Juustokeitto on juhannuksen herkku

Limingan seurakuntatalolla keitetään ja myydään 19. kesäkuuta juhannusjuustoa 150 litrasta maitoa. Maito saadaan lahjoituksena liminkalaisilta maitotiloilta, keittämisen ja myymisen hoitavat seurakunnan vapaaehtoiset. Tuotto ohjataan lähetystyölle. 

Liminkalainen Anneli Aliranta on keittänyt perinteistä juhannusherkkua seurakunnan myytäväksi  parikymmentä vuotta.  

– Teen seurakunnan vapaaehtoisena muutamia juttuja vuodessa ja tämä juhannusjuuston keitto on yksi niistä. Joka vuosi varaan kalenteriin juhannusviikon keskiviikon tähän hommaan.

Iistä kotoisin olevalle Alirannalle juustonkeitto on tuttua jo lapsuudenkodista. 

– En itse sitä vielä silloin keittänyt, mutta seurasin kun äiti ja äidin sisko sitä valmistivat.

Anneli Aliranta varaa joka vuosi kalenteriin juhannusviikon keskiviikon juustokeiton valmistukseen. (Kuva: Eve Koivuvaara)

 

 

Aliranta ei muista ihan tarkkaan, kuinka päätyi juustonvalmistukseen Limingassa. 

– Minua taidettiin kysyä tähän mukaan – luultavasti siksi, että olin tullut Liminkaan kotitalousoppilaitoksen opettajaksi.

 

 

Muistan, kuinka minua jännitti, kelpaisiko iiläisen juhannusjuusto liminkalaisille. Kelpasi se.

-Anneli Aliranta

 

 

Ensimmäiseltä keittokerralta Anneli muistaa vanhan mummun, joka istui tuolilla seurakuntatalon keittiössä ja neuvoi vapaaehtoisia juhannusjuuston valmistamisessa.

Nyt jo pidemmän aikaa keittäminen on hoitunut kahden naisen voimin.

Uiton Tuula on minulla aina kaverina.

 

Maidosta keitettävällä herkulla on monta nimeä

Pohjanmaalla, erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla juhannuksen aikaan valmistettavalla perinneruualla on monta kutsumanimeä: juhannusjuusto, juhannusjuustokeitto, punainen hera, makiajuusto.

– Muistan, kuinka minua ensimmäisellä kerralla jännitti, kelpaisiko iiläisen juhannusjuusto liminkalaisille. Kelpasi se, Aliranta hymyilee.

Juustokeiton valmistua alkaa puoli seitsemän–seitsemän aikaan aamulla. Maito lämmitetään ensin kädenlämpöiseksi seurakuntatalon keittiön isoissa kattiloissa.

Sitten lisätään juustonjuoksute ja odotellaan noin tunti, kunnes maito juoksettuu eli siitä tulee paksuuntunutta tasaista massaa.

Maitoa keitetään hiljaisella tulella 5–6 tuntia. Keittämisen aikana Anneli ja Tuula ehtivät leipoa myyntiin myös kuivakakkuja. 

– Tuulan kanssa arvioimme, milloin väri on hyvä ja maistelemme suolan määrää. Kun molemmat olemme tyytyväisiä, keitto on valmis.

Juustokeitto valmistetaan seurakuntatalon suurissa kippikattiloissa. Tätä keittoa pitää vielä keitellä tovi. (Kuva:  Anneli Aliranta)

 

Noin 150 maitolitrasta saadaan noin 70 litraa valmista juustokeittoa.

Jäähdytetty juustokeitto pakataan ja myydään vielä samana iltapäivänä.

Kokkareet saavat mieluusti olla reilun kokoisia

Keittämisen aikana juhannusjuustoon muodostuu siihen kuuluvia kokkareita ja väri muuttuu punertavan ruskeaksi. 

– Eri paikkakunnilla on erilaisia käytäntöjä siitä, kuinka punaista juuston pitää olla ja lisätäänkö siihen suolaa. Limingassa saa olla aika punaista, suolaa laitetaan ja kokkareet saisivat mielellään olla reilun kokoisia.

Myös Anneli Alirannalle itselleen juhannusjuusto on keskikesään olennaisesti kuuluva herkku. 

– Pakko sitä on saada.

Perinneherkun pinnalle hän ripottelee hiukan kanelia ja nauttii juhannusjuuston kylmänä.

 

  • Juhannusjuustoa myydään Limingan seurakuntatalolla 19. kesäkuuta kello 17 alkaen niin kauan kuin myytävää riittää. Juusto myydään 2 litran rasioissa hintaan 20 euroa (yksi rasia/talous). Myytävänä on myös kahvikakkuja 1012 eurolla.

 

 

 

 

 

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää