Aluetyöryhmät ovat oman kylän ideanikkareita

Kiimingin seurakunnassa toimii neljä aluetyöryhmää: Jäälissä, kirkonkylällä, Ylikiimingissä ja Yli-Iissä. Aluetyöryhmiin kuuluu työntekijöiden lisäksi paikallisia ihmisiä – myös muita kuin kirkkovaltuutettuja.

Ylikiimingin aluetyöryhmä kuvattiin helmikuussa pidetyn kokouksen yhteydessä.

Useissa alueeltaan laajoissa seurakunnissa paikallista toimintaa suunnittelevat ja toteuttavat aluetyöryhmät.

Kiimingin seurakunta ulottuu Yli-Iistä aina Ylikiiminkiin saakka. Etäisyyttä näiden kahden kirkon välillä on 50 kilometriä.

Seurakunnassa toimii neljä aluetyöryhmää: Jäälissä, Kiimingissä, Ylikiimingissä ja Yli-Iissä. Ryhmiin kuuluvat alueen omat seurakunnan työntekijät sekä seurakuntalaisia.

Aluetyöryhmän puheenjohtajana toimii joku työntekijöistä. Ylikiimingin aluetyöryhmän vuoden ensimmäisen kokouksen kutsui koolle kirkkoherra Pauli Niemelä.

Ensimmäisenä asialistan kohtana onkin uuden puheenjohtajan valinta. Pienen pyörittelyn jälkeen valinta osuu seurakuntamestari Jaakko Karhuun.

Omaa kirkkoa halutaan juhlia

Asialistalla on muun Ylikiimingin kirkon merkkivuosi: vuonna 2026 Ylikiimingin kirkko täyttää 240 vuotta.

Kirkkoherran mukaan ensin on tehtävä päätös siitä, juhlitaanko kirkkoa nyt vai vasta vuosikymmenen päästä. Yksimielinen päätös on, että kirkkoa juhlitaan jo nyt.

Kirkko on henkilökohtaisesti tärkeä monelle paikalliselle, niin myös uudelle puheenjohtajalle. Jaakko Karhu on paljasjalkainen ylikiiminkiläinen.

– Vuonna 2019 palasimme perheen kanssa tänne oltuamme parikymmentä vuotta maailmalla. Ylikiimingin kirkossa olen päässyt ripille, mennyt emännän kanssa naimisiin ja siellä on sukulaisia siunattu hautaan, hän kertoo.

Maakirkot tuovat vipinää kylille

Kirkon vuoden päässä siintävien syntymäpäiväjuhlien ohjelmaksi suunnitellaan Elämäni virsi -tilaisuutta. Kanttori Tuomo Rahko puolestaan ehdottaa virren 200 pohjalle tehtäväksi omaa kantaattia.

Yhdessä pohditaan, että Vanhan ullakon siistiminen kahvilaksi voisi olla hyvä ajatus. Se voisi houkutella kesäturisteja kirkolle.

Ylikiimingin oman papin, Olavi Isokosken jääminen eläkkeelle jätti ison aukon paikalliseen toimintaan. Messu pidetään kuitenkin kirkossa joka sunnuntai, paitsi silloin kun ne korvautuvat eri kylillä pidettävillä maakirkoilla.

Alkuvuoden aikana maakirkkoja on ehditty pitää jo niin Vepsässä kuin Nuorittalla, jossa juhlittiin samalla myös satavuotiasta nuorisoseurantaloa. Juhannusviikonloppuna kokoonnutaan Uumaan.

Pekka Perätalo ja Jaakko Karhu pohtivat uusien vapaaehtoisten mukaan saamista kokouksen jälkeen.

Nuoria kaivataan lisää vapaaehtoisiksi

Aluetyöryhmän jäsen Pekka Perätalo kertoo kokouksen jälkeen olleensa vuosien varrella vetämässä monenlaisia tapahtumia Ylikiimingissä.

Politiikassakin vaikuttanut Perätalo aikoo jatkossa keskittyä seurakunnassa toimimiseen. Aluetyöryhmän lisäksi hän toimii muun muassa seurakuntayhtymän rakennuslautakunnan varapuheenjohtajana.

Perätalo ja Karhu toteavat, että ylikiiminkiläiset ovat tottuneet tekemään talkoilla.

Yksi esimerkki on helatorstaisin Ylikiimingissä pidettävä motoristikirkko. Se tarjoaa paikallisille myös karnevaalimeininkiä kiiltävien kaksipyöräisten ajoneuvojen ajaessa letkana kylän läpi.

Miehet ovat yhtä mieltä siitäkin, että nuorempia ikäluokkia tarvitaan enemmän mukaan, niin päättäjiksi kuin vapaaehtoisiksi.

Jotta kylä pysyy elävänä, tärkeää on myös tarjota tekemistä nuorille.

– Esimerkiksi bänditoiminnan vetäjäksi tarvittaisiin joku, Perätalo ideoi.

Tätäkin asiaa voidaan pohtia yhdessä seuraavassa aluetyöryhmän kokouksessa.

***

Taru Mäkelä kuvasi itsensä hiihtoladulla.

Pitäjäpäivät päätapahtumana Yli-Iissä

Yli-Iin aluetyöryhmässä mukana oleva Taru Mäkelä iloitsee, että edellisessä kokouk­sessa aluetyöryhmää täydennettiin kahdella uudella jäsenellä, jotka ovat pienten lasten äitejä.

Lapsiperheitä Yli-Iissä onkin paljon, ja yhteistyö koulun, kuoron ja nuorisotalon kanssa on tiivistä. Pienille koululaisille järjestetään esimerkiksi toimintapäiviä, joiden paikkamäärä on Mäkelän mukaan lisääntymässä.

Myös kaupungin nuorisotyöntekijä on mukana 12-henkisessä aluetyöryhmässä.

Aluetyöryhmän suurin vuosittainen ponnistus ovat heinäkuiset Yli-Iin pitäjäpäivät, joissa seurakunta on koollekutsujana. Mukana järjestelyissä ovat reserviläiset, Punainen Risti, eläkejärjestöt ja Martat.

Pitäjäpäivien markkinoiden ohjelmassa on ollut kansanlaulukirkon ja musiikkiesitysten lisäksi muun muassa taikureita.

Sunnuntain jumalanpalvelus pidetään Kierikkikeskuksen salissa ja Haapakoskella Räinän perinnetalossa Hirvelässä on usein olleet avoimet ovet.

– Kesälle on luvassa myös lauluilta makkaranpaistoineen möljän yleisellä uimarannalla. Uutena vuotena järjestimme siellä myös ilotulituksen, ja vieraita oli Brysselistä saakka, Mäkelä vinkkaa.

  • Mikäli kiinnostuit jossakin neljästä aluetyöryhmässä toimimisesta, ota yhteyttä Kiimingin seurakunnan työntekijöihin tai kirkkoherra Pauli Niemelään, pauli.niemela@evl.fi tai 040 5793 246.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää