Irlantilaisia säveliä kuullaan Oulun tuomiokirkossa

The Irish Festival of Oulu juhlistaa elämää irlantilaisen kulttuurin ja musiikin kautta. Brent Cassidyn mukaan tuomiokirkon akustiikka on vertaansa vailla.

|

Oululaiseen kulttuurisyksyyn kellastuvien lehtien lailla kuuluva irlantilaisen musiikin festivaali The Irish Festival of Oulu järjestetään tänä vuonna jo viidettätoista kertaa. Sen päätapahtumapaikkana toimii Kulttuuritalo Valve. Festivaali levittäytyy myös Oulun tuomiokirkkoon, jossa kuullaan torstaina 13.10. kello 18 Wonders of the Wake -konsertti.

Esitys perustuu irlantilaisen kirjailijan Kevin Toolsin bestsellerkirjaan. Konsertin tematiikka ei ole suomalaisittain ajateltuna kevyimmästä päästä: irlantilaiset ruumiinvalvojaiset, jossa matkataan niin ilon, surun, kaipauksen kuin selviytymisen ja uudistumisen maisemissa.

Festivaalin taiteellinen johtaja Brent Cassidy kertoo, että teoksen tarkoituksena ei suinkaan ole itkettää kuulijoita, päinvastoin.

– Konsertissa juhlitaan elämää kuoleman käsitteen kautta. Siinä kuullaan moniäänisesti esitettyä laulua, runoutta sekä erilaisia soittimia, kuten harppua ja viuluja. Pyrimme luomaan tarinallisen yhteyden musiikin ja yleisön välille.

Wonders of the Wake, L-R Kate Heneghan, Caitriíona Ni Cheannbháin, Maria Harnett and Kevin Toolis.

Perustana intohimo ja unelma

Oululaisen irkkufestarin historia ulottuu 2000-luvun alkupuolelle. Cassidy kertoo, että tapahtuma lähti rakentumaan hänen ja hänen ystäviensä intohimosta soittaa ja esittää perinteistä irlantilaista musiikkia. Cassidy kutsui mukaan bändejä ja artisteja, jotka esiintyivät ensin pienimuotoisemmin Oulun irkkupubina tunnetussa St. Michaelissa. Ensimmäinen virallinen festivaali järjestettiin vuonna 2006.

– Festivaalin perustana toimivat intohimo ja periksiantamattomuus. Minulla oli unelma ja visio tämänkaltaisesta tapahtumasta, enkä päästänyt siitä irti alun hankaluuksista tai muiden epäilyksistä huolimatta.

Cassidy kuvailee festaritiimin olevan kuin perhe. Monet ovat olleet mukana alusta saakka.

– Koen, että festivaali on myös kulttuurisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta katsottuna tärkeä. Monet vapaaehtoisena tai harjoittelijana työskennelleet ovat ponnistaneet festivaaleilta esimerkiksi televisioon, radioon tai muihin kulttuurialan tehtäviin.

Tuomiokirkko on ainutlaatuinen miljöö

Cassidyn mukaan festivaalin tavoitteena on nostaa irlantilaista musiikkia ja kulttuuria esiin monipuolisesti, erilaisissa miljöissä. Wonders of the Wake -konsertin lisäksi tuomiokirkon penkkiin istuvat pääsevät nauttimaan kelttiläisestä messusta sunnuntaina 16.10. kello 10. Messun toimittaa Soile Tuusa.

Kelttiläinen messu on luonteeltaan hengellinen. Sen tarkoituksena on juhlistaa elämää, rauhaa ja rakkautta.

– Messu on rauhallinen ja rentouttava. Musiikkina kuullaan muun muassa gaelinkielisiä lauluja sekä säkkipilliä.

The Irish Festival of Oulu on tehnyt yhteistyötä Oulun seurakuntien kanssa jo pitkään. Cassidy muistelee, että ensimmäiset festivaalitapahtumat järjestettiin tuomiokirkossa vuonna 2008. Hän pitää tuomiokirkkoa ainutlaatuisena paikkana järjestää konsertteja.

– Oulun tuomiokirkko on perinteikäs, ja sillä on rikas historia. Lisäksi kirkon urut ja akustiikka ovat aivan omaa luokkaansa.

Kansainvälinen festivaali yhdistää jälleen

Cassidyn mukaan Irlannista tulleet vieraat ovat olleet otettuja siitä, että paikalliset ovat perehtyneet irlantilaiseen kulttuuriin.

– Oululaiset ovat ylpeitä ja onnellisia tästä festarista. Kulttuurialan ammattilaiset ovat kuvailleet tapahtumaa persoonalliseksi ja taianomaiseksi. Itsekin olen sitä mieltä, että festivaalin aikaan ilmassa väreilee jotakin erikoista.

Maailmaa reilun kahden vuoden ajan piinannut koronapandemia ajoi myös The Irish Festival of Oulun vetämään henkeä muutamaksi vuodeksi. Cassidy on hyvillään siitä, että Ouluun saadaan tänä vuonna jälleen vieraita ympäri maailman: Italiasta, Britanniasta, Irlannista sekä tietenkin Suomesta ja Oulun seudulta.

– Pandemian jälkeen ihmiset etsivät yhä enemmän merkityksiä elämään. On hienoa olla mukana järjestämässä tapahtumaa, joka kokoaa ihmiset yhteen.

  • Wonders of the Wake -konsertti to 13.10. kello 18 Oulun tuomiokirkossa. Liput 25/15 euroa.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää