Kädenojennus heille, jotka viettävät jouluaattoa yksin

Aattotilaisuus on seurakunnan kädenojennus heille, jotka viettävät joulua yksin, sanoo Tyrnävän seurakunnan diakoniatyöntekijä Salme Kinnunen seurakunnan järjestämästä tilaisuudesta, joka on suunnattu yksin eläville. Seurakuntatalolla lauletaan jouluaattona joululauluja, muistellaan takavuosien jouluja ja pientä ohjelmaakin saattaa olla luvassa.

Tyrnävän seurakunta järjestää nyt ensimmäistä kertaa aattotilaisuuden yksin eläville.

Diakoniatyöntekijä Salme Kinnunen sanoo jo monena vuonna miettineensä, että jouluaattona ei ole tarjolla mitään tilaisuutta heille, jotka viettävät aattoa yksin.

– Joulunalusaika seurakunnissa ja diakoniatyössä on varsin kiirettä aikaa ja jouluna työntekijäkin kaipaa lepohetkeä. Tänä vuonna avustukset ehditään toimittaa jo ennen jouluviikkoa, joten kiire hellittää sopivasti ennen aattoa. Siksi ajattelin, että voisi olla sopiva hetki kokeilla, tulisivatko yksineläjät yhteiseen jouluaaton viettoon. 

– Ajatus vahvistui entisestään kun myös yksi seurakunnan vastuuryhmään kuuluvista ehdotti, että yksin joulua viettäville voisi olla tarjolla jotakin aattona.

Leppoisaa yhdessäoloa  ja jouluista tarjottavaa

Tyrnävän seurakuntatalolla aaton iltapäivää ja iltaa vietetään yhdessä kolmen tunnin ajan. 

–Tarkoitus on viettää yhdessä aikaa leppoisasti jutellen, joululauluja laulaen ja takavuosien jouluja muistellen, kertoo seurakunnan edustajana tilaisuudessa paikalla oleva Kinnunen. 

– Muuta ohjelmaa – vaikkapa pieni tietovisa tai vastaavaa – katsotaan tilanteen mukaan. Osallistujat voivat halutessaan tuoda mukanaan vaikka jonkin leikin tai esityksen, mutta keneltäkään ei odoteta mitään ohjelmanumeroa, Kinnunen korostaa.

Tarjolla on kahvia, glögiä ja pientä suuhunpantavaa. 

– Jouluaattotilaisuuden ohjelma ei ole hengellistä muuten, mutta jouluevankeliumin lukemisen verran haluan joulun sanomaa tuoda esille.

– Ennen tilaisuuden alkua ehtii halutessaan käymään aattoillan hartaudessa joko kello 14 Temmeksen kirkossa tai kello 15 Tyrnävän kirkossa.

– Mielenkiintoista katsoa, ottavatko ihmiset tällaisen aattotilaisuuden omakseen. Jos muutamakin ilmoittautuja tulee, tilaisuus pidetään. Olen aattona heitä varten. Tilaisuus on seurakunnan kädenojennus heille, jotka viettävät joulua yksin. Tilaisuus tarjoaa paikan, jossa saa kokea olevansa tervetullut ja paikan, jossa saa kokea yhteisöllisyyttä.

Joulu ei kaikille ole iloinen juhla

Kinnunen on työssään huomannut, että joulu on monelle rankkaa aikaa joko taloudellisen tilanteen tai yksinäisyyden vuoksi.

– Kyllä se tulee esille, vaikka eivät kaikki sitä noin suoraan sanokaan. Diakoniatyössä kohtaa ihmisiä, joille joulun viettoon liittyvät ajatukset ovat huolten sävyttämiä. Kaikille joulu ei ole ilon juhla.

Oulujoellakin pääsee toisten seuraan

Yhdessäolotuokion jouluaattona järjestää myös Oulujoen seurakunta. Diakonian jouluhetki yksinäisille on tarkoitettu ensisijaisesti oulujokisille.

–  Järjestämme tilaisuuden ihmisille, jotka kaipaavat toisten seuraa. Varsinkin jouluna yksinäisyys korostuu, kun joulu on perinteisesti perhejuhla, sanoo diakoniatyöntekijä Anu Fedotoff.

Idean takana ovat diakoniatyöntekijät Matias Jurmu ja Ulla-Maija Ruotsalainen. He ovat mukana aaton tilaisuudessa Hintan seurakuntatalolla.

Yksin eläville jouluhetket Tyrnävällä ja Oulujoella

  • Yksineläjien jouluaatto Tyrnävän seurakuntatalolla 24. joulukuuta kello 1619. Ilmoittautumiset 20.12. mennessä 044 7372 631 tai salme.kinnunen@evl.fi
  • Diakonian jouluhetki yksinäisille Oulussa Hintan seurakuntatalolla 24. joulukuuta kello 12. Luvassa hartaus, joululauluja ja pientä ohjelmaa sekä jouluista tarjoilua. Ilmoittautumiset Oulujoen seurakuntaan 15.–19.12.  tekstiviestillä 040 57 47 097 (Ulla-Maija Ruotsalainen) tai 040 5580 435 (Matias Jurmu). Kerro viestissä nimesi ja mahdollinen ruokavalio. 

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää