Jääli kaipaa uutta säpinää

Jääli Missio -tapahtumavuoden avaava Jäälin messu tuo ensimmäiseen adventtisunnuntaihin musiikillisen tuulahduksen 18 vuoden takaa.

Tuomo Nikkola

Kiimingin seurakunta tarttuu hartiavoimin seurakunnan toimintoja kohdanneeseen kävijäkatoon.

Seurakunta aloittaa Kiimingin painopistevuoden eli Jääli Mission, jonka tarkoituksena on käynnistää uusia toimintoja ja aktivoida kansalaisia mukaan seurakunnan toimintaan.

 

Messu on alun perin sävelletty erityisesti jääliläisten jumalanpalveluselämän rikastuttamiseksi.

 

Painopistevuosi starttaa ensimmäisenä adventtisunnuntaina, jolloin jumalanpalveluksessa kuullaan vuonna 2004 käyttöönotettu Jäälin messu. Messusävelmät on säveltänyt Tuomo Nikkola.

Messu on alun perin sävelletty erityisesti jääliläisten jumalanpalveluselämän rikastuttamiseksi, ja nyt sitä nostetaan uudelleen voimakkaammin esille.

– Jäälin messun yhtenä ideana on se, että jumalanpalveluksiin karttuisi vuosien varrella uutta materiaalia. Jumalanpalveluksessa on toki paljon vakiintuneita ja pysyviä osia, mutta musiikkia ja rukouksia on mahdollista rikastaa uusilla ja raikkailla valinnoilla sekä uuden luomisella, Nikkola pohjustaa.

Nikkolan mukaan messun tekemisessä uutta ja erilaista oli se, että messusävelmiin ja virsiin on tehty omat sovitukset myös eri soittimille – mukana ovat huilu, klarinetti, jousikvartetti sekä piano.

Rohkeutta ja taitoa

Nikkola on tehnyt pitkän uran kirkkomusiikin parissa. Kanttorin ja säveltäjän työn lisäksi hän on työskennellyt kirkkomusiikin lehtorina Oulun konservatoriossa.

Nikkolan vastuulla oli muun muassa ohjata tulevien kanttoreiden jumalanpalvelusharjoituksia.

– Olin samanaikaisesti mukana kirkkokäsikirjakomitean musiikkijaostossa. Saimme oppilaiden kanssa kokeilla uusia liturgisia sävelmiä, ja tätä kautta materiaali tuli opiskelijoille heti tutuksi. Koin hyvänä ja tärkeänä sen, että opiskelijat pysyivät uudistuksessa hyvin mukana. Tämä oli rikasta aikaa elämässäni.

Nikkola pitää tärkeänä sitä, että kanttorilla on rohkeutta ja taitoa tehdä tarvittaessa sovituksia esimerkiksi omille soittajille tai laulajille. Valmista materiaalia ei välttämättä ole aina käytettävissä.

Sunnuntai ei tästä parane

Jääliin Nikkola palaa mielellään. Vastassa on muun muassa kirkkokuorolaisia, joiden kanssa hän on työskennellyt kanttoriaikoinaan.

 

Pidän tärkeänä sitä, että kaikilla olisi jonkinlainen porukka tai ydin, johon kuulua.

 

Nikkola toivoo, että ihmiset kokoontuisivat ensimmäisenä adventtina yhteen monenkirjavana joukkona.

– Olen huolestunut siitä, että eri ikäisten kokoontumiset eriytyvät. Jumalanpalveluksen tarkoituksena on koota yhteen kaikenikäisiä ihmisiä. Pidän tärkeänä sitä, että kaikilla olisi jonkinlainen porukka tai ydin, johon kuulua. Paikka, jossa voisi puhua huolistaan ja iloistaan, ja saada rohkaisua matkalleen.

Adventtisunnuntain messu sisältää ehtoollisen lisäksi Jumalan sanaa, rukouksia sekä virsien veisuuta yhdessä. Jumalanpalveluksen päätteeksi on tarjolla kirkkokahvit.

Kahvinjuonnin lomassa ehtii vaihtaa kuulumiset tuttujen ja tuntemattomien kanssa.

– Aika ei todellakaan mene jumalanpalveluksessa hukkaan. Eihän se sunnuntain vietto voi tästä parantua, kun pääsee olemaan yhdessä ihmisten kanssa, ja saa laulaa hyviä virsiä porukalla.

  • Jäälin messu Jäälin kappelilla sunnuntaina 27.11. kello 13. Messussa on mukana myös messusävelmistä vastaava Tuomo Nikkola.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää