Kahdenlaista uutta aitaa valmistui Yli-Iin hautausmaille

Yli-Iin kirkonkylän ja Tannilan hautausmaat ovat saaneet koristeekseen uutta perinneaitaa. Kirkonkylän hautausmaalle nousi myös 270 metriä kiviaitaa paikallisista kivistä.

||

Yli-Iissä on uusittu hautausmaiden aitoja niin kirkonkylällä kuin Tannilassa. Kirkonkylällä vastikään valmistunut urakka on tehty vaiheittain neljän viime kesän aikana, Tannilassa on urakoitu viime kesänä ja jatketaan tänä syksynä.

Oulun seurakuntien hautauspalveluiden päällikkö Tuomo Vuontisjärvi kertoo, että molemmilla hautausmailla matala verkkoaita oli päässyt huonoon kuntoon ja sen kannatinputket olivat ruostuneet neljän vuosikymmenen aikana.

Yli-Iin hautausmaalle rakennettiin niin perinneaitaa kuin kiviaitaa. Kuva: Pauli Niemelä

Uudet aidat on tehty luonnonmateriaaleista. Molempia hautausmaita koristaa nyt puusta tehty riukuaita. Ensimmäisessä vaiheessa kirkonkylän perinneaitaa rakensi hailuotolainen Pekka Hirvimäki ja hänen työtään on jatkanut Urho Kela Kuntta Aatelia Oy:stä.

Kirkonkylän hautausmaalla moni kävijä on ihastellut myös sinne noussutta komeaa kiviaitaa.

– Halaojan puoleiselle reunalle on rakennettu perinneaitaa noin 130 metriä, ja noin 270 metriä on kiviaitaa, tarkentaa Vuontisjärvi.

Hän ihastelee taitoa, jolla oululainen osaaja Risto Viittanen on latonut tuhansia ja tuhansia kiviä aitaan käsipelillä. Isompia pohjakiviä Viittaselle on koneella nostellut Antero Grönlund.

– Kiviaidan latojia on harvassa, mutta Ristolla on siitä jo viiden vuosikymmenen kokemus.

 

Kiviaidan latojia on harvassa, mutta Ristolla on siitä jo viiden vuosikymmenen kokemus.

 

Latominen vaatii Vuontisjärven mukaan silmää, harjaantumista ja pitkää pinnaa. Hän toivookin, että kädentaitajissa olisi jatkuvuutta.

Kiviaita on paikallista tekoa myös materiaalien osalta, sillä kivet on tuotu paikallisilta soramontuilta.

– Kiviä ei voi tilata ihan mistä vain, sillä laatu, väri ja muoto voivat vaihdella. Nyt kivet ovat samantyyppisiä.

Vuontisjärvi kuvaa olevansa äärettömän tyytyväinen koko projektiin ja siihen, kuinka se tukee paikallista tekemistä ja kulttuuria.

Kirkonkylän hautausmaan ympäristöstä on harvennettu myös puustoa, mikä tuo lisää valoa. Kiviaita näkyykin maantielle monelta suunnalta.

Kirkonkylän aitaurakka valmistui viime viikolla, Matkakankaanvaaran kupeessa sijaitsevalla Tannilan hautausmaalla valmista pitäisi tulla Vuontisjärven mukaan ennen lumien tuloa.

Seuraavaksi kunnostustyöt etenevät Ylikiiminkiin Kiviharjun hautausmaalle.

– Malttakaahan odottaa, olemme aloittamassa siellä ensi kesänä, Vuontisjärvi vinkkaa.

  • Hautausmaiden uusia aitoja päästään juhlimaan syksyn aikana. Tannilassa vietetään käyttöönottojuhlaa sanajumalanpalveluksen merkeissä kello 13 sunnuntaina 15.10.2023 ja kirkonkylällä pyhäinpäivänä 4.11.2023 kello 18 iltajumalanpalveluksessa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää