Hautausmaakäyntiin ei jouluna kannata lähteä kiireellä

Oulun seurakuntien hautausmailla arvioidaan olevan jouluviikolla kymmeniätuhansia kävijöitä. Runsas kävijämäärä aiheuttaa ajoittain ruuhkia hautausmaiden parkkipaikoilla.

Hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärven mukaan joulun poikkeusolosuhteisiin on hyvä varautua.

– Kun lähdet jouluna hautausmaalle, ota levollinen asenne ja hyvä joulumieli mukaan. Jos pitää kiireellä suoriutua käynnistä, niin aaton ruuhka-aika ei ole se oikea hetki. Riittävä lämmin pukeutuminen ja kengät, joista lumi ei mene sisään nilkoista on paikallaan, Vuontisjärvi muistuttaa.

Tämän joulun ruuhkia helpottaa se, että Oulujoen hautausmaalle on voimalinjojen puoleiselle sivulle valmistunut uusi pysäköintialue, jolle pääsee Oulujoentien puolelta.

– Pysäköintialueelle tuleva tie on kapea, joten ajaessa tulee noudattaa varovaisuutta. Myös Sangintien puoleista pysäköintialuetta on kunnostettu ja laajennettu. P-alue on myös Sangintien sivulla Oulujoen kirkkoa vastapäätä.

Haukiputaan hautausmaan edustalla on aattona liikenteenohjaus ja hautausmaalle tulevien on huomioitava pysäköinnin liikennesäännöt Mirjantien katuosuudella.

Kierrätys on huomioitu hautausmailla

Kynttilän vienti haudalle on perinne, josta tulee eriasteista jätettä. Vuontisjärvi kertoo, että Oulun seurakunnilla on tavoitteena noin 80 prosentin kierrätysaste sekä sekajätteen minimointi.

– Hautausmailla on jätepisteet, joissa on pääsääntöisesti astiat muoville, lasille, metallille, bio- ja sekajätteelle.

Merkittävä osa myynnissä olevista ulkokäyttöön soveltuvista kynttilöistä on joko muovi- tai lasikuorisia ja nykyisin kynttilöissä on myös maininta, mikäli se ei sisällä palmuöljyä. Omaisilla ei välttämättä ole suuria mahdollisuuksia valita ekologisinta vaihtoehtoa, mutta lasikuoriseen voi tuoda aina uuden kynttilän.

Vuontisjärvi ohjeistaa myös, että jos haudan edustalta on poistettava lunta, tulisi huomioida, ettei sitä kasaa toisen haudalle.

– Haudan sijainti on hyvä selvittää ennakolta ensisijaisesti lähiomaisilta, mikäli tarkempaa tietoa ei ole entuudestaan.

Muualle haudattujen muistomerkki on jokaisella Oulun seurakuntayhtymän hautausmaalla. Eniten kävijöitä on Oulun hautausmaan muistomerkillä Intiössä.

Muistomerkien sijainnit hautausmailla voi tarkistaa Oulun ev.lut. seurakuntien verkkosivuilta osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/hautausmaat.

Jouluaattona hiljennytään hartaushetkiin

Oulun seurakuntien jouluperinteisiin kuuluvat hautausmailla ja niiden lähellä sijaitsevissa kirkoissa ja kappeleissa järjestettävät hartaudet.

Hautausmaiden läheisyydessä pidetään hartauksia jouluaattona 24. joulukuuta muun muassa Oulujoen kirkossa kello 13, Haukiputaan kirkossa kello 14, Oulunsalon kirkossa kello 15, Intiön isossa kappelissa kello 15, Intiön vanhassa kappelissa kello 16.15 ja Kiimingin kirkossa kello 16. Ylikiimingin Ylivuoton hautausmaalla on aattohartaus kello 14 ja Kiviharjun hautausmaalla on hartaus kello 15.

Perinteeksi muodostunut oululaisten mieslaulajien laulutervehdys kuullaan Oulun hautausmaan sankarihaudalla Intiössä jouluaattona kello 16. Sen toteuttavat Oulun NMKY:n Mieslaulajien, Oulun Tammenlehväkuoron ja Pohjan Laulun laulajista koostuva yhteiskuoro.

Tilaisuus päättyy yhteisesti laulettavaan virteen Enkeli taivaan. Oulun NMKY:n Mieslaulajat avustavat myös aaton hartaudessa, joka alkaa Vanhassa kappelissa kello 16.15.

Lisäksi jouluaattona järjestetään hartauksia kirkoissa eri puolilla Oulua kello 13 alkaen. Jouluyön messuja pidetään kello 23 alkaen useissa kirkoissa. Joulupäivänä 25. joulukuuta aamuvirkuille on tuttuun tapaan jumalanpalveluksia kello 7 alkaen.

Oulun sankarihaudoilla palaa elävä tuli, joka on partiolaisten sytyttämä. Tuo tuli on Betlehemin rauhantuli, joka on sytytetty yli tuhat vuotta sitten ja se palaa nytkin Betlehemissä, kirkossa, joka on rakennettu Jeesuksen syntymäpaikalle.

Lisää joulunajan tapahtumia, hartauksia, jumalanpalveluksia ja messuja löytyy osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/joulu.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää