Minun kirkkoni: Juan Castillo kokee olevansa kulttuurien tulkki
Helluntailaisuus on aina ollut mukana Juan Castillon elämässä. Oulun helluntaiseurakunnan pastorille eri kulttuurien välillä toimiminen on tärkeää.
Juan Castillo syntyi helluntailaisperheeseen Ecuadorissa Etelä-Amerikassa. Vaikka hän työskentelee nykyään Oulun helluntaiseurakunnan pappina, ei tie aina ole ollut selvä.
Castillo otti kasteen kaksitoistavuotiaana, mutta silti mielessä kulki epäilys. Noudattiko hän vain ulkokultaisesti uskonnollisia tapoja?
Neljätoistavuotiaana Castillo muutti vanhempiensa mukana Espanjaan, missä he tekivät lähetystyötä. Siellä usko avautui hänelle henkilökohtaisesti.
Koin Jumalan puhuvan minulle.
– Koin Jumalan puhuvan minulle. Mieleeni nousi Psalmi 32 “Minä opetan sinua, ja osoitan sinulle tien, jota sinun tulee vaeltaa”.
Koulun käytyään Castillo lähti opiskelemaan teologiaa Belgiaan. Matkallaan Madridissa, Euroopan helluntailiikkeen suurtapahtumassa, hän tapasi nykyisen vaimonsa Katjan, joka teki lähetystyötä Ranskassa.
Castillot menivät naimisiin ja muuttivat Ouluun vuonna 2011.
Ensin vieras maa, sitten koti
Castillo halusi toteuttaa kutsumustaan Oulussa, mutta mielessä kuiski pelko ja epäilys, luottaisivatko suomalaiset kaukaa ulkomailta saapuneeseen mieheen.
Helluntaikirkossa hän sattui kohtaamaan pitkän elämäntyön tehneen pastori Jussi Jokisaaren ja kertoi hänelle huolistaan. Pastori rauhoitteli: ”Jumala tulee valmistamaan sinut tähän työhön.”
Pian tämän jälkeen Juan Castillolta kysyttiin, haluaisiko hän ryhtyä seurakunnan nuorisopastoriksi.
Vaikka suomalaisilla on maine hiljaisena kansana, pastori kohtasi seurakunnassaan avoimuutta ja kiinnostusta. Ulkomaalaista ei oudoksuttu, vaan erilaisuutta arvostettiin.
Tehdessään työtä nuorten kanssa Castillo tunsi vastuuta tutustua suomalaiseen kulttuuriin. Hän uskoi siihen, että eroista huolimatta usko yhdistää ihmisiä.
Ecuadorissa jumalanpalveluksissa tanssitaan ja huudetaan.
– Ecuadorissa jumalanpalveluksissa tanssitaan ja huudetaan. Suomessa tällaista ei tehdä. Molemmilla on kuitenkin sama perusta. Tunnen, että minulla on täällä koti.
Kulttuurit kohtaavat kaikessa
Nykyään Juan Castillo toimii seurakuntapastorin tehtävissä. Omana toimialueena hänellä on kansainvälisyys ja monikulttuurisuus.
Aiemmin Castillo oli mukana Suomen helluntaikirkon monikulttuurisuustoimikunnassa. Monikulttuurisuus ei ole hänen mukaansa kirkossa kuitenkaan erilleen lokeroitu alue, vaan se on mukana kaikessa toiminnassa.
– Ihanteellisinta olisi, jos monikulttuurisuus olisi sillä tavalla näkymätöntä, että sitä ei tarvitsisi erikseen huomioida.
Ulospäinsuuntautuneesta kulttuurista kotoisin olevana Castillo kokee toimivansa vastapainona suomalaisille. Joku toinen maahanmuuttaja voi ihmetellä, miksi kukaan ei tervehdi, mutta pastori selittää tervehtimättömyyttä suomalaisten ujoudella. Töykeys ei ole hiljaisuuden takana.
Suomalaisuus on tarttunut jonkin verran myös häneen itseensäkin.
– Kun käyn Espanjassa, olen siellä muihin verrattuna hiljainen.
- Uskonnonvapauslaki tuli voimaan Suomessa 100 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi esittelemme Minun kirkkoni -sarjassa henkilöitä eri kirkkokunnista ja uskonnollisista yhteisöistä.
Helluntailaisuus
- Helluntaiherätys lähti liikkeelle Los Angelesissa 1906 ja saapui Suomeen 1911. Ensimmäinen helluntai-seurakunta perustettiin 1915.
- Suomessa on nykyään noin 275 helluntaiseurakuntaa, joilla on yhteensä noin 44 000 jäsentä.
- Suomen Helluntaikirkko on seurakuntien valtakunnallinen järjestö. Helluntailaisuus korostaa seurakuntien itsenäisyyttä, ja niihin kuuluminen on vapaaehtoista.
- Oulun helluntaiseurakunta perustettiin 1931 ja sillä on nykyään noin 1250 jäsentä. Oulun lisäksi seurakunnalla on toimintaa lähialueilla muun muassa Kempeleessä, Limingassa ja Pudasjärvellä.
- Lisätietoa: www.suomen-helluntaikirkko.fi ja www.ohsrk.fi. Seurakunta Oulussa osoitteessa Uusikatu 78.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.