Kakskaks-illassa pohditaan elämää kuoleman näkökulmasta

Kipeän teeman äärellä kaikki tunteet ovat sallittuja. Teemasta Vanhassa kappelissa keskustelevat Matti Pikkarainen, Lauri Holma ja Erja Oikarinen.

Lokakuun Kakskaks konsertti- ja keskustelusarjan aihevalinta nostaa ensisilmäyksellä kulmakarvat koholle: ”Kirkko on olemassa siksi, että täällä kuollaan.” 

Aiheesta ovat keskustelemassa Intiön vanhassa kappelissa emeritustuomiorovasti Matti Pikkarainen, vs. kirkkoherra Erja Oikarinen ja seurakuntapastori Lauri Holma. Keskustelua johdattelee kanttori Lauri-Kalle Kallunki

– Kyseinen sitaatti on vuonna 1962 kirkosta eronneen dogmatiikan professori Osmo Tiililän suusta. Hän erosi kirkosta protestiksi, koska hänen mielestään kirkko maallistui ja keskittyi 1960-luvulla liikaa etiikkaan. Tiililän mukaan kirkko unohti täysin autuus- ja ikuisuusasiat, seurakuntapastori Lauri Holma taustoittaa.  

Holma kertoo, että aihevalinnalla on yhteys myös tulevaan pyhäinpäivään. Kun kuolema astuu oman elämän näyttämölle, jokainen meistä joutuu kosketuksiin elämän perimmäisten kysymysten kanssa. 

 

Papin työssä havainnollistuu ihmisten välinen rakkaus.

 

Rakkaan ihmisen menettäminen saa usein aikaan aivomyrskyn, joka laittaa pohtimaan omaa kuolemaa tai kuoleman jälkeistä elämää. Holman mukaan kuolema pysäyttää ihmisen ajattelemaan myös inhimillisyyttä. 

– Papin työssä havainnollistuu ihmisten välinen rakkaus. Se ei katoa, vaikka kuolema katkaisee fyysiset siteet. Raamatussakin sanotaan, että ”suurin niistä on rakkaus.” 

Holma korostaa kirkon roolia kuoleman äärellä. 

– Kun muut ankkurit katkeavat, kirkolla on linkki ikuisuuteen. Tätä kautta voi löytää toivoa ja merkitystä kuoleman aiheuttaman kriisin keskellä. 

Toivo ja myötäeläminen pääosassa

Surun äärellä pappikaan ei ole suojaton. Kun suruun ottaa osaa, ottaa samalla osaa myös toisen ihmisen kärsimykseen. Holma kertoo murtuneensa muutamissa hautajaisissa kyyneliin saakka. 

– Ajattelen, että se on ollut tuskan jakamista omaisten kanssa, enkä osaa olla siitä pahoillani. Olen päinvastoin kokenut, että olen siinä hetkessä surrut heidän kanssaan. Näinhän Jumalakin teki: otti osaa tulemalla ihmiseksi kärsimään meidän puolestamme ja meidän kanssamme. 

Holma korostaa, että kärsimys ei ole Jumalalle vierasta. Kirkon tärkein tehtävä onkin Holman mielestä toivon luominen ja myötäeläminen elämän eri käänteissä. 

– Pelkkä saarnaaminen ja taivaan ikuisen autuuden julistaminen eri riitä. Merkityksellistä on olla kärsivän ihmisen rinnalla, Kristuksen esimerkkiä seuraten. 

Kirkko on olemassa yhteyden takia

Holma toivoo, että lokakuun Kakskaks-ilta tarjoaa uudenlaisia näkökulmia heille, jotka ovat menettäneet läheisensä tai kohdanneet surua. Keskustelu voi tuoda apua myös kuoleman tai kuolemanjälkeisen elämän pohdintaan. 

 

Tänä iltana ja tässä tilassa kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja.

 

– Kuolema herättää monenlaisia tunteita: syyllisyyttä, vihaa, epäoikeudenmukaisuutta, surua, tuskaa ja ikävää. Tänä iltana ja tässä tilassa kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja. 

Kirkon olemassaolon pohtiminen saa Holman hiljaiseksi. Kysymys on iso. 

– Mielestäni kirkko on olemassa siksi, että ihmisillä voi olla yhteys Jumalaan, toisiin ihmisiin ja itseensä. Kristinuskossa toteutuva anteeksiantamisen ja armon sanoma auttavat ihmisen yhteyteen tämän kolminaisuuden kanssa. Se auttaa puolestaan kohtaamaan omat heikkoudet ja virheet sekä rikkinäisyyden toisissa ihmisissä. 

Keskustelijoilla on oltava näkemystä

Kanttori Lauri-Kalle Kallunki kertoo, että syksyn Kakskaks-illat tavoittelevat yhteiskunnallista ulottuvuutta. Lokakuun teeman valintaan vaikutti kiinnostus pohtia kirkon perustehtävää ja roolia yhteiskunnassa ja ihmisten maailmassa. 

– Kyseistä aihetta lainataan kirkollisessa keskustelussa aina silloin tällöin, mutta julkisessa keskustelussa sitä ei kovin usein avata sen enempää. 

Kallunki kutsuu iltojen alustajiksi henkilöitä, joilla on monipuolista kokemusta kirkon työstä eri tehtävissä – perustyöstä aina johtamiseen saakka. Osalla keskustelijoista on vahvaa näyttöä myös yhteiskunnallisista tehtävistä sekä kokemusta yritysmaailmasta. 

– Kaikkia keskustelijoita yhdistää pappeuden lisäksi ainakin se, että heillä on kyky näkemykselliseen ja kantaaottavaan keskusteluun.

Kakskaks-ilta la 22.10. kello 20 Oulun hautausmaan Vanhassa kappelissa Intiössä. Tilaisuutta voi seurata myös Virtuaalikirkon kautta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää