Karjalauman kutsuhuuto: seurakuntien vaikuttajanuoret koolle torstaina

Monesta seurakunnasta löytyy jo nuorten vaikuttajaryhmä. Karjasillalle perustettu Karjalauma kutsuu nyt koolle lähiseudun ryhmiä, jotta toimintaa voitaisiin ideoida yhdessä. Nuorten vaikuttajaryhmien perustaminen on kirjattu uuteen kirkkolakiin.

Hupparipäisiä nuoria selin kuvattuna

Karjalauma eli Karjasillan seurakunnan vaikuttajanuorten ryhmä kutsuu koolle muiden seurakuntien nuoria torstaiksi Lämsänjärvelle. Tarkoituksena on suunnitella vaikuttajaryhmien toimintaa yhdessä.

– Mitä enemmän porukkaa on koolla, sitä enemmän saamme ideoita, uskoo Karjalauman puheenjohtaja Heidi Juutinen.

Karjalauma sai alkunsa, kun Kirkkohallitus päätti vuoden 2019 lopulla, että jokaisessa seurakunnassa on oltava nuorten vaikuttajaryhmä. Päätös kirjattiin kirkkolakiin.

Lain voimaan astumista odotetaan edelleen, mutta Karjasillalla toimeen haluttiin ryhtyä heti. Nuorisotyönohjaaja Riina Moilasen mukaan ryhmä on ehtinyt osoittaa hyödyllisyytensä puolessatoista vuodessa.

– Karjalauma suunnittelee sisältöä nuorille suunnattuihin tapahtumiin ja toimintoihin. Nuorisotyön instasta ryhmä on ottanut hyvin koppia: nuoret ovat tuottaneet sisältöä ja antaneet työntekijöille vinkkejä kanavan käyttöön.

Oulujoella nuorilla on ollut oma ryhmä jo vuosia

Vaikuttajaryhmän tarkoitus on lisätä nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia seurakunnissa. Ryhmä voi vaikuttaa asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon sekä osallistua seurakunnan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.

Oulujoen seurakunnassa tämänkaltainen ryhmä on toiminut jo vuosia. Nuorisotyönohjaaja Sari Meriläinen ei säästele kiitoksia Lutikat-ryhmästä puhuessaan.

– Tämä on ihan mielettömän hyvä juttu. Lutikat on todella aktiivinen ja toiminnan suunnittelun ja somen hoitamisen lisäksi se kommentoi nuorisotyön toimintasuunnitelmaa.

– Annamme heille oikeasti vastuuta. Sen seurauksena toiminnasta tulee nuorten näköistä.

Hiippakunta ei valvo, vaan tukee

Vaikuttajaryhmä voi olla seurakunnan oma tai usean seurakunnan yhteinen.

Oulun hiippakunta ei valvo tai tilastoi ryhmien perustamista. Hiippakuntasihteeri Saija Kronqvist näkee organisaationsa tehtäväksi enemmänkin ryhmien tukemisen.

Hiippakunta on kutsunut vaikuttajaryhmiä koolle pariin otteeseen. Tapaamisissa nuoret ovat muun muassa tehneet videon vaikuttajaryhmien toiminnasta ja keskustelleet piispan kanssa.

– Vaikka uusi kirkkolaki ei ole vielä voimassa, haluamme toimia etupainotteisesti, toteaa Kronqvist.

Myös Nuorten aikuisten vaikuttajaryhmä Navi patisteli viime vuonna julkaisemassaan kannanotossa seurakuntia vaikuttajaryhmien perustamiseen. Navin mukaan perustamista ei ole syytä lykätä, vaikka pandemia on syönyt resursseja.

Vaikuttaminen kiehtoo

Heidi Juutinen lähti Karjalaumaan, koska haluaa olla suunnittelemassa nuorille tarjottavaa toimintaa. Yhteyden luominen luottamushenkilöihin on jäänyt vaikuttajaryhmissä koronan jalkoihin.

– Se kuitenkin kiinnostaa. Ryhmähän on olemassa juuri nuorten näkemysten esille tuomiseksi.

Korona vaikuttaa motivaatioon

– Etäyhteyksillä toimiminen on syönyt vaikuttajanuorten osallistumismotivaatiota, toteaa yhteisöpedagogiksi opiskeleva Rico Martikainen. Martikainen tutkii opinnäytetyössään valtakunnallisissa nuorisojärjestöissä toimivien nuorten jaksamista.

Henkilökohtaiset kontaktit ovat pandemian aikana jääneet ohuiksi. Toisaalta luottamustoimi on myös auttanut jaksamaan poikkeuksellista aikaa.

Tukea vaikuttajanuoret toivovat esimerkiksi ajanhallintaan.

– Verkossa toimiminen on helpottanut aikataulujen suunnittelua, mutta mahdollistanut myös palaverien lisäämisen.

Parhaillaan vietetään nuorisotyön viikkoa. Valtakunnallinen nuorisoalan palvelu- ja vaikuttajajärjestö Allianssi ry järjestää sen aikana useita webinaareja. Martikainen kertoo tutkimuksestaan Allianssin Instagram-tilillä torstaina.


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää