihin rakentuu herkästi uusia näkökulmia.

Heli Hulmi

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirjoittajaryhmässä jokainen voi kirjoittaa omaa tarinaansa lyhyiden alustuksien valossa. Kevään ensimmäinen Oma tarina -ryhmä Vanhassa pappilassa 11.2. kello 14. Rakkaus-aiheesta alustaa diakoniatyöntekijä Marjukka Huhtelin.  Lue lisää Oma tarina ryhmästä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää