Hevimessu tuo jytinää rintalastaan Oulussa

Liki kolmentoista vuoden odotus on ohi, sillä Hevimessu järjestetään perjantaina 10. marraskuuta Oulun tuomiokirkossa.

Oulun seudulla Hevimessu on harvinaisuus, sillä viimeksi raskaan musiikkityylin messu kuultiin Oulussa joulukuussa 2010. Sen sijaan Helsingissä Metallimessut ovat vakiintunut osa seurakuntien messutarjontaa.

– Metallimessuja on järjestetty siellä jo pari vuosikymmentä. Olen käynyt niissä itsekin, ja miettinyt, että Ouluun pitäisi saada niitä myös, kertoo Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Salla Autere.

Hevimessun toteutumista Oulussa on hidastanut se, ettei sopivaa bändiä ole löytynyt.

– Taitavia muusikoita ja monia hyviä rokkareitakin kaupunki on pullollaan, mutta hevimusiikin taitajia, jotka innostuvat vetämään virsiä, ei ihan joka nurkalla tule vastaan.

Tilanne muuttui, kun Autereen juttuseuraksi sattui oikea henkilö, Kiimingin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Ville Valtonen.

– Hoksasimme, että fanitamme samoja bändejä. Siitä puhe siirtyi Villen hevitaustaan, ja hetkeä myöhemmin olikin Hevimessu jo sovittu, Autere muistelee.

Messubändi on koottu paikallisista muusikoista

Salla Autereen mukaan kukaan ei voi sanoa, että joku tietty musiikkityyli olisi ainoa Jumalalle kelpaava.

– Luulen, että parhaiten Hänelle passaa se, joka saa ihmiset kirkon ovista sisälle. Musiikin voima ja kyky tavoittaa ihmisiä on valtavan suuri ja sitä pitäisi kirkonkin osata hyödyntää paremmin.

Oulun kokoonpanossa mukana on jäseniä bändeistä ABBEY, Aamun Kuningatar sekä Hurmanjuoksu. Ja laulaja Eveliina Halme vetää korkealta ja kovaa, Autere lupaa.

Pientä jännitystä ennakkoon luo se, miten miksaus toimii.

– Tuomiokirkko itsessään on jo hankala paikka bändeille, koska siellä kaikuu niin paljon. Alan parhaimmat on siihenkin nyt etsitty, joten sormet ristissä toivon, että kaikki onnistuu.

Salla Autere muistuttaa, että Hevimessu ei ole konsertti, vaan jumalanpalvelus, jossa musiikkiosiot on sovitettu metallimusiikiksi.

– Tämä koskee liturgista laulua sekä virsiä. Ja virsiin seurakunta osallistuu kuten tavallisessa messussa.

Jumalanpalvelus onnistuu monella musiikkityylillä

Pappina Salla Autere on iloinen siitä, että peräkkäisinä viikonloppuina Oulussa vietetään sekä Iskelmämessua että Hevimessua. Niitä edeltävä pyhäinpäiväviikko puolestaan tarjoaa monta kirkkomusiikin konserttia.

Hän muistuttaa, että perinteisten, sunnuntaina kello 10 järjestettävien ehtoollisjumalanpalvelusten lisäksi Oulussa on säännöllisesti muun muassa Taizémessuja, Kappelimessuja ja erilaisia erikoismessuja.

– Mikään niistä ei ole toisiltaan pois. Tästä tarjonnasta aika moni voi löytää itseään puhuttelevan tavan viettää jumalanpalvelusta ja kohdata Jumala.

  • Hevimessu pe 10.11. klo 19 Oulun tuomiokirkossa. Messun kesto noin 1 tunti.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää