Heimo Saksion musiikista syntyi laulukirja
Oulun seurakunnat saivat arvokkaan lahjoituksen rikastuttamaan lasten musiikkitoimintaa kuoroissa ja kerhoissa
Pateniemeläisessä omakotitalossa riittää puhetta, kun paikalla olevat ryhtyvät kuvailemaan director musices -arvonimen aikoinaan saaneen Heimo Saksion valtavaa elämäntyötä musiikkiluokkien opettajana, säveltäjänä, sanoittajana ja sovittajana.
Leena Saksio, Heimo Saksion puoliso, viittoo käsillään eri suuntiin ja kertoo, että lahjakkaan miehen tuotantoa on tallessa useissa kodin hyllyissä ja laatikostoissa.
Sävellysten tarkkaa määrää on mahdotonta sanoa, hän huokaisee.
– Niitä on satoja, satoja, Leena Saksio kuvailee.
Alzheimerin tautia nykyisin poteva Heimo Saksio on vuosikymmenten aikana säveltänyt ja sanoittanut lastenlauluja sekä joululauluja, mutta myös iskelmä- ja tanssimusiikkia.
Sävellysten joukossa on lisäksi useampi hengellinen ja isänmaallinen kantaatti sekä Saksion synnyinkunnalle Temmekselle omistettu kotiseutulaulu.
Laulukirja on arvostuksen osoitus
Joulun alla Saksioiden kodissa puhutaan kuitenkin erityisesti lastenlauluista. Heimo Saksion laajasta tuotannosta on nyt koottu Lasten laulukontti -nuottikirja, joka on 57 laulua käsittävä julkaisu.
Lasten laulukontin valmistuminen on tarvittu monen ihmisen työpanosta. Julkaisun ensilehdellä kiitoksen saa ensimmäiseksi oululaisartisti, musiikin tekijä Pauli Haapalainen, jonka työmaana oli koordinoida laulukirjan valmistumista.
Haapalainen puhuu lämpimästi Heimo Saksiosta. Hän on saanut tulkita entisen opettajansa lauluja muun muassa omilla äänitteillään.
Sopivat laulut Lasten laulukonttiin valitsi Leena Saksio, joka entisenä opettajana halusi rytmittää julkaisun sisällön kouluvuoden mukaan: kirjan alussa on syksy- ja jouluaiheisia lauluja ja lopussa kesäaiheisia kappaleita.
– Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, on kahdeksan hengellistä lastenlaulua. Enkelilaulujen sijoittaminen loppuosaan kertoo siitä, että enkelit ovat hyvä suoja elämämme loppuun saakka.
Sävellysten tarkkaa määrää on mahdotonta sanoa, hän huokaisee. – Niitä on satoja, satoja, Leena Saksio kuvailee.
Aarteita löytyy arkistoista vielä lisääkin
57 lastenlaulua voi sekin jo kuulostaa paljolta, mutta Saksion sävellyksistä se on pieni osa.
Leena Saksio aikoo jatkossakin tehdä voimiensa mukaan töitä, jotta puolison musiikillisista aarteista pääsisivät iloitsemaan myös tulevien sukupolvien lapset.
Vaikka puolison vimmainen säveltäminen on ollut välillä pois perheen yhteisestä ajasta, puhuu Leena-äiti pelkästään kauniisti miehensä musiikkityöstä.
– Minulla on ollut huolta siitä, että säilyyhän Heimon työ arvokkaasti senkin jälkeen, kun meitä ei enää ole. Lasten laulukontti -nuottikirjan kokoaminen on siksikin hieno ja tärkeä arvostuksen osoitus Heimolle.
(Juttu jatkuu kuvien alla)
Lahjoituksia kouluille, päiväkodeille ja seurakuntiin
Viime syksynä Oulun kaupungin kaikki päiväkodit ja perusopetuksen koulut saivat Saksioilta lahjoituksena Lasten laulukontti -kirjoja. Sen teki mahdolliseksi testamenttilahjoitus Leena Saksion sukulaiselta.
Pateniemen kodissa kirjalahjoituksen Oulun seurakuntayhtymälle ottaa vastaan Tuiran seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Kirsi Merenheimo-Mäenpää.
Kuunneltuaan Leena-puolisoa ja Pauli Haapalaista Merenheimo-Mäenpää sanoo olevansa vaikuttunut Heimo Saksion tuotannon runsaudesta.
Hän iloitsee siitä, että Laulukontti-julkaisut pääsevät rikastuttamaan Oulun seurakuntien musiikkitarjontaa lapsille.
– On loistavaa, että kirjan ansiosta voimme nyt laulaa lasten kanssa aivan uusia lauluja.
Lahjoitustilaisuudessa on mukana myös Yli-Iin entinen kirkkoherra, kotiseutuneuvos, kirjailija Toivo Hyyryläinen. Hän on vuosikymmenten aikana sanoittanut suuren määrän Heimo Saksion kappaleita. Hyyryläistä voi empimättä kutsua säveltäjän luottoriimittäjäksi.
Kirjan ansiosta voimme nyt laulaa lasten kanssa aivan uusia lauluja.
Lasten laulukontti
- Kirjan kuvituksen on tehnyt taitelija Minna L. Immonen Leena Saksion pyynnöstä.
- Kappaleiden nuotinnokset teki rehtori Juha Töyrylä. Projektin käynnistämisessä oli apuna musiikkiluokan opettaja Ismo Koskela.
- Nuottikirjan tekeminen oli Rajakylän koululla vuosina 1972–1995 elämäntyönsä tehneen Heimo Saksion pitkäaikainen haave.
Kuvateksti: Toivo Hyyryläinen, Heimo Saksio, Pauli Haapalainen, Leena Saksio ja Kirsi Merenheimo-Mäenpää kokoontuivat yhteiskuvaan esittelemään Lasten laulukontti -nuottikirjaa. Laulukirja pitää sisällään Heimo Saksion sävellyksiä.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.