On aika miettiä, kuka hoitaa haudan kesällä
Juuri nyt on ajankohtaista miettiä, kaunistuuko läheisen hauta kesäksi omin voimin: onko aikaa ja jaksamista hankkia kasvit, istuttaa ne ja kastella niitä läpi kesän vai onko parempi vaihtoehto ostaa haudanhoito seurakunnalta.
Haudalle ei ole pakko istuttaa kasveja, mutta monilla suomalaisilla on tapana viedä haudalle kesäksi kesäkukkia.
Yhden vuoden elävien kesäkukkien rinnalle ovat nousemassa monivuotiset perennat.
Istutukset haudalle voi hankkia ja hoitaa itse, mutta kasvit ja hoidon voi myös ostaa seurakunnalta.
Maksun määrää haudan koko, sopimuksen kesto tai kukkien määrä
Haudanhoitomaksu määräytyy sen perusteella, kuinka pitkäksi aikaa hoito halutaan ostaa ja kuinka leveästä alueesta tai kuinka monesta hautasijasta on kyse.
Oulussa yksi hoitokausi maksaa 90-142 euroa; pienin maksu on metrin levyisestä haudasta, suurin maksu kuuden metrin levyisestä. Viideksi vuodeksi hoitosopimuksen saa 460–738 eurolla. Lisämaksusta haudalle saa enemmän kasveja, reunakasveja tai maahan upotettavan istutusaltaan, joka voi olla tarpeen hiekkakankaisella metsähautausmaalla tai hiekkapintaisella haudalla.
Oulun hautausmailla hoitokausi alkaa toukokuun alussa ja päättyy syyskuun lopussa. Kasvien istutus aloitetaan kesäkuun alkupuolella, aikaisintaan 4. kesäkuuta.
Viime kesäksi hoitosopimuksen tehneet ovat jo saaneet tarjouslaskun, jolla on voinut maksaa haudanhoidon tulevalle kesälle. Uudet asiakkaat saavat haudanhoitosopimuksen ottamalla yhteyttä Oulun seurakuntien hautauspalveluihin.
Hautauspalveluiden kanssa asioidaan myös silloin kun halutaan pidentää hoitosopimus viisivuotiseksi tai kun kesäkukkien hoitosopimus halutaan muuttaa perennojenhoitosopimukseksi.
Hailuodossa haudanhoito maksaa kukkien määrästä riippuen 70-90 euroa vuodeksi tai 350-450 euroa viideksi vuodeksi. Yhden vuoden kastelusopimuksen saa 30 eurolla, viiden vuoden kastelusopimuksen 150 eurolla.
Limingassa haudanhoito yhdeksi vuodeksi maksaa 44–168 euroa. Pienempi maksuista on yhden hautasijan yhden vuoden hoitomaksu, suurempi maksu on kymmenestä vierekkäin tai samassa haudassa olevasta hautasijasta. Viideksi vuodeksi haudanhoitomaksu on 205–700 euroa ja kymmeneksi vuodeksi 375–1050 euroa. Haudanhoitosopimukseen kuuluu Limingassa lisäksi kynttilän sytyttäminen haudalle jouluaattona.
Lumijoella haudanhoitosopimus vuodeksi maksaa 80 euroa, viideksi vuodeksi 420 euroa. Perennahoitosopimus viideksi vuodeksi on 260 euroa. Tarjolla on myös 50 eurolla kesähoitosopimus, jossa seurakunta kastelee ja hoitaa omaisen itsensä hankkimat ja istuttamat kasvit.
Tyrnävällä yhden hautasijan kesähoito maksaa 65 euroa. Hoitomaksu viideltä vuodelta on 320 euroa ja kymmeneltä vuodeta 640 euroa. Lisähautasijoista maksu on 32–220 euroa.
Muhoksella kesähoidon hinta on 80–164 euroa. Viisivuotinen sopimus on 405–880 euroa, kymmenen vuoden sopimus 960–2114 euroa. Viiden vuoden perennahoito maksaa 530 euroa. Kastelusopimuksen yhdeksi kesäksi saa 50 eurolla.
Ympäristönäkökulma huomioon hautausmaillakin
Taimien kasvatus kasvihuoneissa kuluttaa paljon energiaa, vettä, lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Lisäksi taimien ruukuista syntyy muovijätettä. Ympäristönäkökulma on tuonut haudoille hankittavien kesäkukkien rinnalle vaihtoehdoksi monivuotiset perennat.
Kirkon ympäristödiplomin vastikään saanut Lumijoen seurakunta on juuri tuonut tarjolle viiden vuoden perennahoitosopimuksen.
– Lähdimme miettimään kestävämpää ja ympäristöystävällistä vaihtoehtoa perinteiselle haudan kesäkukalle. Vielä on arvoitus, kuinka ihmiset ottavat perennat vastaan, mutta ensimmäinen perennahoitosopimus on jo tehty, kertoo diakonissa-seurakuntasihteeri Marjo Koski-Vähälä.
Koski-Vähälä arvioi, että perennahoidon valitsevia kiinnostaa juuri ympäristöystävällisyys. Lisäksi perennahoidon saa ostaa seurakunnalta edullisemmin kuin kesäkukkien hoidon.
Lumijoella haudanhoitosopimukseen sisältyy myös sellaista ekstraa, jota kaikilla seurakunnilla ei ole: hauta havutetaan syksyllä ja haudalle viedään pyhäinpäivänä kynttilä.
– Omaiset ovat olleet tyytyväisiä tällaiseen palveluun.
Ruusubegonia on kestäväksi todettu
Seurakuntien hoitamilla haudoilla tavanomaisimpia kesäkukkia ovat pitkään olleet ruusubegoniat. Ne on todettu vaihtelevissa sääoloissa hyvin pärjääviksi ja taudinkestäviksi.
– Joissakin isommissa seurakunnissa on valittavana useampia vaihtoehtoja kukille, mutta Lumijoella kukat ovat samanlaisia kaikilla hoitohaudoilla. Olemme vuosien mittaan kokeilleet eri begoniavaihtoehtoja ja todenneet, että meidän hautausmaallemme paras vaihtoehto on ollut ruusubegonia Solenia: se on kestänyt parhaiten ja kukkinut läpi kesän. Se on ollut tykätty lajike ja siitä on tullut myönteistä palautetta, Marjo Koski-Vähälä kertoo.
Katso tästä, milloin hoitosopimus pitää viimeistään tehdä:
- OULUSSA seurakuntien hautauspalvelut tekee haudanhoitosopimuksia 30.4. saakka; intio.oulu@evl.fi tai 08- 3161 388.
- TYRNÄVÄLLÄ sopimuksia tehdään 16.5. saakka; yhteyttä otetaan seurakunnan taloustoimistoon: hhrtyrnava@evl.fi tai 044 7372 610.
- MUHOKSELLA sopimuksia tehdään 27.5. saakka. Hautojen hoitoon liittyvät sopimusasiat hoitaa seurakunnan taloustoimisto, 08-533 1174.
- LIMINGASSA haudanhoito sovitaan kirkkoherranviraston kanssa: liminka@evl.fi tai 044 7521 220. Sopimuksia tehdään toukokuun loppuun saakka.
- LUMIJOELLA sopimuksia tehdään toukokuun loppuun mennessä ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon: seurakunta@evl.fi, 044 775 0600 tai käymällä virastossa, Ylipääntie 11.
- HAILUODOSSA sopimuksia tehdään toukokuun loppuun saakka; timo.juntunen@evl.fi tai 040 7430 371.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.