"Kieli kuulostaa kivalta ja sarjat on parempia kuin muualla"

Korealaisen kulttuurin suosio poiki kerhon Oulujoelle.

Rosemarie Kokko ja Iida Häikiö istuvat pöydässä ja ottavat lautaselleen paistettuja lasinuudeleita.|Lasinuudelit kulhossa.

Lasinuudelit kiehuvat sillä aikaa kun nuoret pilkkovat porkkanaa ja sipulia. Kun pinaatti on huuhdeltu, ainekset pyöräytetään pannulla ja ateria on pian valmis.

Oulujoen seurakunnassa on tänä syksynä päästy korealaisen kulttuurin makuun. 5.–8.-luokkalaisille suunnatussa kerhossa on opittu kirjoittamaan oma nimi koreaksi ja tehty paperintaittelua. Enimmäkseen on kuitenkin valmistettu ruokaa.

– Aina kun kysyn, mitä seuraavalla kerralla tehtäisiin, vastaukseksi tulee kokkaaminen, kertoo kerhoa vetävä Anni Koivuniemi.

K-pop ja sarjat kiinnostavat

Korealaisesta pop-musiikista eli K-popista on tullut viime vuosina maailmanlaajuinen ilmiö. Myös korealaiset elokuvat, sarjat ja kosmetiikka ovat tehneet maailmanvalloitusta.

Kolmetoistavuotias Iida Häikiö sanoo seuranneensa eteläkorealaista kulttuuria jo vuosien ajan.

– Kuuntelen K-poppia ja erityisesti korealaista Blackpink-bändiä. Kotona katsomme korealaisia sarjoja suoratoistopalvelusta.

Maailmalla hitiksi noussut korealaissarja Squid Game on tuttu myös Iidalle ja hänen ystävälleen Rosemarie Kukolle. Heillä on korealaisen populaarikulttuurin suosion syistä selvä näkemys.

– Kieli kuulostaa kivalta ja sarjat ja elokuvat on tehty paremmin kuin muualla.

Lasinuudelit kulhossa.

Tällä kertaa kerhossa valmistettiin lasinuudeleita.

Harrastus on ollut ovi kansainvälisyyteen

Korelaisen kulttuurin kerho sai alkunsa Anni Koivuniemen aloitteesta. Viime kevään Soulissa vaihto-oppilaana ollut Koivuniemi sujahti sisään maan kulttuuriin nelisen vuotta sitten, kun hän tutustui pop-bändi BTS:n musiikkiin.

– Kaikki korealaisuuteen liittyvä tempaa vahvasti mukaansa. Ihmiset ovat alkaneet huomata, että kaikki hyvä ei välttämättä tule Yhdysvalloista.

Koivuniemi seuraa sosiaalisessa mediassa Koreasta kotoisin olevia henkilöitä. Kiinnostus maahan ja sen kulttuuriin on tuonut elämään kansainvälistä näkökulmaa.

– Olen löytänyt somesta aivan uudenlaisia, kiinnostavia yhteisöjä.

Kerho jatkuu ainakin jouluun saakka

Korealaisen kulttuurin kerhossa on ollut puolenkymmentä osallistujaa, joten lisää nuoria mahtuu mukaan. Kerho jatkuu näillä näkymin ainakin jouluun saakka.

Aikaisemmin kokkikerhoa seurakunnassa vetäneellä Anni Koivuniemellä on tämänhetkisessä kerhossa parinaan korealainen yliopisto-opiskelija.

– Kerhon jatkuminen riippuu siitä, voiko hän olla mukana vielä kevätkaudella tai jos ei ole, saanko jonkun toisen kaveriksi vetämään tätä kanssani.

Korealaisen kulttuurin kerho 5.-8.-luokkalaisille tiistaisin klo 18–19 Hintan seurakuntatalossa. Vapaita paikkoja voi kysyä seurakunnasta.


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää