Joulunodotus meni uusiksi

Koronatilanteen paheneminen mylläsi uusiksi niin kanttorin kuin kuorolaisen joulunalussuunnitelmat. Perhekerhossa lastensa kanssa käynyt äiti toivoo, että seurakunnan kerho löytyisi myös verkosta.

|||

Tyrnäväläinen kuoroharrastaja  Saara Kolehmainen on osannut varautua koko syksyn  siihen, että joulukonsertit saattavat peruuntua.  Vaikka asia on ollut takaraivossa, tieto kahden Cantio Laudis -kuoron konsertin peruuntumisesta tuntuu harmittavalta.

– Nyt edessä on esiintymisistä tyhjentynyt kalenteri, hän hämmästelee poikkeuksellista joulunalusaikaansa.

Kolehmainen kertoo, että Cantio Laudis -kuorossa on yli neljäkymmentä laulajaa ja orkesteri päälle.

– Näin suurella joukolla ei onnistu nykyrajoitusten mukaan edes konserttimme striimaus. Emme voi olla kaikki samassa tilassa yhtä aikaa.

Kolehmainen kertoo, että kuoron harjoituksissa on menty turvallisuus edellä jo viikkojen ajan. Harjoituksissa kuorolaisilla on ollut maskit ja turvaväleistä on huolehdittu.

– Aluksi maskin käyttö ahdisti. Sitten siihen tottui. Maski mahdollisti sen, että olen saanut laulaa ja valmistautua joulukonsertteihin.

Kolehmainen uskoo, että Cantio Laudis -kuoron jouluisia konsertteja Karjasillan kirkossa oli odotettu kovasti.

–  Voin vain sanoa, että harmitus on yhteinen. Meille on aina suuri ilo saada välittää musiikin kautta joulun sanomaa.

Kolehmainen tietää, ettei oma kuoro ole ainoa, jossa on parhaillaan mielipahaa peruuntuneista esiintymisistä.

– Tämänhetkinen koronatilanne vaikuttaa meihin kaikkiin väistämättä jollain tavalla.

”Hienoja konsertteja oli tulossa”

Kanttori Emilia Soranta kertoo, millaisessa hullunmyllyssä joulunajan suunnitelmia on syksyn aikana tehty Karjasillan seurakunnan kanttoreiden parissa.

– Viime viikon puolivälissä tuli tieto epidemian kiihtymisvaiheesta. Se tarkoitti, että muutoksiin piti ryhtyä nopeasti, aikataulu oli tiukka.

– Teimme siinä tilanteessa kaikkemme, jotta mahdollisimman moni joulukonsertti saataisiin välitettyä joko striimattuna tai pienemmän kuulijamäärän läsnä ollessa. Kun tieto leviämisvaiheesta tuli viikonloppuna, paljon paneutumista vaatineet kiihtymistason suunnitelmat lähtivät murenemaan.

– Hienoja konsertteja oli tulossa, mutta niitä on jouduttu perumaan. Tarjonta oli runsasta, Karjasillan seurakunnan kanttori pahoittelee.

Sorannalla ja hänen kollegoillaan on kokemuksia koronakeväältä jumalanpalvelusten ja musiikkitilaisuuksien striimauksista, mutta suoratoistetut musiikkitilaisuudet eivät ole sama asia kuin tilaisuudet paikalla olevan yleisön kanssa.

– Striimaukset vaativat meiltä paljon vaivannäköä, sillä seurakunnan työntekijät eivät ole sen alan ammattilaisia. Työmme jäljen on silti oltava hyvää.

–  Teemme parhaamme, jotta jouluiset sävelet voivat tänäkin vuonna tuoda lohtua ja iloa kuulijoille ja katselijoille, Soranta lähettää terveisensä.

Emilia Sorannanm mukaan joulunajan musiikkitarjontaa on pitänyt laittaa uusiksi moneen kertaan viime viikkoina. Ajankohtaiset tiedot tilaisuuksista on Oulun seurakuntien verkkosivuilla.

Helpompaa on ollut jäädä kotiin

Tämän viikon alkaessa, maanantaiaamuna, Katri Tuomiharjun kännykkään tuli viesti seurakunnasta: syksyn viimeisiä perhekerhoja ei järjestetä pahentuneen koronatilanteen vuoksi.

Tuomiharju harmitteli peruutusuutista, mutta käynnit ryhmässä olivat harventuneet jo aiemmin koronan vuoksi.

– Kerhoon tuli syksyllä maskisuositus ja innostukseni osallistua hieman hiipui. Maski ja vauva olkapäällä ovat hieman vaivalloinen yhdistelmä, kertoo kolmekuisen vauvan äiti.

– Lisäksi minusta on tuntunut tärkeältä vuorovaikutuksessa lapsen kanssa, että vauva näkee kasvojeni ilmeet. Olenkin viime viikkoina mieluimmin hymyillyt ja laulellut Helmille maskittomana kotona.

Tuomiharju toivoo, että seurakunnassa riittää ideoita kehittää tämänhetkisessä koronatilanteessa uudenlaisia palveluja pikkulapsiperheille. Hän uskoo, että esimerkiksi YouTubeen videoitu lasten kerho olisi jonakin hetkenä tervetullut ohjelmanumero perheen eskari-ikäiselle.

Vaikka seurakunnat osaavatkin digiloikkia tehdä,  Tuomiharjulle kohtaamiset kasvokkain ovat seurakunnan toiminnan arvokasta ydintä.

– Nyt ajattelen, että palaan perhekerhoon ja ihmisten ilmoille sitten, kun maskisuositus helpottuu. Milloin sellainen päivä on? Kukapa sen varmasti tietäisi.

Katri Tuomiharjun kodissa on pieni vauva ja kuusivuotis eskarilainen. (Kuva Tuomiharjun arkisto)


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää