Hallinto-oikeus ei puutu seurakunnan tilojen avaamiseen kaikille vihkipareille

Tuiran seurakunnan kirkkotilojen avaamista kaikille vihkipareille koskenut valitus jätettiin tutkimatta hallinto-oikeudessa.

– Seurakuntaneuvoston päätös koski tilojen käyttöä, ei kirkon avioliittokäsitystä sinänsä. Siitä päättää kirkolliskokous, kirkkoherra Niilo Pesonen toteaa.

Hallinto-oikeus jätti tutkimatta valituksen, joka koski Tuiran seurakunnan seurakuntaneuvoston päätöstä antaa seurakunnan tiloja kaikkien hääparien käyttöön kirkollista vihkimistä tai siunaamista varten. Seurakuntaneuvosto teki päätöksen huhtikuussa 2022.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Valittaja voi vielä valittaa hallinto-oikeuden tutkimattajättämispäätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tuiran seurakunnan tiloja voidaan vastedes käyttää kaikkien kihla- tai hääparien kirkolliseen vihkimiseen tai siunaamiseen edellyttäen, että vähintään toinen puolisoista on evankelis-luterilaisen kirkon jäsen tai molemmat heistä ovat muun kristillisen seurakunnan jäseniä.

Näiden ehtojen täyttyessä tiloja voidaan antaa käyttöön siis myös samaa sukupuolta oleville pariskunnille.

Kirkkoherra Niilo Pesonen vie päätöksen tiedoksi Tuiran seurakuntaneuvostoon.

– Hallinto-oikeus katsoi, ettei tällainen kysymys kuulu hallinto-oikeuden ratkaistavaksi hallintolainkäytön järjestyksessä. Seurakuntaneuvoston päätös koski tilojen käyttöä, ei kirkon avioliittokäsitystä sinänsä. Siitä päättää kirkolliskokous.

Tuiran seurakunta on jäsenmäärältään suurin Oulun evankelis-luterilaisista seurakunnista. Tuiran seurakunta Tuirasta aina Ritaharjuun ja Herukkaan saakka. Oulussa vastaavan päätöksen tilojen avaamisesta kaikille pareille on tehnyt Oulun tuomiokirkkoseurakunta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää